„Urâtul stăpânește tot”
– Publicată în revista noastră, în urmă cu opt ani, povestea biruinței dvs. în lupta cu o boală grea a impresionat prin noutatea tratamentului aplicat: schimbarea stilului de viață. V-a fost de folos și în lupta cu pandemia?

– Am să încep printr-o învățătură a înțeleptului Confucius, care spunea: „Într-o țară organizată trebuie să muncești cu toată puterea ta și să vorbești din toată puterea ta…”. Dar într-o țară dezorganizată, ca a noastră, trebuie să muncești cu toată puterea ta și să taci! E o mare ticăloșie ce se întâmplă! Vă spun foarte serios, că „io cam știu unde-i popa cu slujba”, cum zice ardeleanul, dar mă feresc să vorbesc. M-am retras din prostia și ignoranța care au pus stăpânire peste tot așa cum nu a mai fost vreodată. Vinovați pentru această situație sunt mulți, dar în primul rând, aceia care au întors spatele lui Dumnezeu și tradițiilor. Aceștia au bulversat adevăratele valori, s-au golit de valoare autentică și s-au hrănit cu nonvalori. Pe vremuri, valori erau adevărul, dreptatea, frumosul, acum trăim într-o eră a urâtului, care a pus stăpânire pe tot. O trăim în toate domeniile, începând de la felul în care ne îmbrăcăm, până la ceea ce mâncăm și gândim.
Mănânc doar din grădina mea

Să începem cu îmbrăcămintea. Renunțând la tradiția cultivării și prelucrării inului și cânepei, la prelucrarea lânei (știți foarte bine că oierii noștri aprind lâna sau o aruncă la gunoi), ne pierdem propria identitate, propria substanță. Ar trebui să ne întoarcem la vechile obiceiuri și la hainele noastre românești. Cât sunt de frumoase și cât sunt de frumoși oamenii care le îmbracă! Ca niște regi! Straiele noastre tradiționale înnobilează parcă pe cel care le poartă. Nu mai vorbim de faptul că sunt mai sănătoase decât toate plasticurile și imitațiile străine, pline de coloranți și chimicale adesea periculoase. Dar câți sunt atenți la asta? Mergem mai departe, la mâncare. Din păcate, sunt puține magazine în care găsești alimente românești. Produsele autohtone nu sunt promovate. În Ungaria, există magazine care se numesc ABC, unde se vând doar mărfuri locale de foarte bună calitate. Noi suntem campioni la importuri. Grădinarii noștri își aruncă marfa, pentru că nu este nimeni interesat să-i promoveze, sau o vând la prețuri de nimic. Ați văzut cu siguranță astfel de imagini la știri. Din păcate, lipsește total reacția din partea autorităților direct responsabile. Cum e posibil? Eu cred că este absolut necesar să fie refăcută gospodăria țărănească, iar nu distrusă, cum ne învață politicile europene. S-au omorât milioane de păsări și de porci sănătoși, ca să aducem și să mâncăm mizeriile altora. Mulți români umblă țanțoși prin supermarket-uri, cu cărucioarele pline de otravă. În ultimul an, eu n-am fost la piață decât de două ori, prima oară, ca să cumpăr niște căpșuni, care au fost uriașe, dar fade și fără gust, și a doua oară, după niște brânză. N-am fost mulțumit de ce am găsit. Eu mănânc acum numai produse din gospodăria mea. Am o grădină mare și o seră de doar cincisprezece metri pătrați, dar în care îmi cresc absolut toate cele necesare. E o seră mai specială, e smart, semiautomatizată, se conduce singură după un program pe care i l-am făcut, își deschide singură geamurile, își comandă stropirile după un orar fixat dinainte. O încălzeam iarna cu o aerotermă, dar acum, din motive de scumpire a curentului, voi monta o pompă de căldură. Cu alte cuvinte, am investit în sănătatea mea. Ceapă verde, usturoi, salată, spanac, castraveți, ardei iute și gras, roșii, de toate îmi cultiv acolo și am tot anul. Îmi fac și răsaduri numai din semințe românești, procurate de la țărani. În grădină pun anual cel puțin 50 de tufe de roșii, fasole, castraveți, cartofi, ardei, gogoșari, varză. Numai cine nu vrea, numai puturoșii și leneșii mor de foame, cu pământul nelucrat.
Rețete moștenite de la mama

– Cum păstrați roadele din grădină și peste iarnă?
– Pentru roșii, care sunt reginele grădinii, am trei metode de conservare pentru iarnă, pe care vi le destăinui, ca să vedeți cât este de ușor să mănânci sănătos și în anotimpul rece, dacă te organizezi din timp, repet, dacă te organizezi. Roșiile le pun în lada frigorifică, la înghețat, întregi. Iarna le scot, le bag pentru o secundă în apă caldă, apoi le curăț de pieliță. Le las pe o farfurie la dezghețat, le tai în bucăți și adaug ceapă, sau usturoi și ulei. Rezultă o salată aproape ca aceea de vară.
A doua metodă de păstrare a roșiilor este sub formă de bulion, pe care-l fierb doar până când dispare spuma. Înainte de a-l pune în sticle, adaug foi de dafin și multe mirodenii „bine mirositoare”. Bulionul îl pun fierbinte, în timp ce fierbe încet, în sticle mici, de 300 ml, pe care le dopuiesc. Pun sticlele pe masă, le acopăr cu o pătură groasă, le țin așa trei zile și apoi le depozitez în cămară.
A treia metodă de păstrare a roșiilor, pe care o prefer, este uscarea. Înainte, feliile de roșii, tăiate mai grosuțe, de 4 mm, le uscam la soare, timp de trei zile, acoperite cu o pânză rară, ca să nu se pună muștele. Acum mi-am cumpărat un uscător de legume și fructe și le țin la 70 de grade, timp de 20 de ore. Le pun apoi în borcane și deasupra torn ulei de măsline. Sunt o bunătate! Pot fi folosite la multe preparate, salate, paste, merg și cu brânzeturi, cu sosuri, la carne.
Ardeii și gogoșarii pentru iarnă îi coc și apoi îi pun pe porții mici, cât mănânc o dată, la lada frigorifică. Când îi folosesc la salate, adaug peste ei un amestec de oțet de mere cu miere (preparat de mine), ulei bun, sare. Pot să adaug, dacă vreau, și usturoi, dar și roșii uscate.
– Vorbiți ca un adevărat maestru în bucătărie.
– În general, mâncărurile pe care le prepar urmează rețete moștenite de la mama. Sunt mâncăruri simple, ușor de preparat. Chiar și rețeta de borș, pe care-l folosesc la toate ciorbele, o am tot de la ea. Să vă spun cum „pornesc” eu borșul: opăresc o mână bună de mălai cu apă fiartă, amestec până se formează o pastă, și după ce s-a răcit puțin, adaug cam o lingură de făină de grâu. Țin acest amestec la loc călduț, timp de 24-48 de ore, până miroase acrișor. Acesta este așa-zisul aluat de pornit borșul. Pun apoi aluatul în oala specială de borș. Eu am o oală din lut cam de șapte, opt litri, în care torn cam 5 litri de apă fierbinte, mai pun trei mâini de tărâțe de grâu și o mână de mălai. Adaug și o coajă de pâine neagră, făcută cu maia, nu cu drojdie, o lămâie tăiată în felii și un mănunchi de leuștean proaspăt, vara, și uscat, iarna. Amestec bine toate ingredientele și aștept să se acrească borșul. După aceea îl trag în sticle și-l țin la frigider. Se bea ca atare sau se folosește la mâncăruri. Peste ingredientele din vasul de borș se mai poate pune apoi apă rece, pentru a prepara altă porție. Borșul este cel mai bogat aliment în complexul vitaminic B. Nu mai pomenesc de celelalte vitamine și minerale, extraordinar de benefice, pe care le conține.
Principiul budist al ”căii de mijloc”
– Urmați diete speciale?

– Urmez calea de mijloc, în ceea ce privește alimentația, după principiul budist, fără excese și exagerări. Mănânc carne, uneori, dar numai din sursă sigură. Porcul este crescut cu urzici opărite și puii mi-i ține o cumnată, la curte. Chiar dacă este la mare cinste în Ardeal, nu mănânc des supă de găină, dar când o fac, totuși, adaug în ea hrean ras. Prefer ciorbele, pentru că sunt mai bogate în legume, verdețuri, plante aromate: țelină, tarhon, pătrunjel, leuștean și adaug întotdeauna borș preparat de mine.
În ceea ce privește băutura, de peste treizeci de ani eu nu am mai băut niciun fel de suc din comerț. Beau numai apă din izvorul din grădina mea, beau oțet de mere preparat de mine, în care mai adaug miere din stupii mei. Apicultura e o tradiție în familie, am învățat de la tata lucrul cu albinele și când m-am apucat eu de albinărit am mai citit și furat secrete de la albinari mai bătrâni. Lucrul cu albinele este o adevărată școală. Apoi, am tot timpul, la congelator, fructe: afine, zmeură, cătină, căpșuni, mure. Pun în blender 4-5 linguri de fructe congelate, la care adaug mere, pere, apă de izvor și miere, dacă vreau mai dulce. Acestea sunt singurele sucuri pe care le beau. Vinul mi-l prepar din strugurii mei, fără să-l filtrez cu chimicale. Prin filtrare se deranjează vinul, se supără, el se limpezește singur, în tihnă. Vinul este viu, de fapt, totul este viu în jurul nostru. Viața noastră este însă, din păcate, o crimă continuă, pentru a ne asigura mâncarea zilnică. Mai spăl de păcate ținând posturile alimentare. Dacă nu în totalitate, măcar miercurea și vinerea sunt zile fără carne. Este de mare folos pentru sănătate ca una, două zile pe săptămână, să bei numai apă curată de izvor, fără să mânânci.
„Trupul are tot ce-i trebuie ca să se vindece singur”
– Sunteți un mare actor, profesor, poet, de curând ați primit Marele premiu „Opera Omnia” la Festivalul național de poezie „George Coșbuc”. La gloria dvs. publică se adaugă, însă, și felul cu totul aparte în care ați reușit să învingeți o boală gravă: ciroza. Tratamentul dvs. a devenit legendar.

– Eu am avut probleme mari de sănătate, am mai vorbit despre acest lucru în interviurile anterioare, și m-am vindecat pentru că am fost perseverent în a folosi mai multe metode de tratament, pornind de la ceea ce este mai important: autocunoașterea. Primul pas a fost că am învăţat să-mi cunosc corpul, „să vorbesc” cu el, iar primul câştig a fost să înţeleg că poţi să te ajuţi singur, dacă-ţi disciplinezi mintea. Știu acum că trupul are tot ce-i trebuie ca să se vindece singur. Un corp uzat nu trebuie reparat pe ici, pe colo, ci „refăcut” în totalitate, prin hrănirea cu energie naturală. Eu citisem și înainte câte ceva despre medicina complementară şi despre cea orientală, dar nu am folosit ceea ce ştiam. Când am fost bolnav, am reluat lecturile şi am început să practic unele dintre aceste metode. Am fost în lumea întreagă pentru a învăţa din înţelepciunea medicinii tradiţionale de pretutindeni. Am călătorit mult, din Australia, China, Congo, India, Vietnam, până în Mexic, Uruguay, Paraguay, Argentina. Am fost în Tibet, Thailanda, Peru, Japonia și Canada, nici nu mai ştiu pe unde n-am fost, şi peste tot pe unde am umblat, am văzut cât de mult preţuiesc oamenii simplitatea, naturalul, traiul în aer liber, aproape de pământ, în concordanţă cu ciclurile mari ale anotimpurilor. Am fost impresionat și mi-am modificat total viaţa. Trăiesc acum într-o casă ţărănească, lucrez zilnic în grădină, am pomi, viţă-de-vie, stupi, flori, straturi de îngrijit; fac zilnic automasaj, gimnastică. Eu nu am mai luat medicamente de nu știu câți ani. Am avut de curând o criză de sciatică și m-am vindecat prin automasaj, prin percuție cu degetele asupra locului afectat, stând pe un scaun, ușor aplecat. Să vă povestesc ceva și despre vindecarea răcelii. Băieții mei și nurorile mele erau destul de rezervați în aplicarea acestor metode pe care eu le recomand. Zilele trecute, unul dintre ei m-a sunat și mi-a spus că trebuie să plece într-o excursie, dar că îi curge nasul, strănută și se teme să nu creadă ceilalți că ar avea covid. I-am spus să își maseze lateralele nasului, de la baza ochilor până la nări, de 200 de ori, în 4 reprize de câte 50 de mișcări. Așa a făcut și a doua zi mi-a dat telefon că nu mai avea niciun simptom de răceală. În sfârșit, i-am convins că nu vorbesc degeaba, când le recomand câte ceva.
Tehnica automasajului
– Mișcarea fizică, despre care se vorbește astăzi așa de mult, face parte, și ea, din programul dvs. de sănătate?

– Eu am educația fizică la bază, cum se spune. Am predat-o în școală. Fac multă mișcare și exerciții fizice de conducere a energiei. Practic un sistem de exerciții personalizate, exerciții pe care asiaticii le cunosc foarte bine și le practică, dar pe care noi, occidentalii, leneși, le ignorăm. Eu aplic trei tipuri de exerciții, care-mi sunt potrivite: primul, la trezire, al doilea, după toaletă, al treilea, după un automasaj pe față, pe cap, pe tot corpul, în funcție de afecțiunea pe care vreau s-o vindec. Nu intru în detalii acum, pentru că de luna viitoare urmează să explic absolut tot acest sistem în niște microfilme, pe care le voi transmite pe pagina de Facebook a Fundației „Dorel Vișan”. Voi transmite metode și practici de tratare pentru multe afecțiuni. Voi arăta concret care sunt mișcările, exercițiile care se fac și voi explica tot ce este necesar. Cine va vrea să le urmeze, să le facă! Cine nu crede în ele, să nu mă urmărească, să nu mă bage în seamă. Nu mă supăr. Eu sunt, totuși, un exemplu de om vindecat de niște afecțiuni foarte grave. Îmi fac zilnic programul de exerciții și de automasaj, la care adaug exerciții pentru întărirea văzului și auzului. Știam dinainte tehnica masajului din cărți, dar am umblat mult prin lume, și acolo unde s-a putut, am învățat masaj de la terapeuții de acolo. I-am urmărit cum fac, ce puncte, ce meridiane energetice ating, cât timp, cum, cu alte cuvinte, am învățat de la acești maeștri în acupunctură și presopunctură și am adaptat ceea ce am învățat la trebuințele mele. A durat mult, peste doi ani, până când am învățat ce trebuie să fac, dar nu m-am dat bătut. Am citit mult în această perioadă despre metodele de tratare, am consultat mulți specialiști care m-au ajutat să înțeleg mai bine faptul că pentru a vindeca un organ bolnav trebuie vindecat tot organismul. Că sănătatea este strâns legată de puterea minții și că lucrul cel mai important, atunci când începi un tratament, este îmblânzirea minții.
„Ce gândești, aia ești”
– Tehnicile de „lucru cu mintea” sunt la mare căutare în ultimul timp: concentrarea atentă, meditația… Să fie adevărat că vindecarea pornește din cap?

– Trebuie să existe un echilibru în viața noastră. Boala apare mai întâi în minte, şi tot în puterea minţii stă şi vindecarea ei, dar şi salvarea în faţa provocărilor tot mai stresante ale timpului în care trăim. Dezechilibrul pornește de la păcate, unele mai mari, altele mai mici. Păcate sunt minciuna, mândria, invidia, egoismul, ura, lenea, gelozia, judecarea aproapelui, lăcomia. Totul se plăteşte pe lumea asta, nimic nu rămâne nepedepsit, iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate, şi aceasta se poate face prin puterea minţii. Ceea ce gândeşti, spun orientalii, aia eşti. Noi vindecăm durerea, ceea ce este o aberație, pentru că, de fapt, trebuie să vindecăm cauza durerii. Durerea este o atenționare că ceva nu e în regulă. Sistemul meu de tratament vindecă în primul rând cauza, având în vedere permanent întregul organism. E important să te cunoști bine, să porți un dialog cu tine însuți, să vorbești cu organele tale. Fiecare organ are un câmp energetic specific. Când se îmbolnăvește, câmpul lui are anumite perturbații. El trebuie echilibrat, armonizat, și asta se face prin conștientizare, prin gândire. Medicina noastră vindecă boala, corpul, dar bolnavul trebuie vindecat prin gândire. Ca să vindeci trupul, trebuie să vindeci sufletul. Să știți de la mine, mintea poate vindeca chiar și un cancer terminal.
– Face parte și Dumnezeu în păstrarea sănătății, în echilibrul unei vieți?
– Relația cu divinitatea nu e doar o problemă a bisericii. Mulți consideră că Dumnezeu și credința sunt doar pentru creștini. O greșeală! Relația cu Dumnezeu e o problemă a fiecărui om. Credința justifică biserica, nu invers. Biserica e făcută de oameni, religia de Dumnezeu. Suntem religioși prin existența noastră dată de Dumnezeu. Noi trebuie să fim în relație cu cel care ne-a angajat în această lume și care ne poate desface angajamentul. Trebuie să-L respectăm, să-L cinstim, să credem în El. Fără El nu putem trăi! Credința este un act de smerenie, prin care omul poate să-și depășească slăbiciunile și se deschide spre revelația acestui Angajator Creator. Eu l-am descoperit târziu pe Dumnezeu. Realitatea este că atunci când învățăm, în sfârșit, ce este viața, murim. Toată viața este o învățare a muririi, în deplină, uriașă singurătate. Bine ar fi să fie cu credință în Adevăr, Bine și Frumos, pentru că astea sunt egale cu Dumnezeu.
– Aveți un sfat care să ne ajute să trecem mai ușor peste zilele grele de acum, cu atâtea amenințări deasupra noastră?
– Mâncați cât mai natural, beți mult ceai de lămâie (felii de lămâie opărite, și când lichidul se răcește un pic, „se stâmpără”, cum zice ardeleanul, se adaugă miere). Dacă mergeți între oameni, luați două-trei felii de ghimbir ținute în oțet de mere cu miere și, ca să fiți și mai siguri, țineți un cuișor în gură, cât mai mult timp. Acesta omoară virușii și bacteriile. Ultimul sfat: să nu vă fie frică de covid!
DOREL VIȘAN: „Cel mai important lucru în lupta cu boala este îmblânzirea minții” – Formula AS
[url=http://www.gs3arb77r1mo701fpkz3xd636e53v316s.org/]urkedsxgxsc[/url]
rkedsxgxsc http://www.gs3arb77r1mo701fpkz3xd636e53v316s.org/
arkedsxgxsc