Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pușa sau (foarte) scurt tratat despre pisică

Foto: Shutterstock

Stimată redacție, citesc de fiecare dată articolele trimise de cititori pentru ru­brica „Din lumea necuvântătoarelor” și m-am hotărât să trimit și eu unul despre „pet”-ul meu. Înainte însă, aș vrea să vă felicit din suflet pentru perseverența de a arăta că res­pec­tarea drepturilor animalelor, ca și ideea că oa­menii sunt responsabili pentru toate ființele de pe Pământ, re­prezintă niște dovezi de rațiune și bun-simț și sunt spe­cifice lumii civilizate.

Întâlnirea mea cu Pușa nu a fost o dragoste la pri­ma vedere. I-aș spune mai degrabă milă la pri­ma ve­de­re. Era înghesuită într-o cutie de carton, într-un ma­gazin de animale din Drumul Taberei, alături de alți patru frați, toți birmanezi, cu ochii lim­­pezi și al­baș­tri, incredibil de slabi, mici și triști. Am plătit su­ma simbolică pe care vân­ză­to­rul o cerea pe ea, de bună sea­mă dornic să scape cât mai repede de povară. Pâ­nă acasă a călătorit în brațele mele în două autobuze și un tramvai, scoțând niște sunete caraghios de înalte și ascuțite pentru o făptură atât de mică, fapt care a atras un grup vesel de copii pe urmele noastre.

Au trecut doi ani. Eu, care nu mai avusesem până atunci un animal, nu încetez să mă minunez de un lucru: relația dintre om și pisică nu e una dintre stă­pân și supus, dintre șef și subaltern. Este o res­pec­tu­oa­să ami­ciție, este toleranță. Fiecare cu tabieturile lui, cu personalitatea proprie. Pușa nu s-a „pisicit” ni­cio­dată, nu s-a copilărit. Fleg­ma­tică și înțeleaptă din fire, nu ezi­tă să mă privească is­coditor și critic, cu ochii sub­­țiați, de câte ori în­calc normele care s-au stator­ni­cit în con­viețuirea noastră.

De la început a fost manierată. Cine spune „te porți ca un animal” nu a avut de-a face niciodată cu ani­malele sau judecă necuvântătoarele în funcție de propriul comportament. S-a întâmplat să lipsesc de aca­să o perioadă, iar persoana care trebuia să se ocupe de ea nu și-a dat silința pe cât am rugat-o. Când m-am întors, nu mai avea mâncare de câteva zile. Nu s-a repezit să înfulece. A mâncat tacticoasă și liniștită, ca de fiecare dată, fără să-și termine porția de pe tăviță. Apoi, s-a așezat pe calorifer, cu coada stufoasă în­co­lă­ci­tă în jurul corpului și mi-a aruncat privirea dis­pre­țui­toare pe care o meritam.

Are simpatii și antipatii. Se poartă altfel cu fiecare membru al familiei. Are locurile ei de odih­nă și as­cun­zișurile ei, momentele ei de so­litudine pe care trebuie să le respectăm, așa cum ea nu ne deranjează când avem nevoie de liniște. De multe ori, când am senzația că sunt singură acasă, sunetul abia perceptibil al unui tors de pi­sică, al unei respirații sau al unor pași ușori mă obligă să simt aceeași deferență și sfială ca în fața unei prezențe umane.

IULIA S. – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian