Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești de pe frontul de Est

De câteva zile, la televizor și pe Internet, criza politică de la București, suprapusă peste criza sanitară, a acaparat spațiul din „prime time” și pri­mele pagini ale site-urilor de știri. Conform tradiționalei au­toflagerări mioritice: „Nicăieri ca la noi!”. Chiar așa să fie? Ideea că toate ni se întâmplă numai nouă, că suntem codași, ba într-un clasament eu­ro­pean, ba în altul, e atât de frenetic colpor­tată de presa noastră avidă de scandal și de negativ, încât cu greu mai scapă și niscaiva vești bune, sau măcar contextul mai larg al cri­zei: inflația sau prețul la energie, bună­oară. Sigur, nu ne încălzește, nici la figurat, nici la propriu, realitatea că și prin alte părți ale lumii prețurile au luat-o razna și fac­tu­rile la întreținere cresc, dar nu strică să tra­gem cu ochiul și prin curtea vecinilor, toc­mai ca să scăpăm de un complex de inferio­ritate care e total neproductiv, și care, de multe ori, nu are legătură cu realitatea.

E criză politică la București? Ce să mai zicem atunci de ce se întâmplă în Bulgaria, unde în noiembrie va avea loc a treia rundă de alegeri parlamentare din acest an, după ce sub nicio formă nu s-a reușit încropirea unei majorități care să guverneze țara? E criză politică la București? Ce să mai zicem atunci de scandalul în care e implicat pre­mierul ceh, Andrej Babiš, una dintre vede­tele investigației „Pandora Papers”, după ce au apărut informații că și-ar fi cumpărat un castel de 22 de milioane de euro în Franța, din bani ascunși de fisc? Unde mai pui că pre­ședintele ceh e grav bolnav și nu poate să nominalizeze un nou premier, după ale­ge­rile parlamentare de zilele trecute! Tot în zona noastră fostă socialistă, Varșovia stă pe un butoi de pulbere. Sute de mii de oa­meni au ieșit în stradă, să apere apartenența la Uniunea Europeană, după ce Curtea Cons­tituțională a Poloniei a decis că dreptul națio­­nal prevalează în fața dreptului UE. Con­trele dintre autoritățile poloneze și liderii de la Bruxelles par să fi ajuns la pa­roxism, iar amenințările cu tăierea banilor europeni par tot mai plauzibile. Nici Unga­ria premierului Viktor Orban nu e oco­lită de furia înalților man­datari UE, cu atât mai mult cu cât regi­mul de la Budapesta și cel de la Varșovia se sprijnă fățiș în lupta lor cu Bruxelles-ul. Un­garia va trece și ea prin alegeri în acest final de an, deci situația se anunță încă și mai ten­sionată în săptămânile care vin. La doar un pas mai încolo, spre Vest, Austria a trăit și ea zile complicate, după demisia cance­la­rului Sebastian Kurz, acu­zat că ar fi mituit presa ca să publice niște sondaje favorabile lui.

Cam astfel stau lucrurile în Europa Centrală și de Est: țări considerate multă vreme drept modele în regiune sunt puse la colț și sunt tot mai scindate în interior, între facțiuni ce par ireconciliabile. Bine-ar fi să nu le-o luăm pe urme și, măcar în ceasul al 12-lea, să găsim resursele de maturitate care să impună România ca model de stabi­litate, într-o zonă tot mai convulsivă în ultima vreme…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian