Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi MARI pentru necazuri MICI

Suferința venelor

Foto: Shutterstock – 3

Fiecare al doilea adult are va­ra probleme cu venele. Ti­pice, în sensul acesta, pen­­tru luni­le calde sunt urmă­toa­rele simp­tome: picioarele ard, glez­nele se umflă, sunt grele și dor. Cei care pe durata unei zile de muncă stau în picioare sau șed pe scaun su­feră în mod special. De vină este acu­mularea de sânge în vene. Alte do­vezi vizi­bile sunt varicele și vasele de sân­ge sparte. „Cine ignoră aceste pro­ble­me riscă complicații severe, ca de pil­dă răni deschise sau blocări mor­tale ale circulației sânge­lui”, aver­tizează medicii. Iată de ce, ime­­diat ce ase­menea semnale de alar­mă se ma­nifestă, e bine să mergeți la un medic pentru a clarifica natura sufe­­rinței. Dar fie­care ins în parte poa­te să-și îmbu­nătățească sin­gur cir­cu­lația sângelui și să-și în­tă­reas­că pereții va­selor. Iată câte­va pro­ce­dee menite să înlă­ture um­flarea și du­rerea pi­cioarelor:

* În cazul profesiilor care se practică șezând: din oră în oră, ridicați-vă de pe scaun și înăl­țați-vă pe vârful picioarelor de 10 ori. Apoi ră­su­ciți-vă picioarele pe margi­nea exterioară a pan­tofilor și încer­cați să faceți câțiva pași așa. În fine, ridicați pe rând câte un picior în aer, învârtind laba spre dreapta, în sen­sul acelor de ceasor­nic. Când lucrați, nu stați niciodată picior peste picior. Se sparg ve­nele.

* În cazul profe­siilor care se prac­tică stând în picioa­re: în pauzele de lucru și seara, acasă, ridicați picioarele mai sus decât trupul, fie așezându-le pe birou, fie culcați pe pat, ridicân­du-le pe pe­rete. Foarte indicate sunt și băile de pi­cioare alterna­tive: cald – rece.

* În călătorii: dacă plecați în voiaj cu ma­șina, din două în do­uă ore în­tre­rupeți că­lă­toria. Ri­di­cați-vă pe vâr­ful pi­cioarelor, apoi lă­sa­ți-vă pe căl­câie, în fine, fugiți ușor pe loc, scu­turând bine picioa­rele. Ținutul îndelungat al picioare­lor pe pedalele de conducere ale ma­și­nii (accelerație, frână) pro­duce cârcei și cram­pe în mușchi.

* În vacanța de vară: nu vă mul­țu­miți doar să zăceți pe iarbă, pe nisip sau în pat, lenevind. Mult mai in­di­cat pentru sânge e să mergeți pe jos, să faceți ture cu bicicleta, să înotați.

* Venelor bolnave și slabe nu le place căl­dura, indiferent dacă e pro­dusă de soare, de saună sau de băi în apă fier­bin­te. Acestea nu sunt com­plet inter­zise, dar trebuie nea­părat să fie ur­mate de dușuri reci.

Gaze intestinale: cei 6 „artileriști”

– Există anumite alimente care amplifică foarte tare producerea de gaze în stomac și intestin –

Ați mâncat, alături de friptura obișnuită, și o porție de fasole constatând imediat după aceea că aveți bolboroseli în stomac? Ei bine, cauza balonării este fasolea. Leguminoasele, dar și varza sau produsele din cereale integrale intensifică pro­ducerea gazelor. Există însă și alți „răufăcători” vinovați pentru surplusul de aer din abdomen. Îi demascăm, ca să știți cum să vă apărați.

* Cafeaua. Băutura preferată a multora dintre noi amplifică producerea de acid la nivelul stomacului, mai exact, co­feina pe care o conține. Aceas­ta sti­mulează producerea gazelor. Dacă aveți de ales, preferați cafeaua naturală sub formă de boabe, pe care o măcinați proaspăt, înainte de folosire.

* Produsele lactate. Dacă după ce con­sumați iaurt, brânză, smântână etc. simțiți că vă balonați, s-ar putea să suferiți de into­leranță la lactoză. Un test la me­dicul de familie vă poate lă­muri imediat.

* Înlocuitorii de za­hăr. Conținuți în produsele „light”, Aspartamul, xylito­lul etc., produc, în mod frec­vent, balonări, pentru că în procesul de descompunere din timpul digestiei, for­mea­ză gaze. Înlocuitorii de za­hăr se găsesc în nu­me­roase produse dietetice, cel mai frecvent, în bău­turi. Citiți cu atenție, când faceți cumpărături, lista de ingre­diente lipită pe ambalaj și, dacă aveți îndoieli, evi­tați-le.

* Salata de fructe. Mai ales vara, fructele proaspete au un loc de frunte în meniurile de zi cu zi. Dar pe lângă oferta de vitamine, ele con­țin și foarte multă fructoză pe care orga­nismul n-o poate prelucra decât limitat. O par­te rămâne nedi­gerată și ajunge în intes­tinul gros, unde produce gaze. Mai ușor su­por­tabile sunt fructele mai sărace în zahăr, precum fructele de pădure și citricele.

* Excesul de sare. După părerea me­dicilor, consumul mare de sare poate cauza și el balonări. Sarea conține sodiu, o substanță minerală care în exces acumulează lichid. Cantitatea de apă se dezechi­librează, iar noi ne simțim „umflați”. Orga­ni­zația Mondială a Sănătății (OMS) re­comandă o cantitate zilnică de 5 g de sare, ideală nu doar pentru intes­tine, ci și pentru sănătatea inimii.

* Guma de mestecat. Fo­losirea exagerată a gumei de mes­tecat produce salivație în exces și balonări. Chiar și guma de mes­tecat fără zahăr balonează adeseori, din cauza îndulcitorilor „ascunși” pe care-i conține. O alternativă naturală: ghim­birul! Mestecați, pur și simplu, câte-o bucățică de ghimbir curățat de coajă. Substanțele iuți îm­prospătează respi­rația și previn apariția halenei.

Ce e bine pentru ochi

– Ochii sunt organul nostru senzorial cel mai sensibil. Este cu atât mai important să le acordăm atenția cuvenită –

* Protejați-vă ochii de soare. Pentru ca razele ultraviolete să nu ne vatăme ochii, ar trebui ca vara să purtăm permanent ochelari de soare. Dacă ochii nu sunt protejați, retina poate fi deteriorată pe durată lungă, favorizând apari­ția unei degenerescențe maculare proprie vârstei înaintate.

* Lăsați privirea să rătăcească. Este foarte important ca, după o jumătate de oră de citit sau de lucrat la calculator, să privim 10 minute în depărtare. Exercițiul relaxează așa-numitul mușchi ciliar, important pentru acui­tatea vederii. Când acesta e încordat, cristalinul ochiului devine mai plat și vedem mai bine în zona apropiată. Același mușchi se „bombează” din nou, atunci când privim la distanță. Al­ter­nanța regulată între apropiere și depărtare este un adevărat exercițiu muscular pentru ochi.

* Clipiți des. Prin închiderea și deschide­rea pleoapelor, lichidul lacrimal este răspândit permanent pe cornee, protejând ochii de uscare. În timp ce în stare de repaus clipim de 10-15 ori pe minut, când privim intens la telefonul mobil sau la televizor, frecvența este vizibil mai re­dusă.

Recomandare: Ar fi bine să clipim în mod conștient, vreme de circa 3 minute, la fiecare oră.

* Acoperiți-vă ochii. Exercițiul decurge în modul următor: mai întâi ne frecăm palmele una de alta până ce se încălzesc, apoi le punem peste ochii închiși ușor bombate, ca pe niște „capace”, și le ținem așa vreme de 15 secunde. Desprindem ușor palmele de pe față și masăm marginea osoasă a orbitelor cu mișcări circu­lare, 30 de secunde. Relaxează ochii și limpe­zeș­te vederea.

* Atenție la alimentație. Studiile arată că pigmenții vegetali sunt foarte sănătoși pentru ochi. Antocianele din afine, de pildă, stabili­zea­ză elasticitatea musculaturii oculare. Iar luteina și zeaxantina existente în spanac și morcovi pre­vin, efectiv, deteriorările celulare la nivelul ochilor.

* Păstrați umezeala în încăperi. Vara, ventilatoarele și aparatele de aer condiționat extrag umezeala din aer, ceea ce înseamnă stres pentru ochi: pelicula lor lacrimală se evaporă mai repede. Aerisiți casa de preferință dimi­neața devreme și seara, pentru a lăsa să pă­trundă aerul proaspăt, puternic oxigenat.

Cel mai bun umidificator natural de aer este un vas plin cu apă, așezat în cameră.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian