Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

STRĂBUNICA ȘTIE TOT: Cum salvăm aparatele casnice de atacatori?

– În ultimul timp, obiectele de ajutor în bucătărie au progresat. Piu­lița și râșnița de cafea au fost înlocuite de „electrocasnice”. Avantaj și dezavantaj. Mult mai eficiente, ele sunt, în schimb, mult mai greu de întreținut. Cum puteți lupta cu microbii, mucegaiurile, și mirosurile neplăcute, vă spunem în rândurile care urmează. Cu precizarea că o curățare temeinică se impune cam o dată la șase până la opt săp­tămâni –

Cafetiera

Foto: Shutterstock – 4

Dacă se depune calcar în aparat, până și cea mai bună cafea capătă un gust amar. Cum și cu ce anume trebuie înlăturat aflați din manualul de utilizare a aparatului (metodele sunt diferite, în cazul fiecărui producător în parte). O regulă de aur este că, atunci când apa e foarte dură, se impune să eliminăm calcarul o dată la două săptămâni. Iar pentru ca suportul de filtru să împiedice decolorarea și modificările de gust, dizolvați un plic de praf de copt într-un bol cu apă caldă și țineți suportul înăuntru peste noapte. Clătiți apoi cu apă lim­pede.

Mașina de spălat vase

Sistemul extrem de fin de tip sită, de la baza mașinii de spălat, tre­buie demontat și curățat o dată la câteva săptămâni, pentru că aici se adună majoritatea resturilor alimen­tare. Cu o periuță de dinți și un deter­gent pot fi înlăturate până și cele mai persistente pelicule de grăsime. Găsimea întărită duce adesea la înfundarea găurilor.

Blenderul de mână sau fix

Blenderul de mână se curăță per­fect de reziduuri dacă lăsați dispo­ziti­vul de amestecare la înmuiat într-un vas cu apă călâie și detergent și înlă­turați apoi resturile înmuiate, cu o pe­riuță de dinți. Clătiți și gata. În cazul blenderului fix, introduceți în bolul acestuia circa 250 ml de apă și puțin de­tergent, închideți capacul și porniți pentru scurt timp aparatul. Clătiți cu apă limpede.

Mașina de spălat rufe

Mucegaiul și calcarul se formează în sertarul pentru detergent, în manșonul de cauciuc al ușii, în furtunuri, și chiar în mini-găurile din tambur. Iată ce ajută: turnați șase linguri de acid citric în tambur și porniți mașina, fără rufe, la 40 de grade. Înmuiați dozatorul pentru deter­gent în apă caldă, amestecată cu o cană de esență de oțet. Ștergeți depunerile.

Frigiderul

Pe de-o parte, microbii se pot lipi de produse alimentare și ambalaje, iar pe de altă parte, în frigider se acu­mulează ușor umezeală, iar a­ceasta poate, la rân­dul ei, să con­ducă la apariția germe­nilor și a mi­ro­sului ne­plă­cut. Op­tim ar fi ca spațiul inte­ri­or să fie șters săp­tă­mâ­nal cu un amestec de apă și oțet. Dacă sub sertarul de legume se adună apă, e pro­babil din cauză că orificiul de scurgere și drenaj e înfundat. Scoateți toate alimentele din frigider și înlăturați rezi­duurile acumulate în scurgere cu țepușa folosită la frigărui.

Aragazul

Faptul că plita și cuptorul ar trebui curățate după fiecare uti­lizare este de la sine înțeles. Ade­sea, murdăria pătrunde însă și în ochiul arzătoarelor. Și condimen­telor pe care le folosim în bucătărie le place să se furișeze prin diverse unghere. Firmiturile și pulberea pot fi înlăturate cu o pensulă sau o pe­riuță de dinți. Resturilor alimentare le dăm mai degrabă de cap cu un bețișor cu vată pentru urechi.

Cuptorul

Dacă spațiul interior este acoperit cu o crustă, nu mai ajută decât frecarea mecanică, de pildă, cu o pastă făcută din praf de copt și apă. Dar este mai bine să acționați preventiv, astfel încât murdăria grosieră să nu apuce să se acumuleze. În acest scop, puteți folosi, o dată pe lună, abur fierbinte. Umpleți cu apă o tavă adâncă pentru copt și încălziți-o, 15 minute la 100 de grade Celsius. Stingeți cuptorul și lăsați aburul să acționeze o oră. Ștergeți apoi cu o cârpă pereții cuptorului, cât și garnitura de cauciuc de la ușă.

Gata cu voi!

– Cum scăpăm de insectele nedorite, care pătrund în casă –

Țânțarii. Așezați pe masă sau pervazul ferestrei fie o lămâie tăiată în două și pre­sărată cu cuișoare uscate, fie mici boluri um­plute cu ulei esențial de lămâie. Insectele se vor ține la distanță.

Viespile. Nu agreează deloc mirosul cafelei măcinate. Ardeți cafea într-un re­cipient, până începe să fumege ușor. În plus, renunțați la produse cosmetice parfumate, care atrag viespile.

Musculițele de oțet. Au drept vârf de sezon tocmai vara! Le putem ține la dis­tanță cu ajutorul unei capcane construite de noi înșine: turnați într-un pahar oțet de vin (circa o ceașcă) cu aproximativ 200 de ml de suc de fructe și două picături de detergent de vase.

Furnicile. Amestecați gem de căpșuni cu drojdie de bere (3:1) și așezați câte un pic pe bucăți de hârtie, răspândite prin locuință. Cap­cana de furnici este gata! O recoman­dare suplimentară: pentru ca micuțele in­secte să nici nu vă pătrundă în casă, frecați pragurile ușilor cu ulei de rapiță. Furnicile fug de mirosul lui.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian