
De câteva zile, la televizor și pe Internet, criza politică de la București, suprapusă peste criza sanitară, a acaparat spațiul din „prime time” și primele pagini ale site-urilor de știri. Conform tradiționalei autoflagerări mioritice: „Nicăieri ca la noi!”. Chiar așa să fie? Ideea că toate ni se întâmplă numai nouă, că suntem codași, ba într-un clasament european, ba în altul, e atât de frenetic colportată de presa noastră avidă de scandal și de negativ, încât cu greu mai scapă și niscaiva vești bune, sau măcar contextul mai larg al crizei: inflația sau prețul la energie, bunăoară. Sigur, nu ne încălzește, nici la figurat, nici la propriu, realitatea că și prin alte părți ale lumii prețurile au luat-o razna și facturile la întreținere cresc, dar nu strică să tragem cu ochiul și prin curtea vecinilor, tocmai ca să scăpăm de un complex de inferioritate care e total neproductiv, și care, de multe ori, nu are legătură cu realitatea.
E criză politică la București? Ce să mai zicem atunci de ce se întâmplă în Bulgaria, unde în noiembrie va avea loc a treia rundă de alegeri parlamentare din acest an, după ce sub nicio formă nu s-a reușit încropirea unei majorități care să guverneze țara? E criză politică la București? Ce să mai zicem atunci de scandalul în care e implicat premierul ceh, Andrej Babiš, una dintre vedetele investigației „Pandora Papers”, după ce au apărut informații că și-ar fi cumpărat un castel de 22 de milioane de euro în Franța, din bani ascunși de fisc? Unde mai pui că președintele ceh e grav bolnav și nu poate să nominalizeze un nou premier, după alegerile parlamentare de zilele trecute! Tot în zona noastră fostă socialistă, Varșovia stă pe un butoi de pulbere. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, să apere apartenența la Uniunea Europeană, după ce Curtea Constituțională a Poloniei a decis că dreptul național prevalează în fața dreptului UE. Contrele dintre autoritățile poloneze și liderii de la Bruxelles par să fi ajuns la paroxism, iar amenințările cu tăierea banilor europeni par tot mai plauzibile. Nici Ungaria premierului Viktor Orban nu e ocolită de furia înalților mandatari UE, cu atât mai mult cu cât regimul de la Budapesta și cel de la Varșovia se sprijnă fățiș în lupta lor cu Bruxelles-ul. Ungaria va trece și ea prin alegeri în acest final de an, deci situația se anunță încă și mai tensionată în săptămânile care vin. La doar un pas mai încolo, spre Vest, Austria a trăit și ea zile complicate, după demisia cancelarului Sebastian Kurz, acuzat că ar fi mituit presa ca să publice niște sondaje favorabile lui.
Cam astfel stau lucrurile în Europa Centrală și de Est: țări considerate multă vreme drept modele în regiune sunt puse la colț și sunt tot mai scindate în interior, între facțiuni ce par ireconciliabile. Bine-ar fi să nu le-o luăm pe urme și, măcar în ceasul al 12-lea, să găsim resursele de maturitate care să impună România ca model de stabilitate, într-o zonă tot mai convulsivă în ultima vreme…