– Pe 25 iulie ar trebui să fie aprobat dosarul UNESCO al Roșiei Montane. „Misterul” țesut de guvern în jurul evenimentului creează neliniște și proteste –

Dosarul pentru includerea Roșiei Montane în cercul restrâns și onorant al monumentelor UNESCO a fost făcut de „Institutul Național al Patrimoniului din România” și s-a lucrat la el timp de cinci ani. A fost un dosar foarte bine întocmit, realizat cu mulți experți, pentru a fi un document profesionist și eficient. În perioada Guvernului tehnocrat, ministrul culturii de la acea vreme, Corina Șuteu, și-a asumat pe proprie răspundere depunerea dosarului la UNESCO, în ianuarie 2017, în ultima zi de mandat. Un an mai târziu, sub Guvernul Viorica Dancilă, cu doar două zile înainte de aprobare, dosarul este suspendat de către cei din PSD, cu argumentul că ar putea să influențeze arbitrajul internațional în procesul dintre „Gabriel Resources” și statul român, de la Washington. Anul trecut, la presiunea societății civile și a presei, Guvernul Orban reinițiază procedura de includere a Roșiei Montane pe lista UNESCO. Dar iată că acum, tot sub un guvern liberal, autoritățile nu mai spun clar că vor susține dosarul, ci că se vor purta discuții în coaliție… Pretextul e același, ca și în cazul guvernului PSD: teama că acceptarea dosarului ar putea să influențeze procesul care se desfășoară în America, și unde, în caz de eșec, România riscă să plătească 4 miliarde de dolari despăgubire. Pentru a afla care este opinia „partizanilor” Roșiei în problema dosarului UNESCO, ne-am adresat unui vechi militant ecologist, bun cunoscător al problemei.
– Cât de real este argumentul invocat de pesediști și liberali, deopotrivă, privind daunele de miliarde, pe care România urmează să le plătească, în cazul când procesul desfășurat în America ar fi pierdut?
– Este un fals argument! Invocat mereu, însă fără nicio bază reală. Roșia Montană era oricum protejată ca patrimoniu național, prin lege, încă din 1992! Înainte ca „Gabriel Resources” să existe, Roșia Montană era patrimoniu protejat! Cei care și-au asumat că vor face acolo exploatare minieră știau asta încă de la început. Așa cum știau că este nevoie și de un aviz de mediu, aproape imposibil de obținut. Au persistat, totuși, în a forța exploatarea, și acum, când se dovedește imposibil, dau statul român în judecată… De fapt, „Gabriel Resources” reclamă faptul că România le-a promis avizele necesare, pe care acum refuză să le mai dea. Or, avizele sunt condiționate de legi, iar legea Patrimoniului și a Mediului sunt doar două dintre ele. Sigur că se poate exploata aurul de la Roșia. E chiar de dorit, dar să o faci fără să distrugi mediul și istoria. Așa că eu nu înțeleg „sperietoarea” despăgubirilor, mai ales în cazul unor oameni politici, care ar trebui să aibă informații complete, legate de caracterul exploatării. Includerea în UNESCO nu are cum să influențeze procesul din America, pentru că Roșia Montană era deja parte a patrimoniului național. Și, nu în ultimul rând…procesul de acolo este deja încheiat, nu se mai pot depune probe, se așteaptă decizia.
– Includerea în UNESCO a Roșiei Montane schimbă datele exploatării miniere?

– În mod real, includerea în UNESCO nu schimbă datele problemei pentru cei ce vor să exploateze, pentru că Roșia Montană este deja patrimoniu național. Ce face UNESCO este să confirme valoarea acelui loc, la nivel internațional. E ca și cum acel loc va primi o medalie de recunoaștere la nivel internațional, și va avea și finanțări, ca să restaureze și să păstreze mai bine, ceea ce există deja. Această includere în patrimoniul mondial este, dacă vreți, o distincție de excelență prin care o comunitate internațională își oferă sprijinul, ca noi să păstrăm și să protejăm mai bine ceea ce avem. Asta înseamnă, de fapt, UNESCO: națiunile unite pentru știință, educație și cultură. Totuși, un astfel de titlu ne ține la adăpost și de eventuale decizii naționale, așa cum a vrut să facă Victor Ponta, care dorea să dea o lege prin care exploatarea să fie mai importantă decât patrimoniul. Legea nu a trecut, dacă vă aduceți aminte, pentru că sute de mii de oameni au ieșit în stradă, timp de patru luni…
– După includerea în UNESCO, mai este posibilă exploatarea minieră acolo?
– Câtă vreme exploatarea se face protejând mediul și patrimoniul, ea este posibilă, ba chiar de dorit. Soluțiile ar fi, eventual, exploatarea tradițională, așa cum s-a lucrat inițial. Știm că la Roșia au existat familii de mineri care dețineau celebrele cuxe, drepturi de exploatare a aurului. Lucrau cu dalta și ciocanul, într-un fel care nu afecta patrimoniul. Poate aceasta ar fi o soluție, ca oamenii să își recapete aceste drepturi, de altfel, naționalizate și niciodată retrocedate. Aceste drepturi au fost cedate companiei „Gabriel Resources” (nu se știe cum), deși ar fi trebuit date înapoi oamenilor, după revoluție. Dar indiferent de soluții, un lucru e sigur: la Roșia Montană trebuie protejate istoria, tradiția și natura unică a acelor locuri din Apuseni. Asta nu se poate negocia. Identitatea are preț mai mare ca aurul.
– Țineți legătura cu localnicii de la Roșia Montană? Ei ce părere au despre ceea ce se va decide zilele acestea în Guvern și, eventual, la UNESCO?
– Da, ținem legătura cu roșienii și sunt și ei îngrijorați de ceea ce se întâmplă. Ar vrea să se încheie odată această dezbatere și să poată trăi și ei normal. Cu siguranță știți că acea zonă este declarată monoindustrială, și din cauza asta, roșienii nu pot obține aprobări ca să dezvolte turismul, să își deschidă o pensiune, o brutărie sau orice altă îndeletnicire ce nu are legătură cu mineritul. Este o situație dramatică acolo! O comunitate ținută captivă, de peste 20 de ani…
– Peste 30 de guverne ale României nu au reușit să salveze sau să clarifice situația Roșiei Montane. Există o explicație pentru acest eșec?
– Nu sunt un intim al cercurilor politice, așa că nu am o explicație clară. Însă pot să bănuiesc că au existat mereu beneficii ascunse – fie bani, fie influență, fie sprijin în diferite probleme. Așa cred că a apărut o presiune în toată sfera politică, un soi de complicitate la crimă, indiferent de partide. Dar este posibil să fie vorba și despre ignoranță – oameni pentru care două sute și ceva de tone de aur valorează mai mult decât niște „pietre vechi”, chiar dacă pe acele pietre este scrisă istoria României. Exploatarea aurului la Roșia datează de pe vremea dacilor și romanilor. Nu în ultimul rând, ar mai fi și ipoteza că dacă se vor scoate la lumină statele de plată din ultimii ani, multe cariere politice se vor prăbuși. Este și asta o presiune…
– Ce se poate întâmpla pe 25 iulie, când este așteptat verdictul UNESCO? La ce scenarii să ne așteptăm?

– România poate retrage sau suspenda dosarul, sau poate merge mai departe cu el. Cea mai proastă soluție este retragerea, pentru că înseamnă refacerea de la zero a întregului dosar. Nici suspendarea nu e o variantă prea bună. Cei de la UNESCO ar putea decide chiar ei să refuze dosarul, la o nouă suspendare. La nivel internațional nu te poți juca chiar așa cu aprobările – acum vreau, acum nu mai vreau. Mai ales că alte state abia așteaptă să le fie recunoscute valorile de patrimoniu de către UNESCO și se luptă pentru aprobarea dosarelor. Or, noi, ba depunem, ba suspendăm, ba ne răzgândim, nimeni nu are timp pentru asemenea bâlbâieli diplomatice. Ar fi un eșec major, atât pentru România, cât și pentru actuala administrație liberală. A doua variantă este cea optimistă, în care România lasă dosarul să își urmeze cursul, el se aprobă și am putea să mergem înainte, către o normalizare a situației de la Roșia Montană, la care visăm cu toții de atâta timp.