Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Inflamația ganglionilor limfatici

– Ați observat la palpare o mică um­flă­tură în zona gâtului, a subsuorilor ori în cea inghinală? De re­gulă, acesta nu este un motiv de îngrijorare. Există însă și ex­cepții ce trebuie luate în serios –

Foto: Shutterstock

Mecanismul de apărare a organismului de­pune în fiecare zi o muncă de excepție. De mare ajutor în această privință îi este sistemul lim­fa­tic, care ne străbate corpul ca o rețea rutieră. Pe aceste rute curge limfa – un lichid apos, compus în­tre altele din celule albe ale sân­gelui, atât de impor­tan­te pentru apărarea imuni­tară. Iar ganglio­nii lim­fa­tici servesc drept filtru in­termediar. Ei „pes­cu­iesc” din limfă germenii care ne pot îmbol­năvi sau chiar și celulele canceroase, și le fac ino­fen­sive. Fie­care om are cca 600 până la 700 de ase­menea gan­gli­oni. Aceștia sunt răspândiți prin în­tregul nostru corp, de pildă la subsuori și în zona inghinală, la gât și la ceafă, precum și în pro­ximi­tatea organelor interne.

Inflamațiile dispar de multe ori de la sine

De regulă, nu ne simțim ganglionii limfatici de­cât atunci când avem în corp o inflamație, din cauza căreia ei devin deosebit de activi. Făcând parte din sis­temul de apărare a organismului, ei sunt siliți în acele momente să presteze ore supli­mentare, pentru a neutraliza rapid toți agenții pato­geni. Drept ur­mare: se umflă. Odată ce și-au termi­nat treaba, um­flătura dă înapoi. Până atunci, trebuie să ne mena­jăm, pentru a nu ne împovăra în mod inutil corpul. În funcție de locul exact în care se află ganglionul limfatic mărit, putem determina mai bine zona afec­tată a corpului. De exemplu, ganglio­nii aflați sub maxilar se umflă adesea în cazul durerilor de gât, în vreme ce ganglionii din zona in­ghinală se pot mări când avem la picior o unghie infectată.

Când ar trebui să mergem la doctor

Cel mai adesea, nu este, așadar, vorba decât de o infecție localizată. De altfel, din acest motiv sunt afectați doar ganglionii limfatici din proximitate. Dar dacă toți ganglionii din întregul corp se mă­resc, acesta poate reprezenta indiciul unei afecțiuni care afectează întregul sistem. Asta este valabil și atunci când există indiciul unei infecții, când in­fla­mația persistă vreme de trei săptămâni ori când se colorează pielea în jur. Cine descoperă asemenea semne ar trebui să consulte un medic. La fel și atunci când ganglionii limfatici se umflă doar pe o singură parte, de pildă, doar la subțioara stângă. Sau când se adaugă și alte probleme, precum scă­derea capacității de muncă, pierderea în greutate, trans­pirație nocturnă sau febră. Medicul poate con­stata prin palpare dacă ganglionii limfatici sunt măriți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian