– Podișul Mehedinți este unul dintre cele mai stranii locuri din România. Geologic, este un platou calcaros, tăiat de văi, cu pante repezi, iar în adâncul acestora se cască grote sau chiar peșteri adânci, așa cum este Peștera Topolnița. La marginea vestică a podișului, sub crestele munților, se află comuna Podeni. Locuitorii și-au ridicat case trainice, jos, în sat, iar pe culmi, la fânețe, și-au construit colibe, unde își petrec toată vara. Mehedințiul se confruntă cu depopularea, dar localnicii care au mai rămas țin cu dinții de modul lor străvechi de viață –
Un oier respectat
Nicolae Popescu Papavă este de profesie tehnician veterinar, dar este în același timp și un oier renumit, căutat pentru brânza bună pe care o obține din laptele oilor sale. Și-a construit în deal o stână, cum nu mulți au prin împrejurimi. „Domnule, cu ani în urmă, viața era frumoasă pe aici. Zona era populată. Între timp, bătrânii s-au dus, tineretul a plecat prin țări străine. Mie îmi place să cresc animale, neam de neamul meu a avut oi și eu păstrez tradiția”, spune, sprijinit în ciomag. Datorită profesiei de veterinar, a străbătut podișul în lung și în lat, ca să-i ajute pe proprietarii cu animale bolnave. A lucrat și într-o comună vecină, dar localitățile sunt atât de îndepărtate încât distanța l-a copleșit. „Acum 15 ani, am lucrat în comuna Bâlvănești. Mă duceam la muncă pe cal. Am făcut naveta călare. Zilnic, vreo șase ore, dus-întors, timp de doi ani”. Între timp și-a cumpărat o mașină de teren și reușește să ajungă ușor la stâna lui dichisită din deal: „Suntem vreo trei-patru crescători de oi care deținem turme mai mari. Ceilalți au 15-20 de oi. În fiecare sâmbătă, pun brânza în mașină și mă duc la piața din Baia de Aramă. E piața primăriei și nu ne ia niciun ban chirie”. Mă uit în jur, și văd multe conace părăsite. Oamenii din partea locului numesc conace sau colibe căsuțele din lemn, unele chiar din piatră, ridicate la moșioara din deal. În trecut, toată familia se muta încă din primăvară aici. Arau un petic de pământ, ca să cultive legume, coseau fânul și făceau clăi mari, ca niște căciuli de uriași. Platoul acesta, întins între șes și munți, era plin de viață, de oameni harnici, care-și găseau împlinirea prin muncă. O lume care se bucura de libertate, fiindcă boierii din câmpie nu reușiseră să le acapareze pământurile. Iar dacă apăreau conflicte, țăranii se haiduceau. Conacele au fost abandonate cu timpul. Mirajul vieții la oraș i-a atras pe tineri încă din anii comunismului. Și-au căutat serviciu la întreprinderile deschise, de pildă, la Drobeta Turnu Severin, și acolo au rămas. După revoluție, când fabricile s-au închis, au plecat în străinătate. Nicolae are doi băieți, amândoi plecați la oraș. Mai vin, când au timp, să-și viziteze tatăl, rămas sus, pe deal, să vindece animale, să pască oi și să ducă în fiecare sâmbătă, la piața din Baia de Aramă, o brânză bună, pentru care clienții îl prețuiesc.
Legume de la munte
Multe conace au ușile ferecate cu lacăte ruginite, țigla de pe casă înverzită de mușchi și licheni, bătătura plină cu bălării. „Al cui a fost conacul ăla?”, îl întreb pe oier, arătând cu degetul spre apus, spre o căsuță din bârne. „Al unui preot, pe nume Iulian Popescu, pe care-l știa toată comuna Podeni. Era bătrân și din cale afară de respectat. El a murit, dar are nepoți, care s-au retras pe la Severin, au serviciu, și lucrurile au rămas așa”, mă lămurește Nicolae. În vecinătate, spre nord, este o altă colibă din piatră. Și aici e stăpân pustiul: „Proprietarul a murit, celor tineri nu le-a mai plăcut să stea aici. Cred că numai un sfert din vechile colibe mai sunt locuite vara”. În apropiere de stâna lui Nicolae, două femei, soacră și noră, dau cu sapa. Pământul e sărăcăcios, ca la munte. Se străduiesc în fiecare vară ca să-i smulgă câțiva saci de cartofi și câteva legături de legume. Mai au și o livadă, de unde culeg toamna prune și mere.
„Avem casă în sat. Dimineața urcăm și seara coborâm. Nu dormim aici. Cine să ne ajute? Noi ne ajutăm, rareori găsim vreun zilier”, îmi spune femeia mai tânără, Domnica Pătrulescu. „Mai demult, era lume multă, țineam vaci, boi, oi. Acum nu mai avem nimic. Moșul meu e bătrân, e la pat. Primește o pensioară de la mină, vreo 800 de lei”, îi preia vorba soacra ei, Elena Pătrulescu. Copiii și nepoții lor sunt plecați care la oraș, care în străinătate, mai ales în Germania. Bucuria femeilor care se sprijină în sapă este aceea de a-și produce cu mâinile lor legumele și fructele de care au nevoie peste an. Îngrașă pământul cu bălegarul oilor lui Nicolae. Dau cu sapa, plivesc, până când ceapa este bună de scos din pământ. Și cartofii. Din prisosul lor, le dau și celor plecați la oraș. Hrana e o legătură puternică între oamenii rămași în sat și rudele lor din Severin: „Nu cumpărăm nimic. Producem noi, ca să avem să le dăm și nepoților noștri o ceapă, un cartof, o cireașă, o prună, colea. Am plantat pomi tineri. Noi, ăștia de vârsta a doua, am rămas să avem grijă de pământ”. Uneori, femeile vin pe jos la conac. Le ia aproape o oră să urce panta abruptă din sat, din adâncul văii, până sus, pe platoul însorit. Fără aceste două femei și fără Nicolae, oierul, partea asta de Mehedinți ar fi un loc părăsit.
Asfalt și turism
Primarul Mihai Roată, fost marinar, născut însă în sat, confirmă scăderea drastică a numărului de locuitori: „am fost 3.000 și ceva, am rămas numai 800 de locuitori în toată comuna”. Cu toate acestea, edilul șef este optimist. El speră că, datorită frumuseții peisajului din Mehedinți, antreprenorii vor fi atrași să construiască pensiuni, iar turiștii vor veni în număr mare, așa cum deja se întâmplă într-o altă comună din apropiere, la Isverna, unde vara cu greu găsești un loc de cazare. Până la pensiuni, primarul s-a gândit să pună la punct infrastructura. A obținut pentru asta atât fonduri europene, cât și bani de la bugetul de stat. Aici a fost construit un pod trainic, acolo a fost amenajat un canal de drenaj și ridicat un zid puternic, pentru a evita inundațiile. Drumul spre Gornenți și cel spre Malarișca au fost asfaltate, mașinile urcă acolo mult mai ușor. Elevii vin la școală cu microbuzul și a fost amenajat și un teren de sport, pe malul râului. Și în sat, gospodăriile locuite alternează cu cele părăsite. Văd case și acareturi construite integral din piatră de râu, arată ca niște mici cetăți. Chiar mă gândesc că un regizor le-ar putea alege pentru realizarea unor secvențe dintr-un film medieval. Înșirat pe firul văii, satul e înghesuit, casă lângă casă. Abia mai rămâne loc pentru o grădină. Acum înțeleg de ce locuitorii și-au făcut conace, sus, pe platou. Acolo își recâștigau libertatea și lumina soarelui. Acum, conacele stau închise, chiar dacă drumurile sunt mai bune, unele chiar cu asfalt. Repet spusa primarului: „Din 3.000 de oameni au mai rămas numai 800”. Privesc podișul, luminat pe alocuri de razele unui soare amenințat de nori. Frumusețea locului este de netăgăduit. Și totuși, o frumusețe aproape pustie. Ce ar fi de făcut? De la bugetul european sunt acordați bani, câteva zeci de mii de euro pentru un proiect, tinerilor care vor să înceapă o afacere în agricultură. Pentru ca tinerii aceia să rămână acolo, în satul lor. Dar deși banii sunt împărțiți în România de peste zece ani, niciun tânăr din Podeni nu a beneficiat măcar de un euro, pentru a întemeia o fermă. Am întrebat și nimeni nu știa de vreun astfel de beneficiar. Banii pentru tinerii fermieri nu au urcat până în podișul Mehedinților. Au ajuns doar bani pentru poduri și șosele. Turismul rămâne o șansă mai sigură ca locurile acestea atât de frumoase să revină la viață.