– Roșian get-beget, ostaș de linia întâi în bătălia pentru salvarea Roșiei Montane, Sorin Jurca a participat și ca martor, la procesul din Washington, pe care statul român îl duce cu compania „Gold Corporation”. Evenimente fierbinți și importante, pe care l-am invitat să le comenteze în paginile „Formulei AS” –
„Dacă a crezut că poate să ne cumpere și tăcerea, «Goldul» s-a înșelat”
– Ai fost martor direct al unui eveniment istoric: intrarea Roșiei Montane sub tutela UNESCO. Totodată, ai participat, ca „martor”, la procesul de la Washington, dintre statul român și „Gold Corporation”. Cum s-a întâmplat?
– Am fost selectat de către avocații României prezenți la proces, ca reprezentant al opoziției de la Roșia Montană. Criteriile după care am fost ales numai dânșii le știu. Vorbim de „Leaua & Asociații” din București și „Casa Lalive” din Geneva, Elveția. Deși emoțiile pe care le-am trăit au fost mari, am fost motivat de faptul că lupta pentru Roșia se apropia de un final fericit, că strădania noastră nu fusese zadarnică. Am participat la două ședințe, în sediul Băncii Mondiale. Cred că m-am prezentat onorabil. Sunt sigur că depoziția mea va folosi foarte mult în proces și va salva statul de a plăti acele sume exorbitante pe care compania le-a inventat. Atmosfera a fost foarte tensionată. Agresivitatea avocaților și a martorilor companiei mi s-au pus ca niște gheare în piept… Participam la un spectacol cu public ostil și cu multe opinii contra mea, ceea ce mi-a dat mai multă forță și stăpânire de sine. Am rostit fără reținere adevărul. L-am privit țintă pe judecătorul-președinte, care a fost foarte atent la spusele mele. Și, bineînțeles, am răspuns strict la întrebările avocaților. După ce am depus jurământul în fața tribunalului, timp de două zile mi s-a interzis să mă întâlnesc cu membrii echipei noastre. După audiere, aș fi vrut să întreb pe cineva cum a fost, dar era interzis. Abia a treia zi am putut vorbi cu avocații și m-au felicitat toți. Am conștiința împăcată pentru ceea ce am făcut. I-am reprezentat pe roșienii care se opun exploatării aurului cu cianuri, care vor ca frumusețile Roșiei să rămână așa cum le-a făcut Dumnezeu, să putem trăi liniștiți, în locul nașterii și al copilăriei noastre. M-am bucurat să constat că argumentele mele sufletești au fost înțelese peste Ocean, în lumea destul de rece a finanței și economiei mondiale. Când a crezut că poate să ne cumpere și tăcerea, „Goldul” s-a înșelat.
„Roșia Montană este o valoare universală”
– Cum au primit roșienii vestea despre trecerea sub protecția UNESCO?
– Unii au fost bucuroși, alții nu. Mulți dintre ei nu înțeleg ce avantaje reprezintă un sit UNESCO. Sunt încă sub spectrul promisiunilor și constrângerilor „Gold Corporation”, făcute vreme de 25 de ani: locuri de muncă și casă nouă, la oraș. Sunt oameni care nu știu să judece și cu inima. Ne pun mereu o singură întrebare: „Și acum, ce se întâmplă cu noi?”. Au fost duși de val, și tot ce a spus compania au luat-o de bună. Nu știau ce înseamnă să lucreze într-o exploatare cu cianuri, dar așteptau deschiderea minei! Dacă ar fi să aflu ce crede lumea, m-aș referi mai degrabă la ce spun românii din afara Roșiei Montane. Din zeci de localități am primit mii de mesaje telefonice de felicitare și de bucurie.
– De ce crezi că intrarea Roșiei Montane sub tutela UNESCO este un act de dreptate? De ce trebuia salvată neapărat?
– Atât în subteran, prin galeriile sale istorice, cât și la suprafață, prin natura ei unică și tradiția gospodăriilor țărănești, Roșia Montană reprezintă nu numai o valoare locală, ci și una universală. Avem galerii de peste 2000 de ani, unice în lume (cea mai lungă rețea de galerii dacice și romane); există un peisaj minier cultural unic, avem case de patrimoniu superbe, care pot, doar ele, să atragă turiști. Pe o suprafață restrânsă avem 44 de case de patrimoniu! Mărturiile mineritului, din epoca agatârșilor și până astăzi, pot fi văzute doar la Roșia Montană. Sunt 140 de galerii din toate epocile! Nu merită ele oare văzute și puse în valoare? Trebuiau dinamitate? A existat la un moment dat o propunere de compromis: numai un fragment din situl minier să devină parte a UNESCO, restul urmând a fi transformat în afacere economică. Din fericire, instituția Patrimoniului Mondial și-a pus ștampila pe întregul sit. Comisiile internaționale care au vizitat Roșia au fost impresionate de originalitatea galeriilor. Sunt încă multe lucruri de descoperit la Roșia, mii de artefacte arheologice, drumuri romane, există un cimitir roman și un monument funerar circular spectaculos, pe care compania a regretat că l-a scos la suprafață. Mai sunt și galeriile de la Zeus, săpate cu apă aruncată peste pietre încinse; galeriile de la Piatra Corbului și stelele funerare romane, altele decât cele duse la muzeul de istorie din București. Este obligatoriu ca statul român să facă un plan al protejării integrale a acestor galerii, așa cum au rămas de la strămoșii noștri.
„Voi renova casa bunicii mele, Maria, ca s-o transform în muzeu”
– Ești roșian get-beget și, în ciuda presiunii instaurate de Gold, nu ai plecat. Nimeni nu știe mai bine ca tine ce ar trebui făcut pentru ca Roșia Montană să aibă soarta pe care o merită. Cum vezi dezvoltarea localității în viitor?
– Totul ar trebui început de la autoritățile locale, de la primărie. Avem un primar goldist, dar dacă ține la comună, la cei care l-au ales, ar trebui să pună în mișcare viața satului. Primul pas este să deblocheze PUG-ul și PUZ-ul care, la ora actuală, interzic dezvoltarea zonei pe alte căi decât prin minerit. Să lăsăm liberă agricultura montană, creșterea vitelor, să permitem evaluarea corectă a galeriilor. Un rol important îl vor avea, în atragerea de fonduri europene, și ONG-urile. Zecile de case minunate, de patrimoniu, trebuie să fie renovate urgent. Acestea pot fi transformate în pensiuni și muzee, deoarece turismul va fi esențial. Eu voi renova casa bunicii mele, Maria, ca s-o transform în muzeu de istorie a locului. Casa are 150 de ani și e plină de mobilier și țesături de epocă. De asemenea, sistemul de galerii daco-romane trebuie amenajat pentru vizitarea de către turiștii de pretutindeni. Vor fi create o mulțime de locuri de muncă, pentru curățarea galeriilor daco-romane. Sunt unele în care nu a intrat nimeni, de două mii de ani. Dacă guvernul, folosindu-se de fonduri europene, va lua în serios dezvoltarea Roșiei Montane și va finanța lucrările, ajutând primăria, va fi mult de lucru la noi. Slujbe vor fi destule, și bine plătite. Nădăjduiesc ca lucrul acesta să-i convingă pe ezitanți. Așa cum v-am spus, peste 90% dintre roșieni nu știu ce înseamnă UNESCO, de aceea ar trebui să facem o dezbatere în care să le explicăm ce avem de făcut. Îmi doresc suficientă putere pentru a-i convinge să se implice în activitatea nouă a localității, să participe la reconstrucția ei. O să facem presiuni pe guvern, avem argumente, ce facem nu e o joacă. Din 1995 până azi, s-au perindat 30 de guverne la București. Nici unul din ele nu a reușit să pornească mineritul cu cianuri în Munții Apuseni. Este momentul ca guvernul actual să înțeleagă viitorul și să-și lege frumos existența, de decizia generoasă a UNESCO. Prin introducerea în Patrimoniul Mondial, Roșia Montană nu-și trăiește sfârșitul, ci începutul.