Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Când înfloresc cactușii

Foto: Shutterstock

Din mulțimea florilor care îmi împodobesc grădina și veranda, cactușii sunt cei mai mis­terioși. Din aprilie, când apar primii boboci, și până în septembrie, dacă sunt udați zilnic, înfloresc continuu. Flori ca niște mici trompete, albe sau roz, ne încântă cu parfumul și frumusețea lor. Întotdeauna înfloresc seara, foarte târziu, când doar luna și stelele sunt martorii misteriosului eveniment.

Acum câteva seri, din ca­uza căldurii de nesuportat de peste zi, am rămas până mai târziu afară, printre flori, sorbind răcoarea serii și inspirând parfumul care se revărsa din regina-nopții și crini. Bobocii unui cac­tus tocmai se pegăteau să se deschidă. Le-am urmărit cu atenție fiecare mișcare a petalelor care, aproape imper­ceptibil, se des­chideau ușor, u­șor. În mo­men­tul acela, un gre­ieraș a început să-și acordeze vioara, pregătindu-se de cântat, iar luna, rotundă și luminoasă, s-a ivit printre crengile nucului, privind curioasă la minunea ce urma să se întâmple cu bo­bocii de cactus.

Greierașul și-a început recitalul, stelele sclipeau vesele în înaltul cerului, luna s-a oprit drept în fața casei, și atunci, brusc, cele șase mici trompete roz și-au desfăcut corolele din care s-a risipit un parfum diafan. A fost un moment feeric. Aștrii nopții și greierașii se bucurau împreună cu mine de frumusețea și magia momentului.

A doua zi de dimineață, în zori, când am plecat de acasă, florile erau la fel de frumoase și parfu­mate, dar seara când m-am întors, le-am găsit ofi­lite. Soarele fusese cu mult prea puternic față de gingășia lor. Cât de scurtă le fusese viața! Dar cât de minunată, magia înfloririi. Un miracol plătit cu prețul vieții. Așa cum se întâmplă, uneori, și cu noi, oamenii. Am cules florile ofilite și le-am pus într-o cutiuță de argint. Când o deschid, undeva începe să cânte un greiere, răsare luna și șase boboci de flori își înalță trompetele către cer.

Cu respect,

OLTEANU L. – jud. Vrancea

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian