Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Laude pentru pompierii români

Ca în fiecare dintre ultimii trei ani, ziua de 10 august ne reamintește cât de fragilă es­te democrația noastră și despre cât de brutal poate fi statul față de noi, cei pe care ar trebui să îi apere. Reacția sălbatică, total dis­pro­porționată, a Jandarmeriei față de ma­nifestanții din Piața Victoriei, mulți dintre ei bătrâni și copii, rămâne o pată nea­gră în istoria post-revolu­țio­nară a României. Ne-am fi așteptat ca în trei decenii, ins­tituțiile de forță ale statului, în care s-au pompat bani cu ne­mi­luita, să se modernizeze și să iasă din cutuma obedienței oarbe, de școală fa­nariotă, față de mai-marele zilei. Mo­men­tul 10 august ne-a trezit la realitate, iar faptul că dosarul violențelor nejustificate de acum trei ani nu a fost încă soluționat de Justiție (în „tradiția” marilor dosare ale Revoluției și Mineriadei) ne arată cât de antrenat este sis­temul în a-și acoperi netrebnicia. Ex­cesele din 2018 ale Jandarmeriei sunt doar un moment într-un lung șir de dezamăgiri. Bâl­bele autorităților în cazul Colectiv, inter­vențiile de-a dreptul caraghioase ale Poliției în dramaticul caz al crimelor de la Caracal, mai micile și mai marile abuzuri institu­țio­nale despre care presa își răcește gura în za­dar de atâta amar de ani ne-au arătat, cons­tant, că mult trâmbițata reformă a institu­ții­lor statului n-a ținut ritmul cu dezvoltarea Ro­mâniei reale.

Sigur că nu toate instituțiile sunt la ace­lași nivel de anchilozare. Armata română a pri­mit dese mențiuni pozitive, în timpul mi­siunilor din afara țării. Iar zilele acestea a venit rândul pompierilor români să strângă aplauze și laude din partea străinilor, în tim­pul mobilizării pentru stingerea incendiilor de pe insula Evia, din Grecia. „Pompierii ro­mâni par să provină de pe o altă planetă. Vi­teza, organizarea, meticulozitatea și refle­xele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele, pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focu­rile. De asemenea, au folosit drumuri se­cundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pom­pierilor români nu este doar admira­bi­lă, ci este, cu siguranță, o oglindă a unei țări dez­voltate”, scrie publicația fimes.gr. „Înre­gis­trările video cu pompierii din România ca­re se află în Grecia pentru a acţiona îm­po­triva incendiilor fac turul Internetului”. „Contribuția României este cu adevărat ma­re și produce senzaţie, deoarece este o țară care nu aparține cercului tradițional de aliați ai Greciei”, scrie și publicația greceas­că „Crisis Monitor”.

Iată că acești curajoși pompieri salvatori, care s-au dus voluntar în Grecia și care fac o incredibilă reclamă pozitivă României, ne dau și nouă, acasă, încrederea că nu e totul pierdut și că instituțiile statului pot lucra și în serviciul românilor, nu doar împotriva lor. Felicitări bravilor pompieri!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian