Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de răsfățat ficatul

– În afară de curățare, despre care am vorbit în numărul trecut al revistei, ficatul are nevoie și de susținere alimentară. Iată câteva rețete după care se dă în vânt –

Supă rapidă

Foto: Shutterstock – 3

În apă clocotită sau zeamă de legume, se adau­gă câte o linguriță cu semințe de mărar, urzică, pă­trunjel, țelină; câțiva cartofi, morcovi, sfeclă, varză se dau prin răzătoare, iar ceapa și usturoiul se taie mărunt. Totul se introduce în apă, se fierbe timp de 5 minute. Se lasă 20 de minute acoperit bine cu un prosop flaușat. O lingură cu ulei se adaugă în far­furie. Supa se folosește în caz de icter hepatic, he­patită, ciroză, pentru restabilirea funcțiilor hepa­tice. În timpul folosirii supei trebuie neapărat să beți și suc de dovleac (bostan).

Suc de struguri

Toamna, timp de o lună, se beau câte 200 ml pe zi. Întărește și inima.

Pilaf din mei

Se fierbe meiul în apă, 10 minute, apoi se aco­peră cu un prosop gros și se lasă 30 de minute în vas. Pilaful trebuie mâncat în timpul zilei (nu se gătește pentru mai multe zile), fără să fie încălzit (altfel scade efectul terapeutic).

Jeleuri din fulgi de ovăz

Se prepară după rețeta următoare: peste 1/2 de pahar de fulgi de ovăz se toarnă 1 l de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Se adaugă o bucățică de coajă de pâine neagră sau o lingură cu smântână, se lasă 2-3 zile să se întărească. Masa obținută se bate cu lingura de lemn și se strecoară prin tifon sau prin strecurătoarea cu găuri mici. Se pune la foc mic și se fierbe până la îngroșare, amestecând în permanență. Se ia de pe foc atunci când apar bulbuci. Jeleul obținut se toarnă în pahare, adău­gând unt, sare, zahăr sau lapte, după gust. În terciul rămas după strecurare se adaugă 2-3 linguri de fulgi, încă o bucățică de coajă de pâine neagră și 1 litru de apă. Procesul se repetă. Dacă nu aveți po­sibilitatea să fier­beți lichidul imediat după ce l-ați strecurat, păstrați-l în frigider.

Macerat și țuică de hrean

* Toamna se rade pe răzătoarea măruntă un pahar cu rădăcini de hrean, se pune într-un borcan de 1 litru, care trebuie umplut cu apă clo­cotită. Borcanul se acoperă și se lasă 30-40 de minute, după care se strecoară. Se consumă câte o jumă­tate de pahar pe zi.

* În tratarea bolilor ficatului, mai ales în caz de hepatită și ciroză, bătrânii foloseau foarte des hrea­nul. Primăvara se foloseau flori de hrean. Un pahar de flori de hrean se macerează 10 zile în 500 ml de țuică și se bea câte o lin­gură, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Sirop de ceapă

La fel de des, în vindeca­rea cirozei, ascitei (hidropi­ziei) foloseau bunicii noștri și ceapa. 1 kg de ceapă pi­sată se amestecă cu 2 pahare de zahăr, se încălzește în cup­tor până când culoarea siropu­lui devine galbenă. Se consumă câte o lingu­ră, dimi­neața, pe nemâncate, timp de câteva luni.

Apă de cartofi

Strămoșii noștri foloseau pentru vindecarea ficatului tot ceea ce creștea pe lângă casa omului. În caz de ascită, ciroză și pentru eliminarea pie­trelor din vezica biliară (colecist), ei mai foloseau și cartoful. 1 kg de cartofi se spală bine cu periuța, se înlătură colții, dar nu se rade coaja. Se fierb în 6 l de apă, la foc mic, timp de 4 ore. Se adaugă puțină sare și se prepară piure, în apa în care au fiert car­tofii. Se lasă pentru sedimentare atât timp cât este necesar ca apa de deasupra cartofilor să se lim­pezească complet. Se toarnă această apă foarte atent, în alt vas și se beau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.

Moare de varză

Bătrânii foloseau, de aseme­nea, și suc de varză acră, în caz de ciroză sau hepatită. Se beau, în­cepând de dimineața, câte un pa­har de moare la fiecare 1,5-2 ore, timp de 1-2 săptămâni (sau până la vindecare).

Sirop din sfeclă roșie

Pentru eliminarea pietrelor de la ficat, 5-6 sfecle se taie și se fierb într-un litru de apă, la foc mic, timp îndelungat, până apa se îngroașă. Se beau cu înghițituri mici câte 150 ml, de câteva ori pe zi, timp de 1,5-2 luni.

Sirop de dovleac

Se ia un dovleac galben, bine copt, se taie capacul și cu o lin­gură de lemn se scoate miezul cu se­mințele. Înăuntrul lui se toarnă mie­re de albine și se acoperă cu capa­cul tăiat. Se lipește capacul cu scotch sau cu elastic, strâns. După o lună, dovleacul se curăță de coa­jă, se dă prin mașina de tocat și se amestecă cu lichidul dinăuntru. Se păstrează la frigider. Se con­sumă câte 4-5 linguri pe zi, între mesele princi­pale. E bun pentru toate bolile ficatului.

Alte remedii

Sirop de ceapă

* Pietrele la ficat provoacă uneori dureri pu­ternice. Pentru mic­șorarea suferințelor se reco­man­dă să beți de 2-3 ori pe zi glicerină din farma­cie.

* Bolnavilor care au diferite probleme legate de ficat, li se reco­mandă înlocuirea cafelei cu cafea din cicoare sau din semințe de pe­pene galben. 2 linguri de semințe se prăjesc în tigaie, până devin de cu­loare maroniu sau roz, se răcesc și se râșnesc. Pulberea obținută se folo­sește în loc de cafea (o linguriță la 70-75 ml de apă).

* Rădăcinile de păpădie se spa­lă, se curăță, se taie mărunt și se usucă la umbră. O lin­guriță de rădăcini uscate se fierbe într-un pahar de apă, timp de 20 minute, se beau câte 50 ml, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

* Pentru dizolvarea pietrelor de la ficat (dar și de la rinichi) se folosește binecunoscutul troscot – 2 linguri cu plantă și un pa­har cu apă fierbinte se lasă 15 minute în termos, se răcește timp de 45 minute, se strecoară, se stoarce bine, se adaugă apă fiartă până la 250 ml și se bea câte 1/2 pahar de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.

* Pentru dizolvarea pietrelor de la ficat și pentru prevenirea formării lor, se prepară infuzie dintr-o lingură cu frunze de mesteacăn și un pahar cu apă clocotită, care se lasă în termos 20 minute, se beau câte 50 ml dimineața și seara până la masă, timp de 10 zile profilactic și 20 zile pentru trata­ment.

* În caz de icter, 60 g coajă de salcie uscată și fărâmițată se fierbe într-un litru de apă 15-20 minute, se lasă în termos timp de 24 ore. După strecurare se beau câte 150 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă.

* Pentru ciroză hepatică se prepară un amestec din ovăz pisat, mătase de porumb și rădăcină de cicoare, toate câte 50 g, plus o lă­mâie tăiată mărunt care se fierbe în 500 ml apă timp de 5-8 minute. Du­pă răcire se adaugă miere după gust. Se bea toată ziua în loc de orice băutură, timp de un an.

* Bătrânii recomandau în caz de ciroză ca bolnavul să bea zilnic câte 6 gălbenușuri proaspete de ou.

* O metodă mai plăcută pen­tru ascită: se um­ple un borcan cu urzică tăiată, peste care se toarnă apă caldă și se lasă acoperit cu tifon într-un loc căl­duros. După ce se termină fermentarea, se strecoa­ră și se bea în loc de apă. Procedeul se repetă până la rezolvarea problmei.

Pentru restabilirea funcțiilor ficatului după hepatită

* Se râșnesc în râșnița de cafea 30 g semințe de armurariu; se amestecă o linguriță cu semințe cu 1/3 pahar cu apă caldă și se bea de cinci ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Se recomandă și o altă metodă: semințele se țin în gură cinci minute, după care se înghit cu apă caldă.

* Cu patru ore înainte de culcare se amestecă în termos 1/2 pahar de stafide cu un pahar de apă clocotită, se culcă pe partea dreaptă, se mănâncă stafidele încet timp de 20 minute, se bea și apă. Se repetă timp de 10 zile.

* Un borcan de trei litri se încălzește bine în aburi sau în apă fierbinte. Se toarnă în el un borcan de 0,5 litri de măceșe, 3 borcane de 0,5 litri de zahăr și restul volumului se umple cu apă fierbinte. Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă 3 săptă­mâni la întuneric și la căldură. Iarna se ține lângă calorifer. Borcanul trebuie să fier permanent la cald. Se bea câte 1/3 pahar de trei ori pe zi, înainte de masă, până se termină toată doza. Cura se repetă peste șase luni.

* Și, în încheiere, încă o rețetă gustoasă. Se culeg 200 flori de păpădie din locuri curate, de­parte de șosele (drumuri), se taie mai mărunt, se amestecă cu o lămâie tăiată mărunt și cu un litru de apă fierbinte. Se lasă acoperit șase ore. Se stoar­ce foarte bine prin două straturi de tifon, se adaugă 1 kg de zahăr și se fierbe pe foc mic o oră și ju­mătate. Se mănâncă zilnic, în loc de desert.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian