Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LUCICA B. – Vaslui, F. AS 1432: „Caut un leac pentru tinea manuum hiperkeratozică”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, tinea manuum este o tulburare frecvent întâlnită, cauzată de o infec­ție fungică la nivelul mâinilor. Circa 10-25% din populația mondială su­feră de infecții fungice cutanate, majori­tatea fiind tinea pedis, care este o infecție fungică la nivelul picioarelor. Infecțiile pot fi antropofile (luate de la alt om), geofile (luate din pământ) sau zoofile (luate de la un animal).

Factorii de risc pentru tinea manuum includ:

* Diabetul zaharat și stările de imunodefi­ciență.

* Chimioterapia.

* Vârsta înaintată.

* Sexul masculin.

* Umiditate excesivă – trans­pirația excesivă, imersie prelun­gi­tă în apă (spălatul vaselor/ hai­nelor etc.).

* Munci agricole sau po­sesia animalelor de compa­nie, în spe­cial a celor exotice.

* Traumatism la nivelul mâi­nilor – mecanicii și alți oa­meni care lucrează ma­nual.

Manifestările bolii

Pacienții pot fi asimpto­matici sau pot avea mân­cărimi și ustu­rimi. Leziunile pot afecta dosul mâinilor, spațiul interdigital și pal­me­le, fie câte una, fie amân­două concomitent. Apare hiperkeratoza (piele în­groșată de scuame) cu fisuri, cum este și cazul dum­nea­voastră. Ele pot fi de culoare maronie sau roșie (eritematoasă). Dacă eritemul este accentuat și leziunile sunt veziculare (cu bășici mici și multe) atunci trebuie pusă problema unei infecții zoofile. Unghiile pot fi și ele afectate, în același timp. Când diagnosticul nu e sigur, trebuie pusă problema altor afecțiuni, cum ar fi psoriazisul sau dermatita de contact, mai ales atunci când erupțiile nu răs­pund la tratament, cum este și cazul dumnea­voas­tră. Mai trebuie pusă și problema unui tratament neadecvat sau aplicat necorespunzător. O com­plicație posi­bilă a bolii este suprainfectarea.

Abordările naturiste includ:

* Igienă – nu purtați îmbrăcăminte și lenjerie în comun cu alții.

* Animale – dacă lucrați sau aveți contact des cu animale, este bine să vă spălați pe mâini după fiecare atingere.

* Umezeală – evitați excesul de umiditate. Cei care prestează munci ce presupun imersie frecven­tă a mâinilor în apă să poarte mănuși și să-și usuce mâinile cât mai des cu putință. Dacă lucrați cu mănuși de cauciuc, este bine să le curățați des și să le uscați.

* Traumatisme – este bine să evitați loviturile și rănirile, pentru a nu crea porți de intrare pentru microb.

* Ulei de arbore de ceai – are proprietăți anti­microbiene.

* Tratament consecvent – atât tratamentul naturist, cât și cel clasic, convențional, să fie de cel puțin 6-8 săptămâni, chiar dacă pielea pare curățată foarte repede. Trebuie să se permită creșterea pielii sănătoase.

* Comprese cu mușețel și Aloe vera.

* Dieta – este foarte importantă! În primul rând, pentru a combate malnutriția, ce poate duce la probleme imunitare, și pentru a-i ajuta pe diabe­tici să-și controleze glicemia.

* Imunostimulente – Echinacea, turmeric și usturoi, pentru stimularea sistemului imun general.

* Homeopatia – este excelentă! Ajută la echili­brarea organismului în general. Medicamente pre­cum Antimonium crudum, Calcarea carbonica, Graphites și Sulphur pot fi de folos ca tratament simptomatic, dar cel mai eficient este un tratament individual.

Fiindcă și alte boli, inclusiv psoriazisul și ec­ze­mele, pot semăna cu tinea manuum, este bine să consultați medicul atunci când vă bănuiți de această boală!

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Fac repetate infecții în gât cu streptococ beta-hemolitic” (Răspuns pentru DORINA – București, F. AS 1481)

Carmen Ponoran

Aceste infecții streptococice în gât, repetate (faringoamigdalită streptococică), de care suferiți de ani de zile, duc în final la scăderea rezistenței or­ganismului, deoarece sunteți ne­voită să apelați foarte des la tra­tamentul cu antibiotice. Astfel, ați intrat într-un cerc vicios al re­pe­tă­rii frecvente a acestei infecții, organismul fiind slăbit și inca­pa­bil să se refacă complet după o cură cu antibiotice. De aceea, este important ca tratamentul la care veți apela pe viitor să nu aibă acest impact negativ asupra imu­nității organismului. Acest lucru s-ar pu­tea obține apelând la ge­mo­tera­pie. Extractul din muguri de Viță-de-vie are acțiune antiin­flamatoa­re și antibacteriană asu­pra strep­tococului beta-hemo­litic, fapt do­cumentat de o ca­zuistică impor­tantă, raportată și de către medicii din Ro­mânia spe­cializați în gemoterapie. Se ad­minis­trea­ză dimi­neața, Extract din muguri de coacăz-negru, iar la prânz și seara, Extract din muguri de Viță-de-vie. Vă recomand să urmați o cură de două luni, repe­tată după o pauză de o lună de zile, având în vedere faptul că suferința dvs. e veche, o aveți încă din copilărie și continuă și acum, la vârsta de 27 de ani. Cele două extracte gemoterapice vor contri­bui și la creșterea rezis­tenței organismului, iar în acest sens, puteți com­pleta cura gemotera­pică, pe perioa­da de pauză de o lună de zile, cu Ex­tract din mu­guri de cătină, un revigorant la nivel fizic și psihic, administrat de 3 ori pe zi. În cazul când cu­rele cu antibiotic au per­turbat buna funcțio­nare a intesti­nelor cu mani­fes­tări de tip ba­lo­nare, dia­ree sau diaree alternând cu constipație, vă reco­mand să ur­mați și două cure anuale cu Polygemma 15 – In­testin detoxifiere, care poate regla funcțio­nalita­tea intestinală, reechi­librează flora și reduce infec­țiile și inflamațiile de la nivel intestinal. Multă sănătate!

„Sufăr de o inflamație a unui nerv periferic” (Răspuns pentru LIVIU – București, F. AS 1481)

Stimate domnule Liviu, vă propun să încercați un tratament cu antiinflamatoare naturale, cu speranța că nu va mai fi nevoie să apelați la medi­cația pe care ați fost nevoit să o urmați în ultimul an. Extractele gemoterapice din muguri de Arțar (cu re­comandare în nevralgii) – și cu Muguri de Arin negru (cu acțiune antiinflamatoare gene­rală), v-ar putea ajuta în acest sens. Urmați o cură de 2-3 luni cu Extract din mu­guri de Arin negru, dimi­neața, și Extract din muguri de Arțar, de 3 ori pe zi (dimineața, la prânz și sea­ra). Dacă aceste extracte gemoterapice vă ajută, puteți repeta cura după o pauză de o lună de zile. Este important să nu întrerupeți administrarea la primele semne de ameliorare. O altă abordare poa­te fi cea a trata­mentului homeopat, pentru care trebuie însă nea­părat apelat la un medic homeopat care să indivi­dualizeze tratamentul, după o anam­neză completă. Vă puteți gândi și la acupunctură, apelând la un medic care ar putea fi specializat în mai multe te­rapii complementare, precum homeo­patia, gemo­terapia și acupunctura. Vă doresc să găsiți rezol­varea cea mai bună pentru nevralgia de care su­feriți. Numai bine!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Cum pot scăpa de crampele musculare?” (Răspuns pentru IOAN R. – Arad, F. AS nr. 1467)

Crampele musculare pot fi diminuate până la dispariţie prin utilizarea Ceaiului de Mentă. Se bea câte o cană de ceai, de 3-4 ori pe zi (una obligatoriu seara, la culcare). Extern, se foloseşte un amestec de trei plante, sub formă de extract hidro-alcoolic: 1/3 părţi frunze de mentă mărunţite + 1/3 părţi ardei iute uscat şi mărunţit + 1/3 părţi rădăcină de hrean rasă, peste care se adaugă alcool sanitar sau palincă, până se acoperă plantele (o palmă deasupra liniei de demarcaţie dintre faza solidă şi lichidă). Se lasă la macerat 15 zile, agitând ocazio­nal conţinutul, după care se filtrează, iar cu soluţia filtrată se face un masaj uşor, de 2 -3 ori pe zi, pe zonele afectate.

„Există riscul să ne infectăm cu Covid-19 la mare, dacă lumea nu poartă mască?” (Răspuns pentru ION PETCU – Petroșani, F. AS nr. 1467)

Există riscul de infectare cu Covid-19 şi dacă ar purta mască majoritatea turiștilor!! Pentru că e de ajuns să nu poarte mască numai câteva persoane (turişti sau localnici), şi riscul este exponen­ţial. Cea mai eficientă şi mai sigură modalitate de a fi ferit de infectarea cu acest virus viclean şi tenace este VACCINAREA!!!

„Nu scap de usturimile din talpă nici noaptea” (Răspuns pentru MIHAI R. – Făurei, F. AS nr. 1471)

Folosiţi o combinaţie de două plante: salcie scoarţă + mesteacăn scoarţă, din care vă preparaţi un decoct de aproximativ 1,5 – 2 litri, din care vă ad­mi­nistraţi câte o cană de trei ori zi, și o cană seara, la culcare. Restul de decoct (la temperatura camerei) îl puneţi într-un lighean şi staţi cu tălpile picioarelor câte 10 minute, de trei ori pe zi, plus 15 minute seara, înainte de culcare.

„Mi s-a depistat o piatră pe canalul coledoc” (Răspuns pentru CARMEN M. – București, F. AS nr. 1471)

În general, calculii, indiferent de locul unde sunt depistați (rinichi, bilă, coledoc), au o genea­logie comună: consumul bogat de proteine și gră­simi de origine animală, precum carnea de porc și derivatele ei, lactate integrale, ouă, maioneză. Ca atare, trebuie să scoateți aceste produse alimentare din meniul dvs., altfel calculii se vor înmulți și durerile vor fi din ce în ce mai atroce. Ca atare, vă re­comand ceaiul de ienupăr, din care vă preparați un litru dimi­neața, și-l beți în patru prize pe zi: o cană cu 1/2 oră înainte de fie­care masă princi­pală, plus o cană seara, înainte de culcare. Dacă acest tra­tament nu dă rezultatele dorite, contactați-mă!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian