Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Toamnă cu lebede

Foto: Shutterstock

La începutul primăverii, mă duceam mereu să mă plimb pe lacul de la Vădeni (barajul de pe Jiu) și am observat două lebede pereche (mas­cul și femelă). Nu aveau cuib. Și-au cons­truit unul, apoi au făcut și ouă. Și s-au apu­cat să clo­cească. Lebăda stătea mai toată ziua pe ouă, iar domnul soț pă­zea zona, adu­cându-i de mâncare. Fă­ceau cu schimbul. Une­ori ieșea și ea, venea să mă­nânce, și lebădoiul îi ținea locul, încălzind cuibul. Am tot venit și plecat multe zile.

Să fi trecut, cred, o lună și ceva, când, ajun­gând în­tr-o zi pe baltă, ce îmi văd ochii: un re­cord! Ze­­ce pui! De o­bi­cei o fa­mi­lie de le­bede dă naș­tere la 5-6 pui, ăsta e nor­malul.

Erau nespus de frumoși. Stă­team ore în șir, ur­mărindu-i cum înoa­tă, cum mă­nâncă și cum se bagă la somn, urmându-și pă­rin­ții, care nu-i scă­­pau din ochi. Ce-i drept, se mai strâmbau, uneori, sâsâind la mine. Au ajuns la maturitate doar 9 din ei. Unul s-a pierdut sau poate a murit.

E o splendoare să îi vezi, mai ales când se plic­tisesc că nu le mai ajunge locul să înoate și pleacă toți unsprezece, pe Jiu la vale, în șir indian. Zboară, au și ore de antrenament. Pro­fesoară e lebăda mamă care face câțiva pași în alergare, și apoi, deschizându-și aripile larg, se ridică în zbor. Ai sen­zația că sunt avioane de vânătoare, când te uiți pe cer, și la joasă înăl­țime, vezi 11 lebede trecând peste capul tău.

E impresionant să urmărești cum evoluează viața unor păsări, să vezi cum făpturile acelea abia ieșite din găoace stă­pânesc acum cerul toamnei, cu zborul lor ele­gant.

P.S. Din păcate, există oameni care nu se informează și nu știu că nu e bine să dea de mâncare pâine sau pufuleți, când puii sunt încă mici. Îi pot ucide.

FLORIN BĂLTĂȚOIU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian