Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pielea și sezonul rece

Foto: Shutterstock

Gerul și vântul usucă pielea mai rău decât cele mai puter­nice radiații solare. Cine are tenul normal sau uscat trebuie să se spele dimineața cu cel puțin o oră înainte de a ieși din casă. Când gerul este puternic, ar fi bine să nu se spele de­loc, ci să se șteargă numai cu o bucată de vată îmbibată în lapte demachiant. Apoi se șterge fața cu prosopul și se unge bine cu o cremă grasă de zi, cu lanolină. Stratul poate fi mai abun­dent, mai ales sub pleoape. De ținut minte! La temperaturi sub 0° este in­terzisă folosirea cremelor hidratante, mai ales în timpul zilei.

Înainte de a ieși din casă, indife­rent de tenul pe care-l avem, trebuie să ne pu­­drăm ușor, pentru a apăra pielea de efec­tele gerului. La munte, pudra se în­locuiește cu un strat de cremă gra­să dacă gerul este foar­te puternic.

Esență de plante anti-frig

Seara, după ce ajungem acasă, pri­­ma operație este demachierea o­bra­zului cu apă călduță și săpun moa­le (sau tărâțe de ovăz). Apoi ne șter­gem cu o bucată de vată îmbibată în­tr-un lichid special, care se prepară în felul următor:

* Într-o crăticioară se pun o lin­guriță cu rădăcină de nalbă zdrobită, o linguriță cu flori de tei și o lingu­riță cu miere. Se adaugă un pahar cu apă și se fierb acoperite timp de 10 minute. Se trag deoparte și se lasă alte 10 minute, după care se strecoară prepa­ratul și se toarnă într-o sticluță. Esența poate fi folosită câteva zile, cu condiția să fie păstrată într-un loc răcoros și într-o sticlă ermetic în­chisă.

Măști pentru față

* Sarea iodată (se găsește în co­merț) este ideală pentru peeling-ul feței. Amestecați-o cu puțină apă, aplicați-o pe față, apoi frecați cu vâr­furile dege­telor. După 2-3 minute, clătiți-vă din belșug cu apă călduță.

* Tenul devine fraged și rezistent la intemperiile iernii, aplicând pe față felii subțiri de castravete.

* Dacă pielea este foarte uscată, fo­lo­siți o mască cu vitamine din spa­nac, var­ză dulce sau dovlecei (cu coa­jă cu tot).

Merele activează metabolismul

Mâncați regulat mere. În felul aces­­ta, pielea dvs. va fi mai netedă și mai proaspătă. Pec­tina din mere stimu­lează pu­ternic metabolismul.

Dovlecii combat iritațiile

Dacă aveți pielea sensibilă, decol­teul dvs. are și el de suferit. Apar tot felul de pete roșii, iritații sau inflamații – și asta în mod frecvent. Japonezele susțin că măștile cu alge ar fi cele mai bune, dar și un piure din miez de do­vleac are efect calmant și netezește pie­lea.

Citricele întăresc pielea

Consumați multe citrice pentru a vă întări sistemul imunitar și rezis­tența pielii. Mâncați struguri, pentru că ei conțin biotină – vitamina fru­museții.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian