Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

FARMACIA TOAMNEI: Rețete cu oțet

– Nelipsit de pe raftul cămării, oțetul pare un aliment banal. Dar pe lângă rolul pe care îl joacă în mâncăruri și murături, el este și un ajutor neprețuit pentru sănătate: ne apără de microbi și viruși, ajută digestia și sistemul imunitar, curăță și protejează pielea, calmează durerile și alungă febra –

Comprese cu oțet

Foto: Shutterstock – 2

* Febră, dureri reumatice, fibromialgie, leziuni articulare, tasări, întinderi de ligament *

Ingrediente: 3 l apă rece, 6 linguri de oțet.

Mod de preparare: Se amestecă oțetul în apă.

Utilizare: Luați două bucăți de pânză curată (de in sau bumbac), înmuiați-le în apa cu oțet și înfășurați-le în jurul gambelor, acope­rin­du-le pe fiecare cu câte un prosop. Îndată ce s-au încălzit, com­presele se schim­bă. Puneți-vă din când în când ter­mometrul, pen­tru a verifica scăderea temperaturii.

Efecte: Com­pre­sele sunt bene­fice con­tra febrei, grăbesc vin­deca­rea leziunilor în­chise (de exemplu cele articulare) sau la inflamația vene­lor din membrele inferioare. Oțetul răcorește, însă poa­te produce și căldură. În doze consistente, el favo­rizează irigația sangvină și, prin aceasta, grăbește vin­decarea.

Variantă îmbunătățită: Puteți obține un remediu mai eficient pentru venele inflamate, pre­cum și pentru picioarele umflate și grele, dacă tăiați câteva castane sălbatice, le puneți în oțetul pregătit pentru comprese și le lăsați la macerat timp de 3 săptămâni.

Oțet pentru arsuri solare

Foto: 123RF

* Calmează zonele cu piele arsă de soare, înțepăturile de insecte și iritațiile provocate de meduze *

Ingrediente: Oțet pus într-o sticluță și un tam­pon de vată în ambalaj steril.

Utilizare: Turnați pu­țin oțet pe vată și tampo­nați locu­rile dureroase.

Efecte: Oțetul poate ame­liora arsurile și dure­rile produ­se de contactul cu meduzele, de înțepă­tu­rile aricilor de mare și ale insectelor (țânțari, viespi și albine). De aceea, este in­di­cat să luați întotdea­una cu dvs. la plajă o sticluță cu oțet. Din bagajul vilegiaturiștilor de odinioa­ră nu lipsea niciodată o asemenea „sticluță de călătorie”, ca măsură de preve­dere și contra grețurilor sau a unor mân­căruri cu care cei plecați în voiaj nu erau familia­rizați și deci le tolerau mai greu.

Oximel cu salvie

* Întărește sistemul imunitar *

Ingrediente: 1 parte oțet de fructe, pe cât po­sibil limpede, 3 părți miere, 1 parte frunze de salvie proaspete sau uscate.

Mod de preparare: Tăiați frunzele de salvie, apoi amestecați într-un borcan oțetul cu mierea și adăugați salvia. Închideți borcanul și lăsați-l deo­parte patru săptămâni.

Utilizare: Luați câte 1 linguriță, o dată sau de două ori pe zi. Dacă preferați să-l beți diluat, di­zolvați-l în apă rece sau călduță.

Efecte: Întărește sistemul imunitar, are acțiune antiseptică, ajută contra simptomelor neplăcu­te ale premenopauzei, tusei și răgu­șelii.

Apă tonică pentru față și piele

Ingrediente: 2-3 linguri de oțet de mere, 1 l apă distilată. Pentru o piele grasă, oțetul se va combina cu apa în proporție de 1:1.

Mod de preparare: Turnați ambele ingre­diente într-o sticlă și agitați-o. Puteți adăuga și 2-3 pică­turi de ulei esențial de tran­dafir.

Utilizare: Întinsă pe piele cu o dischetă de­ma­chiantă sau un tampon de vată steril, apa cu oțet reduce inflamațiile, în­chide porii și vitali­zează epi­der­ma.

Efecte: Calmează irita­țiile pielii, tonifică tenul și îi con­feră luminozitate. Activea­ză irigația sangvină și are acțiu­ne astringentă.

Clătirea părului cu oțet

* Dă luciu părului și îi stimulează creșterea, protejează sănătatea scalpului *

Ingrediente: 7 linguri de oțet de mere, 250 ml apă, 2 linguri frunze de salvie, 2 linguri rozmarin, 2 linguri frunze de urzică, proaspete sau uscate.

Mod de preparare: Plantele se fierb 10 minute la foc mic, după care decoctul se strecoară. I se adau­gă oțetul.

Utilizare: Fiertura de plante cu oțet se aplică pe păr, se lasă să acționeze câteva minute, iar apoi se în­depărtează prin clătire cu apă. Dacă aveți părul mai uscat și doriți ca șuvițele lui să capete un luciu deo­sebit, nu-l clătiți după a­pli­carea decoctului, ci lă­sați-l să se usuce de la sine (cu condiția să nu fie prea răcoare în ca­meră).

Efecte: Pe lângă în­fru­musețarea părului, pro­ce­du­ra ajută la reglarea pH-ului și a producției de se­bum la nivelul scalpului, atunci când pielea capului este prea gra­să și se for­mează mătreață.

Vă deconspirăm un mic secret: oțetul preparat din vin roșu dă mai multă stră­lu­cire părului închis la cu­loare.

Băi generale și băi la picioare cu oțet

* Întrețin sănătatea pielii, reglează transpirația și exercită o influență pozitivă asupra întregului organism *

Ingrediente: Oțet, apă.

Dozaj: Pentru baia la picioare se pun 6 linguri de oțet la 1 l apă; pentru baia generală se pun 10 linguri de oțet în cadă.

Utilizare: Cufundați-vă tot corpul sau țineți picioa­rele timp de 10 minute în apă cu oțet încăl­zită la 33-36

Aperitiv cu oțet

* Ajută la slăbit și întărește imunitatea *

Ingrediente: 1 pahar de apă, 2 linguri oțet de mere.

Mod de preparare: Ingre­dientele se pun într-un recipient închis și se agită bine.

Utilizare: Se bea înainte de fiecare masă.

Efecte: Aperitivul ajută la reducerea colestero­lului, ca și a greutății corporale, întărește sis­temul imu­nitar și protejează flo­ra intestinală. Oțetul sti­mulează producția de salivă și de sucuri gastrice, contribuind astfel la bunul mers al digestiei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian