Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia cu cereale – Tratamente cu tărâțe de grâu

Pro­dus țărănesc la origine, astăzi gă­sim tărâțele de grâu ca atare sau în diverse combinații, în toate maga­zinele de pro­fil. Și alte cereale, precum ovăzul, se­ca­ra, orzul, orezul, ar trebui să com­pleteze zilnic hrana noas­tră cu tărâțele lor. Pentru consum, fulgii mari se macină de două ori fie prin robotul de bucătărie, fie prin râşniţa de cafea, apoi se cern prin sită.

Remedii interne

* Disbacterioză.

Foto: Shutterstock – 3

Răs­pân­direa disbacterio­zei a devenit cata­strofală: 90% din populaţie este afectată mai mult sau mai puţin de probleme intestinale, dar ele se manifestă în forme atât de diferite, că uneori este foarte greu de pus un diag­nostic corect. Chiar şi motivele care pro­voacă disbacterioza – de­reglarea florei micro­biene din intestin – sunt foarte diferite! Uneori este de ajuns să plecăm departe de casă şi să trecem la un alt regim ali­mentar ca să apară probleme cu digestia și intestinele să protes­teze.

Rețetă: se folosesc tărâţe foar­te fine, care cresc efectul te­rapeutic al dietei pre­scrise de me­dic în caz de dis­bacterioză in­testinală. Tărâ­ţele fine se adaugă în felurile de mâncare consumate în tim­pul mesei. Se recomandă 2-3 linguri pe zi. Între mese, tărâ­ţele se beau amestecate cu apă, ceai sau sucuri naturale.

* Constipație cronică.

Se reco­man­dă o cură de trei săptă­mâni cu tărâțe amestecate cu argilă, care a­ju­tă la cură­ţa­rea de pe pe­reţii intes­ti­ne­lor a straturilor mai vechi de resturi de mân­care aflate în putrefacţie. Timp de o săptămână, de două ori pe zi, di­mineaţa pe nemâncate şi seara, cu două ore după cină, se bea câte un pahar de apă caldă în care se amestecă două linguri de argilă şi o lingură de tărâţe. După folosirea ames­tecului, nu se mai mănâncă nimic. Săptă­mâna ur­mă­toare, cantitatea de argilă sca­de la jumătate. A treia săptămână se bea numai apă cu o lingu­riţă de argilă, fără tărâţe, pentru restabilirea echi­li­brului mineral. Pentru creşterea efec­tu­lui, în ul­tima săptămână, în loc de apă simplă, putem să folosim ceai din plante care favorizează resta­bilirea florei intestinale. Se pre­pară infuzii din: rădăcină de răculeţ (Polygonum bistorta) sau echinacea. (Foarte efi­cient este și consumul de dude și fragi.)

Efecte secundare

La majoritatea oamenilor, con­su­mul de tărâţe provoacă ba­lonări. În cazul acesta se reco­mandă:

– Excluderea combi­naţiei de tărâţe cu lap­te.

– Din ali­mentaţie se elimină ma­zărea, faso­lea, varza, dulciurile, pâinea neagră proas­pătă, fulgii sau musli.

– Fiecare porţie de tărâţe se amestecă cu două grame de pulbere de ghim­bir.

– În mân­care se adaugă se­minţe de fenicul, mărar, pă­trunjel creţ (hasmațuchi), ana­son, bu­suioc.

– În afară de seminţe, se mai adaugă şi frun­ze verzi sau uscate de mărar, leuş­tean, busuioc şi pătrun­jel creţ.

– Se con­su­mă usturoi, vişine, zmeu­ră şi câte 60 de grame de alune pe zi.

– Cu 20 de minute îna­inte de masă şi după masă, se pune pe lim­bă o linguriţă de pulbere din se­minţe de fenicul râşnite sau dintr-un amestec din seminţe de fenicul şi de mărar, şi se beau cu 150 ml de apă sau de ceai din ienupăr, pelin, leuş­tean, muşeţel, lavandă şi rozmarin.

Contraindicații

Consumarea tărâţelor necer­nute este inter­zisă persoanelor cu intole­ranţă la gluten, în spe­cial copiilor, deoarece provoacă dureri de cap, lip­să de coordonare mus­culară şi agra­vează autis­mul la copii.

Un sfat pentru gospodinele har­nice. Apa în care au fiert tărâ­ţele de grâu, de ovăz sau secară se foloseşte ca bază pentru multe feluri de mân­care: supe, ciorbe, sosuri, tocăniţe de legume. Mai ales atunci când aveţi în familie un copil sau un bătrân bolnav sau există amenințarea unei epidemii, puteţi să întăriţi astfel imunitatea şi starea de sănătate a tuturor membrilor fa­mi­liei.

Remedii externe

* Dureri lombare sau cervi­cale.

a) Dacă durerile nu sunt pro­vocate de un pro­ces in­flamator, se recurge la în­căl­zirea locului bolnav. Se con­fecţio­nează două feţe de pernă de formă a­lun­gită, din ţesătură natu­rală, din in sau bumbac. Pentru ceafă se face o per­nuţă mai mică, aproximativ 25 cm lungime şi 8 cm lă­ţime, iar pentru zona lom­bară, perna poa­te să ajungă la 45-50 cm lungime şi 15 cm lăţime. Se umplu fețele de pernă cu tărâţe încălzite în cuptor sau pe tigaie şi se leagă strâns la capăt. Bolnavul se culcă pe pat, pe spate, cu o pernă pusă în zona lombară şi alta în zona cefei, se acoperă cu o plapumă şi rămâne aşa până se răcesc tărâ­ţele.

b) Atunci când du­rerile sunt pro­vocate de un proces inflama­tor, căldura se înlocuieşte cu un remediu la polul opus, bazat pe criotera­pie. Se fierbe un pahar de tărâţe în 5 pahare de apă, timp de 10 minute. Se infuzează 30 de mi­nute, se strecoară şi se stoarce bine într-un cio­rap sintetic sau o bucată de pânză topită. În lichid se dizolvă o lingură de sare grun­joasă. Se toarnă în forme pentru cuburi de gheaţă şi se con­gelează. Lo­cul dureros se freacă cu cubulețul îngheţat timp de 30 de secunde, apoi se tampo­nează cu un prosop şi se lea­gă cu un batic sau un fular de lână.

* Celulită.

Condiţia principală în lupta cu celulita este răbdarea, deoarece stra­turile adi­poase acumulate în ani şi ani de zile nu vor dispărea după două-trei proceduri.

a) Masaj cu tărâţe. Un kg de tărâţe se ames­tecă cu oțet de mere, în aşa fel ca acestea să fie umede, dar să nu curgă când le strângem în pumn. Se aşterne pe po­dea sau în cada uscată o folie de plas­tic sau o bu­cată mare de muşama. În palmă se pun trei-patru linguri de tă­râţe şi se freacă bine locurile cu pro­bleme. Tărâţele care au curs nu se aruncă, se folosesc la şedinţele urmă­toare, după ce se stropesc iar cu oţet.

b) Masaj cu miere şi tărâţe. Se ames­tecă un pahar de tărâţe cu două pahare de miere de albi­ne nezaha­ri­sită. Amestecul se un­ge pe palme şi se fac bătăi uşoare pe locurile afec­tate, până ce toată cantitatea de miere se li­peşte de locul masat, apoi pal­mele se apli­că pe piele cu o forţă mo­derată şi se dezlipesc brusc. Se repetă de mai multe ori apă­sarea şi dezlipi­rea brus­că a pal­melor, timp de 5-10 mi­nute. Se spală amestecul cu apă căl­duţă şi se unge pielea cu un un­guent hi­dratant. Înainte de începerea procedurii, în amestec se adaugă, du­pă preferinţă, ulei volatil de lămâie, portocală, eucalipt, la­van­dă sau ie­nupăr.

c) Împachetări. Se prepară un amestec din argilă înmuiată în decoct din tărâţe, alge marine râş­nite (de pre­ferat Laminaria) şi tărâţe uscate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian