Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– Magistratură, croitorie, sport, informatică, alpinism sau ci­ne­matografie: nu există domeniu în care ambiția și creativitatea românească să nu se impună la cel mai înalt nivel! –

Primul judecător român din Italia: o tânără din Vișeu

Oana Andreea Mecleș

Primul judecător român care va profesa în Italia este o tânără născută și crescută în Maramureș, la Vișeu de Sus. Oana Andreea Mecleș, în vârstă de 34 de ani, este absolventă a Universității din Torino și rezidentă în capitala Pie­mon­tului. „Judecătoarea locuiește în Italia de peste 20 de ani și este perfect integrată în societatea italiană”, notează presa torineză despre Oana, care va lucra la Curtea de la Cuneo, ca magistrat de supraveghere. Într-un interviu acordat presei de limbă română din Italia, Oana povestea că provine dintr-o familie de oameni simpli, din Maramureș, unde tatăl ei era maistru de mină, iar mama vânzătoare la un magazin. După închiderea minei, în 2000, tatăl Oanei și-a încercat norocul în Occident. Oana este prima absolventă de facultate din familie.

Vârfurile Himalayei, cucerite de un polițist din Brad

Radu Pavel

Un poliţist din municipiul Brad a reuşit să cuce­rească vârful Island Peak (6.189 metri), din Munţii Hi­malaya, apreciat ca unul dintre „vârfurile tehnice” din acest masiv, comparabile cu Everestul. Perfor­manţa alpinistului Radu Pavel s-a finalizat la capătul unei ascensiuni dificile, care a durat 6 ore şi jumătate, timp în care temperatura a scăzut până la -25 de grade Celsius, fără să treacă vreodată de 0 grade. Pe parcursul expediţiei, până la Tabăra de Bază Everest, Radu Pavel a fost însoţit de Alexandru Todor, poliţist local în municipiul Brad. Expediţia echipei din Brad a început pe 28 septembrie şi a fost programată să dureze 20 de zile.

Argint pentru „UniBuc”, la cel mai important concurs de programare

La începutul lunii octombrie, o echipă de studenți ai Facultății de Matematică și In­for­matică a Universității din București (UniBuc) a reprezentat România la cea de-a 44-a ediție a fazei mondiale a „Inter­na­tional Collegiate Pro­gramming Contest”, cel mai important concurs de programare com­petitivă din lume. Echipa Universității din București a întrecut multe alte univer­sități de prestigiu, precum Mas­sachusetts Insti­tute of Technology (MIT), Har­vard și „ETH” Zürich.

Livia Măgureanu, Theodor Moroianu și Lu­cian Bicsi au fost primii care au rezolvat două din­tre problemele din concurs și au obținut, la final, medalia de argint, cel mai bun rezultat al uni­­­versității din ultimii 21 de ani. Echipele „UniBuc” au ajuns la 14 finale în ultimii ani, dar o singură echipă a mai reușit performanța meda­liei de ar­gint, în anul 1999.

Adrian Șulcă, campion mondial de tineret la judo

Revenim în Italia, pentru o veste bună din sport: tânărul Adri­an Șul­că a devenit campion mondial la ju­do (categoria 73 kilograme) în ca­drul competiției de juniori des­fă­șurată la Olbia. Originar din Cala­fat, Adri­an Șulcă s-a mutat în 2015 la Cluj, pregătindu-se cu lotul olimpic de judo, coordonat de prof. Florin Ber­cean. Adrian Șulcă mai are în palmares două medalii de aur, la Jocurile Olim­pice de Tineret (Buenos Aires, 2018) și la Cam­pio­natele Eu­ropene de juniori (Lu­xem­bourg, 2021). Deja pre­miat la competiții interna­ționale de seniori, în ciuda vârstei sale, Adrian este unul dintre pariurile pentru medalii ale României la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

„Foarfeca de aur”, pentru românul Vlăduț Motău

O altă veste bună ne vine tot din Italia: tânărul croitor român Vlăduț Mo­­tău a câștigat, re­cent, presti­gio­su­lui concurs „Gol­­­­den Scissors” Award 2021 (Pre­miul „Foar­feca de Aur” 2021), ca­re anul acesta îm­pli­neș­te 70 de ani de la cre­area sa. Ceremonia de pre­miere a fost găzduită la Ro­ma, la „Ca­sino dell’Au­rora Pallavicini”, acolo unde au defilat toți croitorii din competiție. Ediția ani­ver­sară a avut ca temă „Teh­nica și ele­gan­ța: cro­­ia­la de mâi­ne”. Lu­cră­rile au fost evalua­te de un juriu in­­terna­țio­nal, for­­­mat din câți­­va mari ma­eștri ai cro­i­toriei mon­­diale. Cea mai im­por­tantă distincție i-a revenit tână­rului de 27 de ani Vlă­duț Mo­tău, născut în România, în județul Neamț, mu­tat în Italia acum 8 ani. Croitorul este ucenicul ma­estru­lui Daniel Robu și s-a format în „academia” de croi­torie a acestuia din Torino.

Noi premii internaționale în palmaresul filmului românesc

Alina Grigore cu prestigiosul trofeu

Filmul de debut al Alinei Grigore, „Crai nou”, a câș­­­tigat zilele trecute „Scoi­­­ca de Aur”, marele premiu al cunoscutului fes­tival de film de la San Se­bastian, din Spania. De ase­menea, la gala de în­chidere a festivalului, lung­metrajul „Carbon”, producţie Republica Moldova – România, regizat de Ion Borş, a câş­tigat premiul „WIP Europa”, în valoare de 10.000 de euro.

Alte premii importante pentru industria româ­nească de film vin din Marea Britanie, acolo unde scurtmetrajul „Titus & Mirabella”, în regia Me­laniei Crişan, a câştigat, la „Festivalul de Film Har­rogate”, premiul pentru cel mai bun film şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romantic. „Titus & Mirabella” a primit până acum şapte premii la festivaluri internaţionale de film!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian