Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de la cititori

– De la lume adunate și-napoi la lume date –

Cum luptăm cu răcelile și cu gripa

Foto: Shutterstock – 3

Bate gripa la ușă? Intră frigul pe sub ferestre, pen­sia-i termi­nată, vaccinurile scumpe și spitalele asaltate de bolnavi vă refuză? Nu vă panicați! Scă­parea celor săraci este la îndemână: cămara!

* Pentru prevenirea bolii: foarte eficientă este purtarea la gât, într-o mică punguță de pânză, a unui cățel de usturoi, schimbat zilnic cu unul proas­păt.

* La primele semne de iritare în gât ori tendin­ță de schimbare a timbrului vocal, se face gargară profundă cu apă caldă, în care s-au adăugat trei linguri de oțet de mere. Operația se repetă la 30 de minute, în acest fel cu­rățind focarul de înmulțire al agenților patogeni.

* Picură nasul enervant? Se fac fumigații cu făină de porumb, care opresc scurgerile nazale. Da­că fumigațiile sunt făcute cu busuioc uscat, mu­coasa nazală va deveni foarte uscată, ca hârtia!

* Aveți deja temperatură? Acesta este semnul sigur că organismul luptă cu virusurile. Pentru a nu permite să fie depășit plafonul de 38°C, când sunt deja posibile fri­soa­nele, se pot bea ceaiuri de soc, de salvie, de tei, de mă­ceșe ori cătină albă, care, pe lângă scăderea tempera­tu­rii, vor vitaminiza orga­nismul. De folos este și sugerea a două comprimate de vitamina C, plasate sub limbă. Un bun dezin­fectant al gâtului este și amestecul millecham (mu­șețel cu coada-șoricelului), foarte bogat în azulene.

* Se scurtează mult durata bolii, dacă se ad­ministrează o fiertură din ghimbir, scorțișoară, cui­șoare și nucșoară, câte un vârf de cuțit din fiecare. Conform medicinii ayur­vedice, acestea aprind agnii (focul lăuntric) care distrug agenții patogeni.

* Virusurile gripei nu rezistă la aromoterapie. De mare utilitate sunt inhalațiile cu ulei volatil de mentă, pin, eu­calipt ori cimbru – care are un spec­tru foarte larg micro­fag, fiind din acest punct de vedere de opt ori mai puter­nic decât formolul, folo­sit încă la dezinfecția saloanelor de spital. Pentru copiii foarte mici, este suficientă evapo­rarea câ­tor­va picături de ulei de cimbru, seara la culcare, în ca­­me­ra de dormit, introduse în apa clocotită dintr-un ibric!

* La copii sunt de mare efect frecțiile cu oțet de mere ori oțet aromat, pe spate, brațe, piept și tăl­pile picioa­re­lor. De asemenea, foarte puțină lume folosește unguentul Revulsin pentru răceli. Citiți cu atenție prospectul și veți fi uimiți de efectele benefice în bronșite (fie ele și mai vechi) la copii și la adulți!

Vă doresc tuturor sănătate și să auzim de bine!

AVRAM F. – Blaj

Leacuri băbești cu efecte maxime

* Pentru durerile de urechi se folosește un că­țel de usturoi, introdus cu atenție în conductul audi­tiv. (Să nu fie prea mic, ca să fie scăpat înăuntrul urechii.)

* Pentru bătături, după baie, după tăierea a ceea ce se poate, se pune pe bătătură o felie de us­tu­roi, se leagă și se lasă până a doua seară, când se repetă operațiunea. În câteva zile bătătura va ieși cu ușurință.

* Pentru durerile de dinți, se mestecă seara, după ce vă spălați, o bu­cățică de bu­suioc us­cat, pâ­nă se face ca o pastă. Se di­rijează cu limba sau de­getul la locul cu pri­cina și se lasă acolo toată noap­tea. Saliva rezultată nu se scuipă, ci se în­ghite. Di­mi­nea­ța vom avea plăcuta surpriză a dispariției du­rerii. Da­că mai per­sistă, se poate relua operația și în cursul zilei, după masă, și după spă­latul dinților.

* Extract macerat de aloe, pentru cicatrizarea rănilor ul­cerale ale stomacului și a hemoroizilor, tonic stomacal, pof­tă de mâncare, stări de obosea­lă, stări neurotiforme. Frun­zele proaspete de aloe, în vârstă de 3-5 ani, se trec prin mași­na de carne. La 750 g frunze se adaugă 125 g miere de albine (de mai), 1750 ml vin roșu (din struguri de vie, pro­du­cătoare, nu nobilă, că aceștia sunt stropiți) și zeama de la 10 lămâi. Amestecul se pune într-un vas și se ține 5 zile la loc răcoros și întunecos, apoi se stre­coa­ră. Tratament: se iau 1-2 lingurițe cu o oră îna­in­te de mese, timp de 1-2 luni. În bolile vechi, tra­ta­mentul du­rează de la 6 luni la 1 an și ține o viață, dacă nu se fac ex­cese alimentare și bahice.

RODICA D. – Iași

Rețetă cu piersici pentru tratarea negilor

Pentru a înlătura negii albi de pe corp, chiar și cei care au ex­crescențe, fără dureri sau riscuri: se alege o piersică coaptă, se de­cojește și se aplică pe zona cu negi, lăsând-o timp de 24 de ore (se men­ține cu ajutorul unui pan­sa­ment din tifon). Repetați proce­deul trei zile con­secutiv, timp în care nu aveți voie să udați locul cu apă. După cele trei zile, zona tratată se spală cu apă și săpun, după care se freacă cu piatra ponce. Locul negului devine curat și ne­ted. Rezultatele sunt spectaculoase, iar trata­men­tul este de durată. Vă doresc multă sănătate!

GABRIELA C. – București

Remediu cu soc împotriva aterosclerozei

Într-un borcan de 5 l se pune un strat de boabe coapte de soc, un strat de zahăr, se repetă aceasta până aproape de gura borcanului, încheind cu un strat de zahăr gros de 3 degete, pentru ca siropul să nu se acrească. Borcanul se va ține la soare, până când boabele încep să se desfacă. În acest moment, siropul rezultat se filtrează și se pune în sticle cu­rate și foarte bine închise. Se păstrează în locuri răcoroase. Este foarte apreciat în tratamentul afec­țiunilor legate de circulație, în general, și al atero­sclerozei cerebrale în special.

Tratarea anginei pectorale

Angina pectorală este o afecțiune cardiacă, având drept caracteristică crize extrem de violente, ce-și au originea în regiunea ini­mii, cu iradiere în brațul stâng. Până la sosirea medicului este bine ca bolnavul să stea culcat și să ia la interval de un sfert de oră câte o ceșcuță din preparatul urmă­tor:

* Ceai de coada-racului. Într-un litru de lapte se fierb 20 g de coada-racului, 10 g valeriană, 20 g roiniță și 3 g virnanț. Se strecoară și se bea cald.

* Ceai de păducel. Se bea de două sau de trei ori în cursul zilei, precum și seara înainte de culcare, o cană cu infuzie de flori de păducel.

Tratarea constipației

Într-o cană de 250 ml se pun o linguriță de tă­râțe de făină de grâu, o lingură de mălai gri­șat și o linguriță de semințe de in, peste care se comple­tează cu zeamă de varză acră. Se ser­vește cu lingurița, dar înainte de a se înghiți se mestecă de 10-15 ori. Toată cantitatea se ia pe stoma­cul gol, dimineața. Cura durează 15-16 zile, iar după aceea, de câte ori este necesar.

Leacuri pentru abcese și furuncule

La 1 l de lapte fiert se adau­gă tărâțe de grâu sau miez de pâine și 1 gălbenuș de ou. Se o­mo­geni­zea­ză bine aceste in­gre­diente până se obține o pas­tă, care se aplică în strat de circa 1 cm grosime pe zo­na afectată. Se utilizează în aplicații locale, sub for­mă de oblojeli, pentru furun­cule, abcese, fleg­moa­ne, faci­litând colectarea și drenarea se­crețiilor pu­ru­lente, artroze (gon­ar­troză).

ELISABETA – jud. Galați

Remedii pentru calmarea durerilor produse de sinuzită

A sosit anotimpul rece și nu întârzie să apară nici afecțiunile specifice acestui anotimp… Sinu­zita este o inflamație a mu­coa­sei care căptușește cavitățile oaselor feței și de la baza craniului. Re­me­diile pe care vi le propun au dat rezultate spec­taculoase și în timp scurt.

* Fitoterapie

Uz extern: frecții locale, ușoare cu ceapă tăiată mărunt (calmarea durerilor); inhalații de 3 ori pe zi cu decoct de cimbrișor (50 g la 1 l apă); apă fiar­tă și sărată (30-50 g sare la 1 l apă).

Uz intern: infuzie de coada-mielului (1 lingură la o cană de apă, 2 căni pe zi); flori de mușețel (o lin­guriță la o cană de apă, 2-3 căni pe zi).

* Reflexoterapie

Ciupirea pulpelor degetelor de la mâini și pi­cioare, timp de 10 minute.

* Comprese cu bitter suedez

Mai întâi se aplică pe frunte alifie de filimică, pe urmă comprese îmbibate în bitter, peste ea se aplică un flanel uscat și o pungă de nylon. Se leagă capul cu un batic să fixeze compresa și se stă așa până dimineața. Se inspiră o picătură de bitter sue­dez pe nară. Dă o senzație de usturime, dar a doua zi, dimineața, se declanșează secrețiile muco­puru­lente – capul devine mai limpede și revine mirosul.

Important este ca în timpul folosirii acestor re­medii, să nu se mai circule în aer rece, pe afară, ci să se stea în cameră încălzită. M-aș bucura ca lea­cu­­rile propuse să fie de folos și să nu se mai ajungă la puncție, la spital (Doamne ferește!). Multă sănătate!

ADRIANA E.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian