Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

OSTEOPOROZA – Prevenție și tratament prin gemoterapie

Foto: Shutterstock – 5

Osteoporoza, sau boala oaselor fragile, este, din păcate, o afecțiune frecventă după vârsta de 50 de ani. Se instalează lent, fără simptome „zgomotoase” care să o anunțe, și de aceea este important să ne preocupe între­ținerea sănătății oaselor.

De ce suntem expuși fragilizării oaselor

Sunt mai predispuse îmbolnăvirii femeile, la care densitatea oaselor începe să scadă după vârsta de 35 de ani și se poate accentua mult la menopau­ză, odată cu epuizarea funcției ovariene, când se pierde efectul protector al estrogenului, care se manifestă și la nivelul matricei osoase.

Cauzele instalării osteoporozei pot fi însă mul­tiple, afectând ambele sexe: dieta alimentară dezechilibrată, săracă mai ales în vitaminele D, K2, C, o serie de minerale, precum cal­ciul, magneziul și zincul, dar și lipsa mișcă­rii – sedentarismul, con­sumul excesiv de alcool, tutun, diverse afecțiuni care împie­dică o absorbție eficientă a calciului, sau reacțiile adverse ale unor medicamente reco­man­date în o serie de afecțiuni cronice. Și un istoric familial de fracturi de șold, generate de osteo­po­roză, poate să crească riscul instalării afec­țiunii la urmași.

Regenerarea permanentă a oaselor – un proces natural

Brad

Organismul nostru, fiecare celulă, țesut și organ se reînnoiesc în cicluri de viață bine definite, iar pentru sistemul osos, acest ciclu este considerat a se încheia la fiecare zece ani. Acest proces este re­glat de osteoblaste, celule care construiesc oasele, şi de osteo­claste, ce­lule care produc distrucția (resorb­ția) ţesutului osos. Atâta timp cât acţiunea de construcţie osoasă este mai mare decât cea de distrucţie osoasă, procesul de menţinere a oaselor în stare de sănătate este ţinut sub control. Când celulele distrugătoare (osteoclas­tele) îndepărteză mai mult ţesut osos decât pot în­locui celulele producătoare (osteoblastele), apare o pierdere lentă şi progresivă de ţesut osos, care duce la porozitate, degradare, slăbiciunea osului și un risc crescut de fracturi osoase.

Importanța formării unui țesut osos puternic, din primii ani de viață

În perioada copilăriei, a pubertăţii şi apoi a adolescenţei, ţesuturile osoase cresc şi se dezvoltă intens. Astfel, se obţine o masă osoasă maximă, la finalul primilor 20 de ani de viață, și un timp, aceas­­ta se menţine „în platou”, apoi, odată cu vâr­sta, se produce treptat pierderea de masă osoasă. Se consideră că probabilitatea de apariţie a osteo­porozei în cursul vieţii este strâns legată de calita­tea ţesutului osos format înainte de vârsta de 30 de ani. De aici tragem concluzia că masa osoasă de bună calitate formată în prima parte a vieţii va re­duce riscul de osteoporoză în a doua parte a vieţii.

Osteopenia – semnalul de alarmă

Este important ca, în special după vârsta de 50 de ani, să ne monitorizăm starea sănătății, prin analize anuale de control, care să includă și verifi­carea masei osoase, prin osteodensitometrie – testul DEXA. Un scor T obținut prin această deter­minare, cuprins între 1 și 2,5, înseamnă că procesul de pierdere a masei osoase este demarat și se tra­duce prin osteopenie, care este prima etapă a de­te­riorării oaselor, putând avansa către osteoporoză. Este momentul să acționăm, pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Vă propun aici curele cu extracte gemoterapice, care s-au dovedit a fi eficiente pen­tru remineralizarea oaselor, cu creșterea rezistenței acestora.

Întărirea oaselor:

Brad – Sequoia – Merișor

Merișor

Extractul din muguri de Brad favorizează fixa­rea calciului în oase şi dinți, fiind principala reco­mandare pentru întreținerea sănătății acestora, încă din copilărie. Este principalul extract gemo­terapic recomandat pentru prevenția rahitismului la copii și pentru o creștere armonioasă. În cazul tul­bu­rărilor de creştere, se asociază cu Extractul din muguri de Porumbar şi Extractul din mlădiţe de Măceş, iar în decalcifierile osoase se asociază cu Extractul din muguri de Mesteacăn.

În cazul adulților și vârstnicilor, efectul remine­ralizant al Extractului din muguri de Brad este completat cu cel al Extractului din mlădițe de Sequoia, care este și antiastenic, antioxidant, anti­sclerozant – un veritabil gemoterapic anti-îmbă­trânire. Studiile fitochimice realizate la „Plant­extrakt” Cluj au evidențiat, printre altele, prezența în mlădițele de Sequoia a unor concentrații mari de calciu, magneziu, zinc și potasiu.

Din cura de întărire a oaselor, ca prevenție sau ca recomandare în osteopenie, dar și în osteo­poroză, nu poate lipsi Extractul din mlădițe de Merișor, datorită acțiunii de reglare a tranzitului și a florei intestinale, având ca efect și îmbună­tățirea absorbției calciului la nivel intestinal.

Ca prevenție, pentru întreținerea sănătății oa­se­lor, vă recomand o cură anuală de două luni cu cele trei extracte gemoterapice, administrate câte o dată pe zi fiecare: Sequoia dimineața, Bra­dul la prânz și Merișorul seara.

Dacă au apărut deteriorări ale masei osoase, de tipul osteopenie sau osteoporoză, cura ar trebui prelungită la trei luni și repetată după o pauză de trei luni, timp în care se poate urma cura cu Mur, Jneapăn și Viță-de-vie.

Reducerea durerii, creșterea rezistenței oaselor și articulațiilor:

Mur – Jneapăn – Viță-de-vie

Viță de vie

Extractul din mlădițe de Mur este un alt extract gemoterapic cu pronunțată acțiune antiaging, cu numeroase efecte benefice. Reduce tendința la fibrozare (îmbătrânire a țesuturilor), rezultând și o acțiune ușor hipoglicemiantă și antihipertensivă, de creștere a capacității respiratorii, a mobilității și, implicit, de reducere a durerilor articulare. La nivel osos, se îmbunătățește metabolismul calciu­lui. De aceea, intră în multe scheme gemoterapice de tratament, recomandate în diferite afecțiuni ale adultului și vârstnicului.

Extractul din muguri de Jneapăn este un alt remineralizant al țesutului osos, cu acțiune anti­inflamatoare la nivel articular și decon­tracturantă musculară. Introdus în această sche­mă gemote­rapică, va ajuta la creșterea mobilității și atenuarea durerii. Extractul din muguri de Viță-de-vie acțio­nează sinergic, reducând durerea și, în plus, cres­când rezis­tența sistemului osteoarti­cular.

Se vor administra în cure de 2-3 luni, câte o dată pe zi fiecare: Jneapănul dimi­neața, Mu­rul la prânz și Vița-de-vie seara.

Cele două cure gemoterapice, luate al­ter­nativ, sunt recomandate și în cazul frac­turilor cauzate de osteoporoză sau ca re­zultat al unui traumatism al oaselor, de altă cauză.

Cura gemoterapică la menopauză și andropauză

Ienupăr

Cele două cure gemoterapice reco­man­date pen­tru prevenția și tratamentul osteo­porozei vor aduce și alte efecte binefăcă­toa­re, deoarece ex­tractele gemoterapice nu acțio­nează doar la nivelul oaselor, ci asupra între­gului organism. Gemote­rapicele nu au reacții adverse și se pot administra și asociate medicației prescrise de medicul spe­cia­list.

Se pot lua, în paralel cu acestea, suplimente cu vitamine și minerale, în special vitamina D3 și vi­ta­­mina K2, cu rol important în depunerea cal­ciului în oase și împiedicarea depunerii acestuia la nivel articular și al altor țesuturi moi. Ali­men­tația bogată în săruri de calciu este de ase­me­nea importantă, forma naturală a calciului fiind cea care se va absorbi optim.

Farm. sp. Carmen Ponoran

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian