Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Suntem în topurile UE!

După o tranziție lungă și dureroasă, în care „urmașii” vechiului regim au dis­trus, ca să-și poată însuși sau ca să poată vinde mai departe, la preț de mizilic, tot ce rămă­sese bun de pe vremea lui Ceaușescu, Româ­nia a intrat în Uniunea Europeană mai târziu ca statele fost-comuniste din Europa Centrală, Cehia, Polo­nia și Ungaria, abia în 2007. De aici, un expli­cabil decalaj față de alte țări, și mica performanță de a fi codași la vreun capăt de ață mai sus decât vecinii bulgari. Între timp, mai ales din punct de vedere macroeconomic, România a recuperat ma­siv, având regiuni întregi cu un nivel de bunăstare peste media UE, sau la un standard echivalent cu zone prospere din Vest. Din păcate, știrile cele mai căutate – căci „vând mai bine” – sunt cele în care suntem mereu codași la toate capitolele vieții sau cele în care suntem „primii” din UE, dar la rele. Din vreme în vreme, reprezentanța în România a Uniunii Europene face un lăudabil efort de infor­mare, scoțând la lumină sectoare în care, conform statisticilor oficiale „Eurostat”, țara noastră e în topurile UE. În rândurile care urmează am trecut și noi în revistă, statisticile „Eurostat”, pentru a vă oferi un nou episod din „Vești bune despre Ro­mânia”. Iar faptul că majoritatea pozițiilor fruntașe vin din zona agricolă trasează o direcție de urmat de către autorități: sprijinirea celor implicați în aces­te sectoare, astfel încât să trecem de stadiul de fur­ni­zor de materie primă, la dezvoltarea de pro­duse și servicii asociate, care să țină cât mai mulți oameni, pe cât mai mulți bani, acasă, în România.

Locul doi în Europa la numărul de oi

Că tradiția oieritului e străveche prin părțile noastre, încă de pe vremea daci­lor, știam. Vestea bună pe care ne-o oferă statistica oficială a Uniunii Europene e că, datorită modernizării acce­lerate din ultimii ani și a unor măsuri extra­ordinare de sprijin din partea statului, oieritul e și azi foarte dezvoltat în Ro­mânia. În 2020, în țara noastră se creș­teau peste 10,4 mi­lioane de oi, ceea ce pune România pe locul doi între țările din Uniunea Euro­peană. Doar Spania crește mai multe oi, în vreme ce Grecia și Franța sunt în spatele nostru. Cât de mult profităm pe seama acestei poziții fruntașe e o altă întrebare, la care trebuie să răspundă oficialii din Ministerul Agriculturii.

Locul doi în Europa la albinărit

La fel ca în cazul oilor, stupă­ritul e o îndeletnicire care se practică încă din vremuri străvechi pe teri­toriul României de azi. Iar tradiția merge și aici mai departe: România deține al doilea cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană, conform ultimelor date aflate în statisticile Uniunii: peste 1,8 milioane de stupi! Despre problemele cu care se con­fruntă, an de an, crescătorii de albine, am tot scris în paginile re­vistei. Acest important loc 2 la nivel de UE ne obligă să facem mai multe pentru albinărit, o îndeletnicire nu doar bănoasă, ci și dătătoare de sănătate, prin miere și produsele ei.

Primii exportatori de viori!

Nu doar agricultura, ci și vechile meșteșuguri țin România pe locuri frun­tașe în Europa civilizată. Puțini știu, poate, dar țara noastră are o producție de viori foarte apreciată și foarte căutată pe piețele din afara Uniunii Europene. Acest lucru este confirmat tot de „Euro­stat”, care indică faptul că aproape o treime (28%) din exporturile UE de viori, în afara spațiului comunitar, apar­țin țării noastre. În 2018, de când sunt ultimele date oficiale, România a expor­tat 14.000 de viori. Iar când ești pe locul 1 în fața unor țări cu mare tradiție, precum Danemarca, Germania sau Cehia, chiar e un motiv de mândrie!

Cea mai mare suprafață din Europa cultivată cu porumb

Revenim la agricultură, pentru un alt loc de top în cadrul UE: România are cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din Uniunea Europeană („Eurostat”). În 2020, spun datele UE, țara noastră de­ținea peste 2,6 milioane de hectare cul­tivate! Puse la un loc, suprafețele culti­vate de „urmăritoarele” României, Fran­ța, Ungaria și Italia, abia depășesc su­prafața de la noi! E binecunoscut faptul că agricultura a asigurat, în ultimii ani, creșterea economică constantă a Ro­mâ­niei.

Printre „grânarii Europei”

S-a vorbit mult după 1989 despre vremurile din perioada interbelică, când România era grânarul Europei. Din păcate, mai mult s-a vorbit decât s-a făcut, concret, pentru cultivatorii de grâu din România. Chiar și așa, România era, anul trecut, unul dintre statele cu cea mai mare suprafață cultivată cu grâu din Uniunea Europeană. Cu peste 2,1 milioane de hectare cultivate, suntem la jumătatea Franței și puțin sub Germania și Polonia, două țări cu suprafețe uriașe de teren disponibil. Din păcate, puțin din acest grâu se transformă în produse finite destinate exportului: dimpotrivă, în vreme ce producem foarte mult grâu, importăm din greu patiserie congelată și alte produse din făină de grâu din alte țări ale UE…

În top și la găinile ouătoare!

Încheiem seria de topuri cu date din sectorul creșterii ani­malelor: conform „Eurostat”, Ro­mânia este unul dintre statele cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2019, România deținea peste 38,2 milioane de găini, infor­mează reprezentanța Comisiei Eu­ropene în țara noastră. Și în acest caz, împărțim topul cu țări mult mai mari decât a noastră: Spania, Polonia și Franța.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian