Atenție la ochelarii de soare!

„Arsurile de soare” la nivelul corneei sunt dureroase și pot provoca uneori orbirea temporară, iar cele de pe retină se pot solda, într-un caz extrem, cu necrozarea unor porțiuni de țesut.
Inscripțiile de siguranță „UV 400” și „CE” de specialitate pe lentile ar trebui să garanteze protecția contra ultravioletelor. Problema este că inscripționarea nu se face cu avizul unor instituții de specialitate, ci de către producătorul însuși. Prin urmare, falsificatorii au cale liberă. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc să nu ne apropiem de ochelarii de soare foarte ieftini. Să-i cumpărăm, dacă se poate, de la un optician, sau cel puțin să verificăm la el protecția antiultraviolete a ochelarilor deja târguiți din piață. „Consultația” merită făcută, chiar și pentru modelele mai vechi. Un lucru important de știut: nuanța mai deschisă ori mai închisă a lentilei nu joacă niciun rol în protecția UV.
Câteva sugestii
* Ochelarii de soare ar trebui să stea cât mai aproape de ochi, pentru a evita lumina divergentă. Și ar fi bine să acopere cât mai mult din câmpul vizual, astfel încât lumina puternică, venită din lateral, să nu ne deranjeze.
* Specialiștii recomandă lentilele brune și fumurii, deoarece ele denaturează cel mai puțin percepția naturală a culorilor. Ochelarii galbeni sau verzi îi pot face pe șoferii aflați în trafic să comită erori.
* Lentilele de plastic sunt, într-adevăr, mai sensibile la zgârieturi, dar în cazul unui accident, prezintă avantajul că nu se transformă în cioburi. Gândiți-vă la asta când cumpărați ochelari pentru copii!
* Sticla de proastă calitate deformează uneori imaginea. Dacă observăm bule minuscule în interiorul lentilelor, putem fi siguri că ele sunt de calitate inferioară.
Infecțiile duc la tromboze

După o infecție majoră a căilor respiratorii sau a aparatului urinar, crește riscul de apariție a trombozei, se spune într-un studiu recent, efectuat de cercetătorii britanici. Ei au examinat fișele medicale ale unui număr de 7300 de pacienți cu venele membrelor inferioare afectate de tromboză și au ajuns la concluzia că au fost favorizate de prezența unor infecții anterioare. Riscul obturării venelor cu cheaguri de sânge este maxim în primele două săptămâni după vindecarea infecției. În această perioadă de vulnerabilitate crescută, pacienții respectivi sunt îndemnați să evite călătoriile cu avionul, pe distanțe mai lungi.
Buna dispoziție activează memoria

Veselia, pe lângă starea de spirit pozitivă pe care o provoacă, face să ni se activeze atenția, favorizând memorarea faptelor. Asta a constatat psihologul australian Joseph Forgas. În timpul unei ore de curs, studenții au fost împărțiți în trei grupe și fiecare din ele a asistat la o proiecție: prima a vizionat fragmente dintr-un serial de comedie, celei de-a doua i s-a oferit o prelegere despre arhitectură, iar a treia a trebuit să privească scene filmate cu bolnavi de cancer în agonie. Apoi, participanții la test au răspuns la un chestionar, în care li se cereau amănunte legate de filmele vizionate. Majoritatea studenților cărora filmul le crease bună dispoziție și-au amintit cu fidelitate amănuntele sugerate, pe când cei cu o stare de spirit neutră sau tristă s-au dovedit mult mai puțin influențabili. Ba chiar, într-o discuție ulterioară, voioșii s-au arătat foarte siguri că evenimentele se petrecuseră exact așa cum și le aminteau ei.
Siesta vă umple de energie

Excelentă pentru inimă, antidot al oboselii bruște, suverană în combaterea stresului… Virtuțile siestei sunt nenumărate și toți cei care o practică s-au convins de binefacerile ei. Numeroase profesii care pretind vigilență maximă (piloți, șoferi etc.) au integrat-o deja în programul zilnic. Pentru că ea răspunde – pur și simplu – unei necesități firești. Dar există diferite moduri de a-ți face siesta, fiecare dintre ele răspunzând unor nevoi distincte. Profitați de această vară toridă, pentru a „stoarce” din siestă tot ce are ea mai bun. Ea vă va induce starea aceea de liniște atât de propice reveriei. Închideți ochii și, complet deconectați, vă veți umple cu energie.
Mod de utilizare
Stați departe de orice sursă de zgomot și instalați-vă – dacă se poate – în poziție șezând, cu spatele sprijinit, cu brațele atârnând pe lângă corp și cu tălpile lipite bine de sol pentru a păstra un „prag de vigilență” (este poziția „vizitiului”). Țineți în mână un obiect care va face zgomot căzând și închideți ochii. Concentrați-vă timp de 1-2 minute și conștientizați punctele dvs. de sprijin: umerii, spatele, fesele, coapsele, picioarele. Simțiți cum apasă greutatea corpului și executați trei sau patru respirații abdominale, expirația fiind mai lungă decât inspirația.
Nu vă gândiți la relaxare și nici că aveți ceva de făcut, și somnul va veni de la sine. Când obiectul cade, este momentul să vă treziți. „Revenirea” în fire este foarte importantă. Redresați-vă, întindeți-vă bine, mișcați-vă.
Cuvântul siestă vine din latinescul „sixta” sau cea de-a șasea oră după răsăritul soarelui, adică ora 13.
Siesta rapidă, binefăcătoare: 5 minute
Pentru a intra în formă înaintea unei întâlniri importante sau în timpul unei călătorii, cea mai indicată este siesta scurtă, care nu vă va mobiliza decât 5 minute (piloții de Formula 1 o utilizează vreme de câteva secunde, când se opresc la standuri).
Veți fi surprinși de cât de repede veți adormi – un somn profund care vă va reface.
Siesta scurtă, relaxantă: 30 de minute
Se pare că siesta făcută la începutul după-amiezii este cea mai eficientă. Instalați-vă pe o canapea, scoateți-vă pantofii și trageți un pui de somn. Dar nu mai mult de 30 de minute, pentru a nu vă trezi din faza de somn lent și profund, într-o stare confuză. Organismul dvs. se va destinde, veți „naviga” între veghe și somn lejer, și chiar dacă sunteți deranjați de cineva, nu vă veți trezi. Siesta scurtă este ideală dacă nu sunteți în criză de somn. Ea trebuie, însă, evitată de persoanele insomniace, pentru a nu-și strica somnul de noapte.