Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 1478: „Sufăr de mastodinie și am dureri mari”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

În primul rând, trebuie înțeles că mastodinia este o condiție frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar și în cazul celor aflate în pre– și post-menopauză. În mod tipic, mas­to­di­nia reprezintă orice durere, sen­sibi­litate sau disconfort la ni­velul sâ­nului sau în zona axilară. Aso­cia­tă frecvent cu modificările fibro­chis­tice ale sânului sau cu ectazia duc­tală (lărgirea canalelor galactofore), mas­todinia este, cel mai probabil, rezultatul unei anomalii de dinamică hormonală. În special mastodinia ciclică este o formă de mastalgie (durere a sânu­lui), normală în timpul ciclu­lui menstrual, fiind deopo­trivă asociată cu sindromul premenstrual.

Cred că este important pentru dvs. să cunoașteți mij­loacele terapeutice prin care puteți combate mastalgia, ținând cont și de faptul că mastodinia poate fi o afec­țiune chinuitoare, care se poa­te întinde pe o perioadă lun­gă de timp. Terapia alo­pată utilizează pentru mas­todinie, în principal, dana­zolul, bromcriptina și tamo­xi­fenul. Danazolul este un tes­tosteron sintetic care se leagă de receptorii de proges­teron și cei androgenici, cu efect terapeutic favorabil în 70% din cazurile de mastodinie ciclică, și 31% în cele de mastodinie nonciclică. Bromcriptina inhibă eliberarea de prolactină din hipofiza anterioară. Deși poate determina efecte adverse, precum cefaleea și amețeala, tratamentul cu bromcriptină este unul eficient, în cazurile de mastodinie, putând fi fo­losit și în cazurile în care danazolul este contra­indicat pentru femeile cu istoric de boală trom­bo-embolică. Tamoxifenul, în doze mici, deter­mină un răspuns favorabil la femeile cu masto­dinie severă. Efectele adverse în cazul adminis­trării tamoxifenului sunt minore și, de aceea, este recomandat ca tratament farmacologic de primă linie. Alte opțiuni farmacologice includ admi­nistrarea de Lisuride maleat (agonist dopaminic care induce scăderea nivelului prolactinei, corelată cu rezoluția mastodiniei). Antiinfla­matoarele nesteroidiene topice (ex. diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii ma­mare.

Abordarea neconvențională a mastodiniei se poate realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamației și restabilirea echilibrului hormonal, care stă la baza mastalgiei, după cum urmează:

Mastodynon – este un preparat fitoterapeutic cu eficacitate similară medicamentelor de sub­stituție hormonală, acționează prin legarea de receptorii dopaminergici din hipofiză, reducerea sintezei crescute de prolactină și reglarea dez­echilibrului hormonal (estrogen/ progesteron). Se administrează 30 de picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, cu puțin lichid.

Mameldin (cremă) – produs recomandat în: mas­todinie, mastoză, sindrom premenstrual etc., cu acțiune la nivelul receptorilor celulari din țe­su­tul mamar și al altor țesuturi hormonode­pen­dente. Doza zilnică recomandată este de 3-4 grame, aplicată prin masaj ușor pe suprafața sânului.

Se mai pot utiliza remedii precum Hormon-Balance 45, Vitex (favorizează secreția de pro­gesteron prin stimularea corpului luteal, inhibă secreția hipofizară de prolactină, reduce infla­mația), extractul de muguri de zmeur, uleiul de germeni de soia (isoflavonele din soia au un impact important în inhibarea estrogenilor și re­glarea valorilor hormonale), Kamaiany etc.

Să auzim numai de bine!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Nu pot scăpa de afte” (Răspuns pentru AUREL, F. AS nr. 1477)

Carmen Ponoran

Aftele sau stomatita aftoasă de care nu reușiți să scăpați de câțiva ani indică o scădere a rezis­tenței orga­nis­mului. De aceea, va fi necesar de admi­nistrat preparate naturale, care contri­buie la întărirea imuni­tății, în cure anuale periodice. Extrac­tele gemoterapice cu acțiune profundă, de reparare a țesutu­rilor, precum Extractul din mlădițe de Lemn-câinesc, Ex­tractul din mlădițe de Ci­mișir, Extractul din muguri de Arin-negru, Extractul din mu­guri de Nuc și Extractul din mlădițe de Afin sunt eficiente și în tratarea aftelor. Vă reco­mand să înce­peți cu o cură de două luni de zile, cu Extract din mlădițe de Cimișir, dimi­neața (în prima lună, apoi îl înlocuiți cu Extract din muguri de Arin negru, Extract din mlădițe de Lemn-câinesc la prânz și Extract din muguri de Nuc, seara (în prima lună, apoi îl înlocuiți cu Extractul din mlădițe de Afin). Pentru întă­rirea imu­nității, adăugați la prânz și Ex­tractul din mlădițe de Mă­ceș. Iar pentru igiena cavității bucale, vă re­comand apa de gură Mira (un extract de Smirnă, cu acțiune antiinflamatoare și anti­fun­gică) și badijonări cu Plan­ta­gin­gival. Chiar dacă apar ame­liorări evidente, nu între­rupeți cura timp de două luni, pentru ca procesul de vindecare să fie com­plet și să nu apară reci­dive.

Multă sănătate!

„Sufăr de migrene groaznice, dar numai în weekend” (Răspuns pentru DANIELA – București, F. AS nr. 1477)

Doamna Daniela, după cum ați descris foarte exact modul de manifestare a mi­grenelor (cu dureri alternând pe partea dreaptă și cea stângă a capului și cu in­stalare doar în weekend), un consult la un medic homeopat poate duce la identi­ficarea remediului homeopat și a diluției potrivite, care vor pune capăt acestor du­reri. Vă recomand să programați un con­sult la doamna dr. Georgescu Ligia Mirela, din București, medic homeopat și specialist reumatolog, care va ține cont și de spondiloza cervicală de care suferiți. Multă să­nătate!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Ce pot face pentru crizele de aritmie?” (Răspuns pentru COSTIN – București, F. AS nr. 1471)

D-le Costin, având în vedere că sunteţi supra­ponderal iar singura mişcare pe care o faceţi este „de pe un scaun pe altul”, inima dvs. este „in­dignată”, deoarece ea a fost concepută să func­ţioneze mult şi bine şi în parametri normali, pen­tru o greutate corporală de aprox. 80 kg la 1,80 m înălţime, de exemplu; or, dacă dvs. aveţi cu 30-40 kg în plus (greutatea unui sac de ciment!!) pe care inima dvs. trebuie să le hrănească în plus, prin pomparea de sânge, şi aceasta la fiecare bă­taie, minut de minut, ceas de ceas, zi de zi, lună de lună, an de an, nu găsiţi normal ca ea să pro­tes­teze, bătând haotic, din ce în ce mai des, şi un timp tot mai îndelungat!? Biata de ea, încearcă să vă transmită (în felul ei şi cu mijloacele pe care le are la dispoziţie) un mesaj de alarmă și ajutor, prin această tahicardie paroxistică. Deci, d-le Costin, dacă nu umblaţi la cauza suferinţei inimii dvs., adică la eliminarea celor 30, 40, 50 de kg de ţesut adipos pe care-l aveţi în excedent, puteţi înghiţi o farmacie cu rafturi cu tot, că nu se va linişti inima! Cea mai eficientă metodă de a elimina sau măcar de a scurta crizele de aritmie cardiacă este să practicaţi exact ceea ce nu vă place, adică:

* Să mâncaţi mereu ce nu vă place şi astfel veţi mânca totdeauna mai puţin.

* Hrana dvs. să fie preponderent vegeta­riană.

* Să scoateţi definitiv din meniu: carnea de porc şi derivatele ei, untul, smântâna, dulciurile de cofetărie şi/sau de patiserie.

* Să postiţi cât mai des, mâncând o singură masă pe zi, şi aceea luată dimineaţa; între cele două mese trec 24 de ore, timp în care puteţi bea şi 2 litri de apă plată sau ceai neîndulcit.

* Să vă mişcaţi mai mult, mergând cât mai des pe jos, dar nu un mers agale (cu mâinile la spate), ci în pas alert (grăbit) cel puţin o oră pe zi. Se prea poate ca tahicardia dvs. să aibă şi o componentă psiho-emoţională cauzată de unele gânduri sau idei negative ce vă obsedează, şi nu puteţi dormi un somn de calitate.

* De asemenea, puteţi utiliza ceaiuri de Su­nătoare, Lavandă, Pasiflora, Valeriană, cu efect calmant al sistemului nervos central. Dacă aceste metode ce vă stau la îndemână nu vă ajută prea mult, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian