Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia toamnei – Fel de fel de leacuri cu MIERE

Afecțiuni cardiace

Foto: Shutterstock – 3

* Miere de albine (tei și salcâm) – 3 lingurițe pe zi.

* Căpăceală – se găsește la apicultori (un ames­tec de miere, ceară și pro­po­lis). Trebuie mes­tecată ca o gumă, chiar după ce s-a ter­minat mie­rea din ea, de­oa­rece ceara intrată în tractul di­gestiv are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sân­ge, aju­tând în același timp și la op­timizarea func­ționării cordului.

* Lăptișor de mat­că în ames­tec cu mie­re, are func­ții vaso­di­latatoare – 1 lin­guriță pe zi.

Angină pectorală

* Sirop: ceapă roșie de Făgăraș (care conține mul­tă biotină) în amestec cu miere de albine (de tei sau sal­câm), suc de lămâie și suc de usturoi. Se lasă la plă­mă­dit, într-un litru de apă fiartă, timp de 2-3 zile și apoi se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi.

* Produse apicole: oțet de mere cu miere de tei sau salcâm (se bea diluat în apă), căpăceală (mes­tecată până la consumarea totală) și propolis (de trei ori pe zi, diluat în ceai).

Cârcei

Chinuitorii cârcei ce apar în pulpa piciorului și în tălpi se combat luând 2 lingurițe cu miere după fiecare masă. Tratamentul este permanent.

* Zvâcnetul pleoapelor sau al colțului gu­rii dis­pare du­pă circa o săptămână da­că se iau 2 lingurițe cu miere la fiecare masă.

Insomnie

Dacă adormim greu seara sau dacă ne trezim din somn și nu mai putem adormi, mierea este de mare fo­los. Se ia ca atare, o lin­gură cu miere după masa de sea­ră, sau se dizolvă o lin­gură cu miere în lapte cald.

* Efi­ci­en­tă este și o ca­nă cu vin roșu, în care se adau­gă o lin­gu­riță cu miere și un căpăcel de tinc­tură de vale­riană.

Prostatită

* Produse apicole: polen (1 linguriță pe zi), pro­polis (so­lid) mes­tecat circa 3-5 mi­nute (atenție la aler­gici, poa­­te pro­voca pa­reze temporare), supozitoare cu pro­polis.

Sunt indicate și măsuri foarte severe de dietă ali­mentară: trebuie eliminate: alcoolul, tu­tu­nul, cafeaua, con­di­mentele, preparatele alimentare iri­tante, sa­rea în exces, consumul exagerat de li­chi­de.

Răceli de vară

* Inhalații cu ceară de albine: se așează pe ochiul de aragaz o placă de tablă curată, pe care, după ce s-a înfierbântat, se pune câ­te o bobiță de ceară de mă­ri­mea unui bob de grâu. Se va ridica un firicel de fum, pe care îl vom inhala: o ins­pi­rație pe nas și una pe gură, până la topire, apoi se repetă încă de cinci ori.

* Tinctură de propolis 30%: se pun la ră­dă­cina lim­bii două picături, câte una de fie­care par­te.

* Gargară: se pun 30 de picături de tinc­tură de propolis într-un pahar cu ceai de găl­benele sau de mușețel. Se face o gargară cât mai pro­fundă, apoi se înghite soluția.

* Nas înfundat, rinite – se face un ceai din gălbenele, coada-șori­celului și ros­topas­că, câte o lin­guriță din fiecare. Se adaugă 3 picături de tinc­tură de propolis și se amestecă bine dilu­ția, apoi se ia cu o pi­petă și se pune în fiecare nară, picătură cu picătură, în așa fel ca ope­­rațiunea să du­reze circa 5 minute.

Reumatism

* Masaje cu produse apicole: miere cu oțet de mere, împa­chetări cu ceară, un­gu­ent pe bază de ve­nin de albine.

* Regim dietetic, care să eli­mine fac­torii de risc: fu­mat, bău­turi alcoolice, ex­ces de sare, spa­na­­cu­l și ște­via (care conțin oxalați de calciu). Se reco­mandă înlo­­cuirea acestora cu lobodă și urzici.

* Cură de propolis – de 3 ori pe zi, diluat în miere.

Tuberculoză pulmonară

* Inhalații cu tinctură de propolis în ceai de busuioc, brad, pin sau mentă.

* Se picură tinctură (50 de picături) în ceai.

* Cremă de propolis: 30 g propolis în 5 g miere de tei sau de munte. Se ia de trei ori pe zi.

* Fagure de miere sau căpă­ceală, mestecate până la consu­marea totală.

* Regim dietetic: una până la trei zile pe săptă­mâ­nă se va ține un regim de cru­di­tăți. Sunt inter­zise fu­ma­tul, con­sumul bău­turilor al­coolice, al cafelei și al con­di­men­­telor în exces.

Tuse rebelă

Se fierbe o lămâie, spălată înainte cu peria, într-o cană cu apă, vreme de 10 minute, la foc do­mol. Se taie apoi în două și se stoarce zeama într-un pahar. La sucul obținut se adaugă două linguri de glicerină. Ames­tecul se agită bine, apoi paharul se umple cu miere. Când apar accesele de tuse, se ia câte o lin­guriță de si­rop, după ce se agită bine conținutul. Dacă tu­sea apa­re noap­tea, se ia o linguriță îna­in­te de cul­care și una noaptea, când ne tre­zim. Da­că tusea e persistentă, se iau 6 lingurițe cu sirop pe zi: două dimineața, înainte de mi­cul de­jun, apoi câte două și înainte de cele­­lal­te mese, de prânz și sea­­ră. Pe măsură ce tu­sea cedează, nu­mă­rul dozelor se mic­șo­rea­ză.

Tuse convulsivă

* Tinctură de propolis: într-un pahar mic cu ceai de brad se adaugă 30 de pică­turi de tinctură de propolis. Se face gargară cât mai mult, apoi se înghite.

* Miere de tei: în același tip de ceai se adaugă două linguri cu miere la o ca­nă de 250 ml și se beau două căni pe zi, cu sorbituri mici. (Aten­ție! Este contra­in­dicat dia­be­ticilor.)

* Căpăceală: se mestecă până la con­sumarea totală.

* Inhalații cu ceară de albine (după me­­to­da descrisă în rețeta împotriva răce­lilor), in­­halații cu ceai de tei, men­tă, mu­guri de brad, busuioc și mă­rar. Aceasta se realizează prin așe­za­rea pe o cană de tablă a unei pâl­nii cu gura în jos. Se inhalează aburul de­ga­jat.

Sinuzită

Se combate prin mestecarea regula­tă de fagu­re de albine. Se ia din oră în oră o bucățică de fagure, cât înca­pe în­tr-o linguriță, și se mestecă bine vreme de 15 mi­nu­te. Resturile se scuipă. Du­pă ma­xi­mum 6-8 mestecări, simp­tomele încep să dispară. Vindecarea se produce în 24 de ore. Nasul se desfundă și sinu­su­rile revin la nor­mal. Pentru a preveni reve­nirea bo­lii e bine ca tra­ta­mentul cu fa­gure să con­tinue o dată pe zi, vreme de o săp­tă­mâ­nă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian