Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

BETH HART: „Am parcurs un drum lung pentru a mă vindeca”

Din Los Angeles, la… Brezoi

Dăruită cu una dintre cele mai bune voci feminine din muzica blues, cunoscuta interpretă americană Beth Hart revine și anul acesta în România. Nu va mai concerta însă la Sala Palatului, ci-și va încânta fanii sub cerul liber, pe Valea Lotrului, la Brezoi. Evenimentul se numește „Beth Hart – High Five România – Sum­mer Camp Brezoi”, la care vor fi admise doar 2000 de persoane la fiecare concert.

Este prima ieşire „la scenă” de anul acesta a cântăreței ameri­cane. „Vă mulţumesc că iubiţi mu­zica! Şi noi iubim muzica şi abia aştep­tăm s-o împărtăşim cu voi, la «Sum­mer Camp Brezoi». Vom sus­ţine o serie unică de cinci con­certe, şi sunt superrrr emoţionată. A trecut atât de mult timp de când am urcat pe scenă, dar nu cred că am fi găsit un loc mai bun să ne reluăm concertele! Sunt superrrr entuziasmată şi abia aştept să vă revăd!”.

Povestea solistei americane Beth Hart este de-a dreptul holly­woodiană. S-a născut pe 24 ianuarie 1972, în Los Angeles, şi fost un copil-minune. A început să cânte la pian de la patru ani, a studiat muzica cla­sică, a descifrat tainele pianului, violoncelului, chitarei şi percuţiei. A devenit însă cunoscută nu pentru talentul ei instrumental, ci pentru vocea „cultivată” în adolescenţă pe străzile şi în cluburile din Los Angeles şi pentru muzica extrem de emo­țională, născută din suferinţa pierderii unei surori mult iubite, în urma necruţătorului HIV. Chiar și Beth a avut parte de multă suferinţă în copilărie, deși viitorul îi surâdea fetiței care, la doar cinci ani, interpreta după ureche „Sonata lunii” a lui Beethoven. Abia intrată în adolescență, a fost diag­nosticată cu sindrom bipolar (psihoză maniaco-depresivă) – un verdict pe care mama solistei nu l-a acceptat în ruptul capului, nici măcar atunci când fiica ei a început să se înece în alcool, la doar 13 ani. I-a luat mult timp lui Beth să-şi accepte boala şi s-o trateze, fiind susținută în lupta ei, ceva mai târziu, de cel care avea să-i devină soț și producător, Scott Guetz­kow, și mai ales de cre­dința în Dum­ne­zeu. Acum are 49 de ani și pare mai împă­cată cu sine ca oricând.

Pe Lotru în sus

Beth Hart a fost descoperită la 20 de ani pe străzile din Los Angeles de pro­du­cătorul Da­vid Wolff care, im­pre­sionat de talentul şi de vocea ei, o ajută să obţină o au­diţie la prestigioasa casă de discuri „Atlantic”. A făcut furori şi, în 1993, îşi lansa primul disc, „Beth Hart and the Ocean of Souls”. A fost începutul unui suc­ces fulmi­nant, încercat deseori cu crize de depre­sie, semn că vindecarea nu se pro­du­sese.

Comparată adesea cu Janis Joplin (pe care, de altfel, a şi interpretat-o, în 1999, într-un musical), Beth Hart a fost calificată drept „extraordinară”, de revista „The Times” și „îndrăz­neață, clocotitoare și furioasă”, de altă publicație celebră, „The Guardian”. Beth a concertat ȋn toată lumea alături de legende mon­diale ale muzicii blues şi rock, precum Joe Bonamassa, Jeff Beck şi Slash. „Ea este noua Janis Joplin, Tina Tur­ner. Pe bune, zău!”, declara entuziast Joe Bona­massa, la un festival.

Până azi, Beth Hart a lansat trei­sprezece albume şi a câştigat nume­roase premii, discuri de aur şi platină. Este deţinătoare a cinci premii „Blues Music”, iar în 2016, albumul ei „Fire on the Floor” a câştigat premiul pentru „Cel mai bun album blues”, iar în 2014 şi 2020 a fost desemnată „Cea mai bună artistă blues”. A cântat și în fața mai-marilor lumii, fiind aplaudată în picioare de președintele Barrack Obama și de soția sa, Michelle, în 2012, când a performat în cadrul unui concert omagial.

În 2019, Beth lansează un nou disc, „War in My Mind” – un al­bum-confesiune, o accep­tare a rea­lităţii şi maturităţii. „Sunt mai des­chisă şi mai since­ră cu mine în me­lodiile astea, decât în oricare alte­le”, spunea artista. „Am par­curs un drum lung pentru a mă vindeca, iar acum mă simt bine în pielea mea. Mă simt confortabil cu întune­ricul meu interior şi cu ciudă­țeniile mele, precum și cu toate lucrurile care mă fac să mă simt bine… Când am făcut şedinţa foto pentru acest album, am zis: «Nu vreau machiaj şi nu vreau editarea foto­grafiilor». Era pen­tru prima dată când îmi plăcea cu adevărat vocea mea, aşa cum suna. Aveam 47 de ani şi nu îmi mai băteam capul cu nimicuri, precum «să arăt tânără şi să fiu com­petitivă», ca înainte”.

Dacă sunteţi fani ai muzicii blues de înaltă clasă, grăbiţi-vă să luaţi bilete la „Summer Camp Brezoi”, pe Valea Lotrului. Beth Hart va cânta acolo pe 12, 14, 18, 20 și 22 august. Preţul unui bilet pentru un concert este de 260 lei, iar o zi de camping costă 22 lei. Biletele se găsesc în reţeaua Iabilet.

* Accesul publicului va fi condiționat de nor­mele în vigoare, la data evenimentului. Pot par­ticipa doar persoanele vaccinate sau testate.

* În eventualitatea în care condițiile meteo nu vor permite organizarea unuia dintre concerte la data programată, acesta se va derula ziua urmă­toare. Biletele nu se returnează și rămân valabile pentru data reprogramată.

Foto: Greg Watermann (3)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian