Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutor după infecția cu Covid

– Infecția cu Covid nu poate fi biruită dintr-o singură lovitură. Chiar dacă boala dispare, rămân urmări. Pe lângă tratamentele im­puse de specialiști, medicina natu­rii oferă, și ea, un sprijin substan­țial pentru grăbirea recuperării –

Foto: Shutterstock – 3

Pe lângă bacterii, virusurile sunt cele care pot declanșa multe boli infecțioase. A­cești agenți patogeni minusculi sunt ex­trem de insidioși. Pentru că nu se pot înmulți sin­guri, pătrund în celule străine, le manipulează struc­tura genetică și le determină să producă noi viru­suri. Ele provoacă mult rău și pot de­ze­chi­libra atât de tare organis­mul, încă să ne resim­țim săptămâni sau luni după boala propriu-zisă. Asta se întâmplă acum în cazul co­rona­virusului, dar e un fenomen cunos­cut de mai mult timp și în cazul al­tor tipuri de viru­suri, pre­cum Ep­stein-Barr, Ebola sau viru­surile gri­pale.

Stres pentru organism

Pe lângă vătămările brutale pro­duse de coronavirus asupra plămâ­nilor, rinichilor, inimii și nervilor, dificultăți de respirație, tuse uscată, probleme car­diace și dureri musculare, pot apărea pe o perioadă lungă de timp, și deficiențe legate de sistemul ner­vos, tulburări grave, asemănătoare sin­dromului obo­selii cronice. Tipice în acest sens sunt o obo­sea­lă paralizantă, capacitatea scăzută de con­cen­tra­re și memorare și dificultăți în găsirea cuvin­telor. Deși nu există încă o terapie „oficială” împo­triva acestor probleme de sănătate, terapiile natu­riste pot sprijini în mod eficient organismul, în pro­cesul de refacere. La creșterea capacității de a de­pu­ne efort și combaterea stărilor de epuizare ajută unele plante adaptogene (au fost prezentate pe larg într-un număr trecut al revistei) precum Rhodiola rosea, Ginseng sau Withania somnifera. Admi­nistrarea lor optimă este sub formă de ex­tract, pe parcursul mai multor luni. Aceste remedii naturale ajută organismul și psihicul să facă față mai bine provocărilor bolii și ne oferă energia necesară pentru a re­para pagubele produse de ea.

Zonele de „atac”

În timp ce sistemul imunitar lup­tă împotriva agenților patogeni, sunt generate multe deșeuri, care sunt stocate temporar în țesutul conjunc­tiv. Acestea ar trebui înlăturate cu ajutorul plantelor detoxifiante. În acest scop, putem apela la ceaiul de drenaj, care se bea pe parcursul mai multor săptămâni. Lupta cu boala ne costă și multă vitamina C, care tre­buie reintrodusă în organism. Fruc­tele și legumele sau băuturile bogate în vitamina C sunt o sursă excelentă.

Pentru întărirea inimii, care este deo­se­bit de solicitată de virusuri, sunt reco­mandate fructele de Păducel, sub formă de tinc­tură, și Talpa-gâștii, sub formă de ceai.

Sistemul nervos este, de asemenea, pus la mare încercare și trebuie să se regenereze. Pierderea mirosului și a gus­tului, care se produce mai ales în ca­zul coronavirusului, poate fi reme­diată mai ra­pid prin aromaterapia cu uleiuri esențiale. Prin antrenarea zilnică a simțului olfactiv, este stimulată formarea unor noi celule specializate, astfel încât mirosurile ne revin.

Perseverență și răbdare

O altă modalitate optimă de a mobiliza puterea de vindecare a organismului după o infecție virală este să apelăm la remediile homeopate. Deoarece acestea trebuie adaptate individual, e necesar con­sultul unui specialist. La combaterea oboselii poate ajuta și un remediu homeopatic complex, de la farmacie.

Refacerea și odihna sunt elemente esențiale pen­tru recuperare. Spre deosebire de tipul de oboseală care apare în cazul sindro­mului burn-out sau al depresiei, la acest tip special de epuizare nu ajută un program sportiv, ba dimpotrivă, acesta poate chiar să acutizeze simp­tomatologia. În acest caz, este im­portant să ne ascultăm corpul și să-i oferim timpul de care are nevoie pen­tru a-și recâștiga rezistența și, înainte de toate, sănătatea.

PROGRAMUL TERAPEUTIC

Ceai de Talpa-gâștii

– Aritmii cardiace și palpitații –

Ingrediente: 1 linguriță de flori us­cate de Talpa-gâștii.

Preparare: Turnați apă clocotită peste cea­iul de Talpa-gâștii. Strecurați după 10 mi­­nute.

Utilizare: Beți zilnic două până la trei cești de ceai, până când simp­tomele ce­dea­ză. Puteți con­tinua vreme de mai mul­te luni.

Smoothie bogat în Vitamina C

– Lipsă de vitamine în timpul sau după o infecție virală –

Ingrediente pentru o porție: 1 lingură de pulpă sau de suc de Cătină, 1 linguriță de coji de Măceșe mărunțite (ca alterna­tivă, o jumătate de linguriță de pulbere de măceșe), o lingură de frunze de Urzică uscate și mărunțite, o jumătate de Ardei iute roșu, 1 banană mică, 200 ml de suc de portocale.

Preparare: – Introduceți toate ingredientele în blender și mixați.

Utilizare: Beți zilnic o porție dimineața, la micul dejun.

Tinctură din fructe de Păducel

– Susținerea inimii în timpul infecției și după –

Ingrediente: Fructe și flori de Păducel, proaspete sau uscate, alcool (40%).

Preparare: – Umpleți cu Păducel un borcan cu capac, până ce ajunge la un deget de gura acestuia. Dacă fructele sunt uscate, striviți-le mai întâi. – Turnați deasupra alcool puneți capacul și lăsați preparatul patru săptămâni, într-un loc întunecat și ră­coros. Agitați-l o dată la trei zile. – Strecurați tinctura printr-un filtru de cafea și turnați-o într-un flacon picură­tor.

Utilizare: Admi­nis­trați zilnic câte 15 pi­cături, de două ori pe zi, în apă caldă sau ceai. Tinctura de Pă­ducel poate fi cum­pă­rată din farmacii și magazinele naturiste.

Extract rece din rădăcină de Nalbă

– Împotriva tusei uscate și persistente –

Ingrediente: 3 lingurițe de Nalbă us­cată.

Preparare: – Turnați o jumătate de litru de apă rece peste rădăcina de Nalbă și lăsați vasul în frigider, minimum două ore. – Stre­curați lichidul într-o cană și încălziți-l ușor. Puneți restul înapoi, în frigider.

Utilizare: Beți porționat întreaga can­tita­te de-a lungul zilei, ultima cană, înainte de culcare. Preparați un nou extract proas­păt, în fiecare zi.

Ceai de drenaj

– Pentru eliminarea deșeurilor din țesutul conjunctiv –

Ingrediente (pentru o porție): câte 10 gra­me de frunze de Mesteacăn, Urzică, Coa­da-calului, Splinuță, Flori de soc, Pă­pă­die și rădăcină de Păpădie, frunze de Mentă și Coa­da-șoricelului.

Preparare: Turnați 250 ml apă clocotită peste o linguriță cu vârf de amestec de plan­te, lăsați 10 minute la infuzat și apoi stre­cu­rați.

Utilizare: După o infecție virală, beți zilnic câte trei căni pe zi, vreme de circa pa­tru săptă­mâni. Faceți pauză o săptămână și, dacă e cazul, repetați.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian