Să privim partea bună a lucrurilor: în general, tenurile grase îmbătrânesc mai bine și prezintă mai puține riduri decât cele normale sau uscate. Totuși, ele necesită o atenție sporită, pentru că, în fiecare zi, trebuie eliminate celulele moarte, impuritățile și excesul de sebum.
Curățire

* Spălați-vă pe față cu apă călduță, care dizolvă mai bine sebumul decât apa rece.
* Alegeți un produs adaptat. Puteți folosi un săpun sau o loțiune, dar evitați săpunurile cremoase, care fac fața lucioasă.
* Dacă faceți puseuri de acnee, optați pentru un săpun antiacneic, care stopează înmulțirea bacteriilor în cauză.
Loțiuni astringente
* După ce v-ați spălat pe față, îmbibați o bucată de vată într-o apă florală de hamamelis și tamponați-vă pielea. Efectuați această operație de două ori pe zi, vreme de 2-3 săptămâni și, pe urmă, o singură dată pe zi. Hamamelisul conține taninuri care, prin efectul lor astringent, închid porii, pe măsură ce se usucă.
* Coada-șoricelului, salvia și menta au, de asemenea, proprietăți astringente. Puneți într-o ceașcă o lingură de plantă (una dintre ele) uscată sau proaspătă, umpleți ceașca cu apă fierbinte și lăsați să se infuzeze 30 de minute. Filtrați lichidul și lăsați-l să se răcească, înainte de a vă tampona fața cu el. Ce rămâne poate fi păstrat 3 zile la temperatura camerei sau 5 zile la frigider.
Măști pentru ten gras
* Mască cu ovăz. Măcinați și cerneți 2 lingurițe de ovăz uscat, umeziți apoi pudra cu apă, pentru a obține o pastă, masați ușor, cu două degete, până ce pasta pătrunde în piele, și clătiți-vă cu apă călduță.
* Măștile cu argilă reduc luciul pielii, au efect tonifiant și elimină impuritățile. Se găsesc în farmacii, dar puteți să vă preparați singure masca, folosind argilă pentru față și o apă florală.