– S-a scris mult despre Maria Tănase. Viaţa i-a fost demnă de film. Un film palpitant, dominat, însă, de o mare poveste de dragoste: patima Mariei Tănase pentru cântat. O iubire care învinge timpul și pe care încercăm să o descifrăm, alături de BOGDAN MIHAI SIMION –
Maidanul cu muzică
– Îți propun să pornim pe urmele Mariei Tănase, chiar din locul nașterii ei: Mahalaua Cărămidarilor, aflată la marginea Bucureștilor. Pasionat, cum ești, de documentare istorică, ai fost vreodată să vezi cum arată?

– Sigur că am fost, ba am încercat să și simt ceva din atmosfera anilor 1900… Nu mai există mare lucru acolo, poate doar tot un uşor aspect de mahala: nişte case dezafectate şi nişte oameni deosebit de amărâţi. Maria s-a născut în aceste locuri, dar părinţii ei nu erau bucureşteni. Nea Ion Coandă Tănase, tatăl, se trăgea dintr-o familie de apicultori, din comuna Mierea, judeţul Dolj, şi încă de la şaisprezece ani a devenit antreprenor: mergea singur prin ţară să-şi vândă mierea. La 1897, în Hermanstadt (Sibiu) o cunoaşte pe Ana Munteanu, o făgărăşeancă din comuna Cârţa, şi după scurtă vreme se căsătoresc. În 1905, se mută amândoi în Mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, iar nea Ion renunţă la apicultură. În schimb, îşi pune la punct o grădină generoasă, cu tot felul de flori, pe care le vinde săptămânal la Obor. Trei copii au avut: Aurica, născută în 1910, François (poreclit Franz), în 1911, şi pe Maria, născută în 1913. Părinţii aveau, în mod evident, aspiraţii mari pentru copii, altfel cum s-ar explica că l-au numit pe băiat François? E şi comic un astfel de nume, în Mahalaua Cărămidarilor, dar arată disperarea de a se emancipa a oamenilor veniţi de la sat. Casa în care locuiau era pe un maidan numit „Livada cu duzi”. Viaţa celor trei frați nu a fost uşoară, dar cu nimic diferită de a celorlalţi copii din cartierele periferice ale Bucureştiului, înaintea Primului Război Mondial. Cam asta ar fi o scurtă istorie a familiei Mariei Tănase, dar este important să o cunoaştem, pentru că multe alegeri din viaţa artistei sunt reflectate în trecutul familiei.
– Maria a moștenit cântatul de la părinți?
– Sunt convins că ambii părinţi cântau. Spun asta pentru că, la vremea aceea, toţi ţăranii cântau. Bărbaţii la instrumente (fluier, caval, cimpoi), femeile – cu glasul. Cântau mamele, să-şi adoarmă pruncii, cântau la clacă. Sigur, aşa făceau şi părinţii Mariei, pentru că numai astfel se explică repertoriul ei bogat, de până la întâlnirea cu celebrul folclorist Harry Brauner. Copiii de mahala din acele vremuri erau prima generaţie de orăşeni. Părinţii lor se mutaseră de la ţărână la oraş, copiii fiind primii dezlegaţi de pământ. Dar Maria a rămas legată de spaţiul ţărănesc prin cântec. Doar prin cântec, pentru că ea nu a avut contact direct cu mediul ţărănesc niciodată. Dar în mahala cânta toată lumea: tata cânta olteneşte, mama ardeleneşte, ţiganii lăutăreau şi ei, vecinii de cartier cântau muzici din alte zone ale ţării. Aşa se explică de ce repertoriul Mariei Tănase a fost atât de puternic de la început și până la celebritate. La şaptesprezece ani, putea deja susţine concerte prin bufete şi birturi, preluând aceste cântece pe care le auzea în jurul ei, în mahala.
– Să ne-o imaginăm pe mica Maria cântând printre florile din grădină?
– Desigur. Încă de mică, era evident că Maria avea aptitudini muzicale deosebite, de aceea, în 1930, cânta deja la „Bufetul de 7 lei”, un local chiar din Mahalaua Cărămidarilor. Nu prea sunt documente despre ea în acea perioadă, dar patru ani mai târziu, o găsim angajată la Teatrul „Cărăbuş”, de însuşi Constantin Tănase (doar o coincidenţă de nume). Maria i-a fost recomandată de către Sandu Eliad (născut Siegfriedsohn), la vremea aceea, iubitul ei. Eliad era gazetar şi regizor şi-i va fi alături Mariei întreaga carieră, va rămâne parte din echipa ei, în ciuda vieţii tumultuoase a artistei.
În banca întâi, la școala vieții
– De școală o fi avut timp Maria?

– Şcoala vieţii ei a fost superioară oricărei educaţii academice. Să cunoşti toţi diplomaţii vremii, toţi marii scriitori, regizori, muzicieni, artişti, afacerişti e „mai şcoală” decât orice şcoală. Ce auzea în astfel de cercuri, ce se vorbea, cum se vorbea – nu poate fi egalat de nimic în epocă. A învăţat de la toţi.
– Fotografiile de epocă ne-o înfățișează pe Maria Tănase la anii maturității : o femeie frumoasă, cu chip de actriță de cinema. Cum o fi arătat la 17 ani, când mai trăia încă în Mahalaua Cărămidari?
– Frumoasă a fost mereu. Îl avea pe „vino-n-coace”, chiar şi când provenienţa din mahala încă se citea pe ea. La început, purta voaluri, mănuşi, se parfuma strident, încercând să arate din alt loc decât de la periferia Bucureștiului. Nu era ceva deosebit, toate fetele din mahala făceau asta, în disperarea de a arăta „ca la oraş”. Maria Tănase s-a schimbat repede, pentru că oraşul însemna să te descurci, să dai din coate. Iar ea se descurca. Pur şi simplu, o plăceau bărbaţii, toţi diplomaţii străini de la Bucureşti ştiau muzică românească, pentru că mergeau să o asculte pe Maria Tănase. Primea sute de buchete de flori, de trandafiri, de garoafe, de bujori. De fiecare dată, îşi oprea doar câteva dintre ele, restul i le dădea unei florărese, pe nume tot Maria, care le mai vindea o dată. Femeia aceasta a devenit una dintre cele mai bogate florărese din Bucureşti, tocmai prin această mică „bişniţă” pe care o făcea cu ajutorul Mariei Tănase. Ulterior s-a mutat la Craiova. Gaby Michăilescu, impresarul de o viaţă al Mariei Tănase, îşi amintea că, de fiecare dată când aveau turneu în Oltenia, Maria-florăreasa îi copleşea cu atenţia ei: îi ospăta până la refuz.
– Florile din grădina copilăriei par să o urmărească pe Maria Tănase toată viața ei…

– Într-adevăr, primea mereu buchete enorme, se îmbrăca în rochii înflorate senzaţionale, înnebunea bărbaţii cântându-le cu câte o garoafă strecurată în decolteu… Poate o fi o legătură între toate astea. E adevărat că rochiile înflorate elegante apar ceva mai târziu în garderoba ei, în primii ani ai carierei Maria Tănase se îmbrăca în costume deocheate, la Teatrul „Cărăbuş”. Pe 2 iunie 1934, a debutat în spectacolul de musical „Cărăbuş Expres”, în regia lui Nicolae Kiriţescu, dar personajele pe care le interpreta nu aveau calităţile la care artista spera. Era îmbrăcată cam decoltat, cam transparent… Sandu Eliad îi spunea că o carieră artistică de durată nu se construieşte pe imaginea unei femei fatale, cu pseudonime franţuzeşti. El a convins-o să renunţe la aceste spectacole şi să-şi găsească vocea interioară. Aşa a început impresarul Gaby Michăilescu să-i caute spectacole în restaurante, în teatre de lux din Bucureşti, dar şi prin căminele culturale ale satelor şi comunelor din sudul ţării. La Feteşti, de exemplu, a concertat în sala care se numeşte azi „Maria Tănase”. Era o aşa căzătură de loc, încât Maria a donat toate câştigurile acelui spectacol şi a cerut să fie renovată sala. Era generoasă, mereu făcea astfel de gesturi, lăsa bani peste tot. Chiar şi când câştiga enorm, o jumătate din sumă o lăsa la poarta săracilor, iar cealaltă o cheltuia pe blănuri, haine scumpe şi cele mai extravagante şampanii. Nu vedea nimic din viaţa ei ca pe o afacere. Spre deosebire de echipa sa managerială, care era genială în business, ea voia doar să cânte. Mereu voi susţine acest adevăr. Făcea orice pentru a cânta. Lăsa bani să se repare sălile de spectacole, pentru că voia să continue să cânte în ele. Se întâlnea cu bărbaţi care-i puteau deschide uşi unde putea cânta, nu din alt motiv. Totul era pentru scenă!
Omul destinului: Harry Brauner

– Un destin pus sub semnul bărbaților?
– Absolut, pentru că bărbaţii aceştia influenţi erau cuceriţi de tot ceea ce însemna această femeie: talent, prezenţă, frumuseţe… Multe întâlniri fabuloase a avut Maria Tănase, dar una dintre ele a fost providenţială pentru cariera ei: când impresarul Gaby Michăilescu a dus-o la etnomuzicologul Harry Brauner. De aici încolo se poate vorbi de marea Maria Tănase, cea pe care o ştim şi o iubim atât. Voi spune deschis şi-mi voi asuma aceste vorbe: Harry Brauner a transformat-o pe Maria Tănase, cântăreaţă de la „Bufetul de 7 lei” şi „Cărăbuş”, într-o artistă completă. I-a făcut repertoriul, a avut grijă ca ea să cânte peste tot: la turci şi tătari, la teatrele din sate şi comune, în faţa tuturor etniilor. A ales să adapteze pentru ea cele mai frumoase cântece, din toate colţurile ţării, era pentru prima dată când o cântăreaţă nu era legată numai de o anumită zonă. Mai mult, prin el, Maria avea intrare liberă în toată arhiva de folclor proaspăt creată. Dar Brauner scria şi cântece originale, ca majoritatea evreilor muzicieni din Capitală. Aşa-numitele „cântece româneşti”, eronat considerate azi ca fiind ancestrale, ţărăneşti. Nimic mai fals. Ele sunt, de fapt, primele încercări de a scrie muzică pop (adică, populară) cu influenţe folclorice. Până atunci, influenţele erau din tango, rumba şi romanţe, muzicile occidentului. Harry Brauner scria linia melodică, Bebe Altmann versurile, şi aşa au apărut aceste muzici moderne în epocă, dar cu influenţe folclorice. O astfel de melodie extrem de frumoasă este „Nunta țigănească”. Nici românească, nici ţigănească, ci o melodie nouă, scrisă de doi evrei, într-o garsonieră din Rahova. În perioada interbelică, se proceda ca o astfel de melodie să fie „împachetată” ca fiind ţărănească, de unde şi confuzia, de-a lungul timpului. „Dar-ar naiba-n tine dragoste”, „Ionel, Ionelule”, scrise de Claude Romano, sunt alte exemple de astfel de cântece ale epocii. De ce aveau succes? Pentru că aceşti compozitori erau extrem de inteligenţi, aveau simţ, ştiau că se adresează noilor orăşeni. Părinţii acestor prime generaţii de oameni de oraş erau ţărani, structural, acest public urban era unul ţărănesc, iar astfel de melodii îi înnebuneau, de-a dreptul. Pentru că în casele lor din mahala încă se juca sârba, şi nu foxtrot-ul. Întorcându-ne la Maria noastră, cu Brauner alături, cu Michăilescu impresar şi cu descurcăreţul Sandu Eliad, pur şi simplu, avea echipa perfectă. După un an de muncă, Michăilescu i-a organizat un turneu în Dobrogea. Primul concert era la Cernavodă. Trebuie să ne-o imaginăm pe Maria Tănase traversând pe jos podul peste Dunăre, de mână cu impresarul ei, cu privirea împietrită înainte, pentru că avea o teribilă teamă de înălţimi. Maşina cu cele patru rochii de scenă şi cu pianul au alunecat în Dunăre. Michăilescu i-a găsit la Cernavodă o rochie albă şi un clarinetist turc, alături de care a susţinut un recital improvizat, de o oră. Probabil că nu a fost cea mai izbutită reprezentaţie, dar important este că, nici în ruptul capului, Maria nu şi-ar fi dezamăgit publicul, să nu cânte deloc.
„Brăila râde, Brăila plânge”

– Ce public aduna într-un loc precum Cernavodă?
– Tot oraşul! În plus, Maria avea casa închisă la turcii şi tătarii din zonă, vindea imediat toate biletele. Încânta cu Ştefan Bugeanu la armonică şi Vasile Constantin la taragot şi clarinet, plus un timbru vocal catifelat. Acest trio fusese închegat tot de Harry Brauner. Ca să înţelegem natura spectacolelor Mariei în plină glorie, iată textul scris de Gaby Michăilescu pe un afiş al unui spectacol din ’37, de la Brăila: „Brăila râde, Brăila plânge. Drama din Grădina de vară Tiriplic. Fachiri, focul bengal, artificii şi Doina Oltului, cântată de Maria Tănase”. Superb! Putem înţelege limpede că, după câteva poante deocheate, câteva replici acide, pocnitori chinezeşti şi versuri patriotice recitate de marii actori ai vremii, scena era pregătită pentru cele trei, patru doine cântate de Maria la finalul spectacolului. „Jele mi-i, măicuţă, jele”, răsuna în toată Brăila şi se plângea pe rupte. Maria era esenţa evenimentului, pentru intrarea ei în scenă erau toate celelalte momente. La mai toate spectacolele din ţară, oamenii stăteau cu bani grei în mână, în faţa sălilor arhipline, şi ar fi dat oricât pentru un loc. În 1938, Maria susţine primul ei recital la radio, la emisiunea „Ora satului”, sub bagheta violonistului argeşean Ion Matache. A doua zi apar în presă trei cronici laudative la adresa ei, ceea ce era enorm în epocă. Mai apoi, chiar va cânta săptămânal la radio, până la finalul celui de-al doilea război mondial.
Pe Calea Victoriei

– Să ne întoarcem în Bucureşti. Cum arăta el în perioada Mariei Tănase? Cum arătau străzile, restaurantele, magazinele? În imaginile de epocă, Calea Victoriei e plină ochi de oameni eleganţi şi maşini de lux… De ce fusese numit Micul Paris?
– Bucureştiul a început să se numească „Micul Paris” în urma a două aspecte: bucureştenii voiau să trăiască precum în capitala franceză şi modelul arhitectural pe care şi l-au luat arhitecţii vremii era cel parizian. Unii dintre aceşti arhitecţi, chiar erau francezi. Avântul economic al Capitalei era incredibil, apăruseră fabrici de tot felul, chiar şi una de avioane. De la an la an, aspectul oraşului se schimba, magnaţii lumii erau atraşi tot mai mult de acest oraş şi investeau în el. Oraşul era într-un avânt grozav, atrăgea oameni de afaceri din Europa, chiar din America. În plus, perioada „Micului Paris” nu coincide numai cu o bunăstare a oamenilor, dar şi cu intelectuali români de seamă, care aveau legături foarte strânse cu Parisul – Caragiale, apoi Brâncuşi, Enescu, Cioran, ca să dăm doar patru nume foarte mari. Cum bine ştim, unii chiar s-au stabilit în Franţa. Imaginile de care pomeneai, cu Calea Victoriei înţesată de lume bună, sunt cu adevărat minunate. Era un aşa du-te-vino pentru că bulevardul devenise un important centru comercial după 1900. Prăvălii de tot felul, ateliere, case de modă, comerţ de cea mai bună calitate, pe modelul occidental. Oamenii veneau aici să târguiască, dar şi să se destindă, aşadar cafenele, baruri, restaurante apăreau unul după altul. Sigur, erau localuri de relaxare, dar ofereau şi locuri de muncă, deci clar şi o bunăstare a omului de rând. Ce mai, nu greşim deloc să spunem că veacul acesta, 1845-1946, a fost cel mai înfloritor pentru Bucureşti.
– În afară de teatre de lux, Maria Tănase cânta şi la grădinile de vară din Bucureşti. Cum arăta o seară la Alhambra?
– Grădinile de vară de care întrebi ţin şi ele de modernizarea Bucureştiului. Însă erau scumpe, numai cei înstăriţi şi le permiteau. Elegante, cu felinare pe mese şi băuturi de tot felul, arome de tutun fin şi parfum franţuzesc se răspândeau peste gardurile lor. Aveau un aer deosebit. La unele, precum Grădina Alhambra, deja se cânta jazz. Chiar Maria Tănase a lansat melodia lui Ion Vasilescu, „Mi-am pus busuioc în păr”, la Grădina Alhambra. Poate că nu putea oricine să pătrundă în incinta grădinii, dar gardurile erau pline de… ochi curioşi. Oamenii se lipeau unii de alţii să o asculte pe Maria şi să încerce să o zărească printre zăbrelele gardurilor. Muzica se auzea limpede, câteva străzi mai încolo, oamenii îi recunoşteau imediat glasul puternic, melodiile, şi se adunau cu zecile în jurul acestor terase. La fel se întâmpla şi în cazul altor muzicieni de succes ai vremii, care cântau la grădinile de vară din centrul Capitalei. Am vorbit cu mai toţi lăutarii cu tradiţie din Bucureşti (chiar îmi va apărea în curând o carte pe tema aceasta), iar ei mi-au povestit cum părinţii lor stăteau pe la gardurile grădinilor de vară din Capitală ca să-i audă pe marii lăutari ai vremii. Imaginea aceasta o întregeşte pe cea a Bucureştiului interbelic, strălucitor și fosforescent.
– Prin ce şi-a depăşit, totuşi, Maria Tănase epoca? Este vorba numai de talent?
– E un context întreg care a ridicat-o la statutul de star. Se leagă şi de talent, şi de frumuseţe, şi de calitatea bărbaţilor care erau seduşi de ea. Dar între toate aceste aspecte, un lucru trebuie să iasă la suprafaţă, un singur lucru: Maria Tănase şi-a dorit enorm să cânte. Atât. Toate compromisurile pe care le-a făcut în viaţă au fost numai pentru a fi pe scenă.
Prima mare vedetă a României
– Dacă ar fi să alegi un cuvânt care să o descrie cel mai bine pe Maria Tănase, care ar fi?

– Aş spune magnetism. Era cu adevărat ca un magnet, atrăgea, pur şi simplu, şi asta a contribuit mult la statutul ei de prim star feminin al României. Era adorată de oamenii simpli, dar o curtau şi toţi bărbaţii de seamă ai vremii. O invitau la tot felul de petreceri private, unde o plăteau regeşte.
– Acesta este şi motivul pentru care a atras atenţia Siguranţei statului, care a urmărit-o neîncetat?
– Evident! Pe ea nu prea o interesa tumultul politic, nu lua în serios ce se vorbea în aceste case, dar asculta şi învăţa. Era conştientă de succesul ei, odată ce era atât de urmărită de toată lumea. De frica legionarilor, a fugit şase luni din Bucureşti, între 1941 şi ’42. Apoi, teribilul comunism. După instalarea acestui regim, Maria a fost îndepărtată. În 1952, probabil ca o formă de umilinţă, a fost angajată profesoară la Şcoala Medie de Muzică nr. 1 din Bucureşti. Nu i s-a permis să mai concerteze timp de şase ani, apoi Maria a înţeles că trebuia să colaboreze cu regimul dacă mai voia să cânte. Un alt compromis pe care l-a făcut doar pentru muzică. În iunie 1953, are primul concert după interdicţie şi un succes incredibil cu „Dragi mi-s cântecele mele” şi „Aseară vântul bătea”. A devenit informatoare a Securităţii, şi aşa i s-a permis iar să înregistreze. Pe 22 iunie 1963, glasul ei a amuţit definitiv, la Spitalul Fundeni, răpus de cancer pulmonar.
– Fotografiile publicate în presa vremii arată puhoaie de oameni veniți la înmormântarea ei…
– Peste un milion! Fiindcă era o mare vedetă. Poate că acest cuvânt s-a prăfuit de mediocritate azi, dar Maria Tănase a fost cea mai mare vedetă a României, timp de cel puţin zece ani. Un superstar. A fost enormă. N-a mai fost alta ca ea. Cel puţin între 1935 şi 1945, a rupt România în două. O astfel de iubire nu se uită, iar asta explică puhoiul de oameni de la funeraliile ei. Oamenii i-au întors iubirea pe care ea le-o dovedea permanent.
– Să mai vorbim puțin de iubire. Din câți bărbați i-au cucerit inima, care să fi fost „dragostea vieţii ei”?
– Cu siguranţă, spionul Maurice Négre. Nu Brâncuşi, nu singurul ei soţ, juristul Clery Sachelarie. Pentru Maurice Négre, acest ataşat de presă al Agenţiei Havas (viitoarea „France Press”), dublu spion englez şi francez, ar fi făcut orice. Pentru mine nu există niciun dubiu că Maurice Négre a fost dragostea vieţii Mariei Tănase.
– Bogdan, crezi că renumele de azi al Mariei Tănase este la nivelul valorii sale artistice?

– Tot felul de răutăţi nu au reuşit să diminueze prea mult iubirea pe care oamenii i-au purtat-o şi încă i-o poartă. Eu am un singur „of”, iar el este legat de felul în care Maria Tănase este percepută muzical. Vreau neapărat să se înţeleagă că această artistă enormă nu a cântat muzică ţărănească veritabilă şi nu a susţinut niciodată că este cântăreaţă de folclor autentic. Ea a fost prima cântăreaţă de muzică populară din România, cu sensul actual de muzică pop. Adică a cântat melodii de extracţie ţărănească, adaptate epocii în care trăia şi pregătite pentru succesul comercial. A muncit enorm să creeze acest minimalism al arhitecturii muzicale, la jumătatea drumului dintre artistic şi comercial! Nu a fost o cântăreaţă de folclor autentic. Da, a avut acces la întreg folclorul ţărănesc, dar a ales să-l cânte trecându-l prin filtrul ei, şi tare aş vrea să înţeleagă toată lumea acest lucru.