Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rezerva „de aur” a sportului românesc

S-a vorbit mult despre aur zilele aces­tea, în contextul reanalizării dosarului de în­scri­ere a Roșiei Montane în patri­mo­niul UNES­­CO. Frumoasă coincidență! În chiar noaptea de după marea victorie a Roșiei Montane, delegația României la Jocurile Olimpice de la Tokyo ne-a făcut darul unui prim aur olim­­pic, prin echipajul Si­mona Radiș – Ancuța Bodnar, de la dublu vâsle. Așteptările de la delegația României erau mai de­grabă rezervate, după ce ma­rii noas­tre sportive Ana Maria Popescu i-au lipsit doar câteva secunde, pentru a câștiga aurul la spadă. „Am câștigat argintul, nu am pier­dut medalia de aur”, a afir­mat sportiva în vârstă de 37 de ani, amin­tind încă o dată faptul că România nu spriji­nă mișcarea olimpică așa cum ar trebui și așa cum merită sportivii noștri. Dar iată că am fost dăruiți și cu aur, chiar la prima finală, în care aveam un echipaj feminin. O perfor­man­ță dublată imediat de argintul de la 4 rame masculin! Și zilele ce vin ne mai rezervă surprize!

Încă o dată, canotajul românesc este cel care salvează mișcarea olimpică a Româ­niei, după ce școala de gimnastică – altă­dată izvor de medalii – a încetat, practic, să mai existe, la fel ca boxul masculin, la fel ca atletismul, unde cândva număram nu doar medaliile de aur, ci și recordurile obținute de sportivii noștri. De ce la ca­notaj – un sport extrem de greu, un sport fără vizibi­litate, un sport prost plătit – se poate, și la alte sporturi nu se poate? După semnalul de alarmă tras de Ana Maria Po­pescu la reve­nirea în țară de la Olimpiadă, a sosit mo­mentul unei serioase analize a sportului ro­mânesc. Iar modelul de succes al canota­jului – bazat și pe „militărie” și pe muncă, pe luni întregi de cantonamente, dar și pe foarte multă mândrie națională, trebuie pus în centrul unui proiect serios, care să ne readucă în elita sportului mondial. Cano­toa­rele de doar 22 de ani încoronate campioa­ne olimpice, „fenome­nul” David Popovici (16 ani), care a uimit lumea natației prin evoluțiile sale, în fi­na­le­le de 200 și 100 de metri liber, „mountain biker”-ul Vlad Das­călu și alți tineri ne-au dovedit că România are resurse extraordi­nare. Ne mai trebuie pri­ceperea și ambiția unor foști mari cam­pioni, precum Eli­sabeta Lipă, dar și inves­tiții mai generoase de la buget, pentru ca să revenim în topul olimpismului mondial. Nu putem crește noile generații de copii doar cu „super-eroi” din desene animate și jocuri video. Copiii au nevoie de modele adevă­rate, iar sportul românesc are puterea să ni le ofere, așa cum o face zilele acestea, la Olimpiada de la Tokio.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian