Declinul păsărilor
Din anul 1990 și până azi, 43% din speciile comune de păsări din Europa sunt pe cale de dispariție. Concluzia le aparține ornitologilor francezi, care au urmărit permanent, vreme de 30 de ani, fenomenul regresiei. Există și explicații: în orașe, clădirile noi, de beton și de sticlă, nu au acoperișuri sub care păsările să-și facă cuib (cele mai păgubite sunt rândunelele). În zonele rurale, păsările sunt alungate de agricultura intensivă, care folosește în exces pesticide, precum și de extinderea terenurilor cu cereale, în defavoarea pășunilor. Vor supraviețui doar păsările „generaliste”, care se adaptează ușor la diferite habitate. Între ele, la loc de frunte, se află ciorile, vrăbiile și mierlele.
Și insectele sunt tot mai rare
Majoritatea păsărilor sunt „carnivore” pe durata clocirii ouălor și mănâncă insecte, în vreme ce iarna sunt vegetariene, hrănindu-se cu semințe. Problema este că generalizarea monoculturilor și folosirea masivă de insecticide diminuează dramatic cantitatea insectelor disponibile. În Germania, de exemplu, masa totală de insecte zburătoare a scăzut cu 75% (!) în ultimii cincisprezece ani.
Cailor le place să le vorbești alintat
Experiențele realizate de zoologii italieni au demonstrat că măgarii și caii sunt mult mai blânzi și atenți, și par să ne înțeleagă mai bine comenzile dacă le vorbim ca unor copii, cu voce subțire și intonații exagerate. Caii sunt animale extrem de sensibile față de emoțiile omenești.
Pericol mortal – Obiectele de plastic aruncate în mare
După ce plutesc o vreme la suprafață, obiectele din plastic (în majoritate recipiente) se fragmentează și se scufundă, reprezentând o oportunitate, pentru anumite organisme marine, să se fixeze de ele. Algele, precum și alte animale extrem de mici se „cuibăresc” pe ele, se înmulțesc, apoi le mănâncă. Fragmentele de talie micro și nanometrică sunt ingerate ușor de către organismele marine. Ele sunt prezente în plancton, în moluște și chiar în peștii oceanici. În urma unor analize de laborator efectuate în Portugalia, s-au descoperit substanțe chimice otrăvitoare în carnea de somon și de ton, două „delicatese” aflate în fruntea listelor de bucate. Morala: gândiți-vă de zece ori înainte să aruncați o sticlă de plastic în mare. S-ar putea să vă fie servită în farfurie, fără să știți.
TURCIA
Un pustiu de cenușă
„Protejați mediul, altfel casa dvs. va fi în pericol”. Afirmația îi aparține Gretei Thunberg, cunoscuta activistă de mediu, și i se potrivește nu doar Greciei, ci și Turciei. Conform aprecierilor Universității din Istanbul, incendiile de păduri, prezente mai ales în sudul și estul țării, au transformat în cenușă 250 de hectare de pământ, inclusiv păduri, pășuni, sate întregi. Antalya a fost salvată, ca urmare a ploilor torențiale, căzute ca o mană, din cer.
GRECIA
Incendiul de la Evia
Temperaturi record, secetă record, și focul, incendii de o intensitate necunoscută până în prezent. În insula grecească Evia, mii de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele, fiind transportați pe uscat. Mulți dintre ei acuză guvernul că nu a reacționat la timp, dar cele 31 de avioane specializate pe stingerea incendiilor au fost mobilizate pentru salvarea Atenei. Grecia luptă cu sute de incendii. Și încă nu se întrevede un final.
SUA
Greenville: când focul topește stâlpii
Incendiul iscat săptămâna trecută în localitatea americană Greenville n-a putut fi oprit, și el a transformat în cenușă 800 de clădiri. Temperatura a fost atât de ridicată, încât stâlpii de fier ai iluminatului public s-au topit ca niște lumânări. „În noaptea asta am pierdut un oraș”, a declarat, cu lacrimi pe obraz, primarul. Din fericire, nu au existat victime. Locuitorii au fost, cu toții, evacuați.