Cu „îngerițele” în casă
– Ne apropiem de Crăciun, și prima întrebare pe care ți-o pun, în calitatea ta de maestră în arta bucătăriei, este: ce bunătăți vei pregăti pentru sărbători?

– Lucruri tradiționale dar ușoare, pentru că nouă nu ne plac mâncărurile grele, nu ne plac prăjelile, caltaboșii… Și nici cu cantitățile nu exagerăm. Deci, pe masa de Crăciun, vom avea pește la cuptor, salată de boeuf, sarmale, salată de morcovi cu maioneză și usturoi (rețetă de la bunici), o salată verde cu ridichi și o salată de vinete.
– În cazul tău, îngerii Crăciunului se află deja în casă: fetițele tale, Rita și Vera. Mai păstrezi pentru ele ritualul tradițional sau o să vă uitați la filme cu Moș Crăciun, la televizor?
– Zilele trecute, când ne-am trezit dimineață, iar Rita a văzut pe fereastră niște fulgi mari, care cădeau liniștit (din păcate, nu s-a așezat zăpada), a fost atât de încântată, încât a început să țopăie de bucurie, mai ales că hotărâserăm deja ca în ziua aia să facem și bradul! Crăciunul trebuie să rămână o sărbătoare curată, așa cum am moștenit-o și noi. El așează în sufletul nostru o bucurie și o lumină fără sfârșit, de care fetițele mele trebuie să aibă parte. Așadar, Rita și Vera nu se prea uită la televizor și nici la alte ecrane. Bradul nostru e natural, vrem să miroasă a cetină în casă, dar e un brad în ghiveci, pe care îl replantăm! Iar decorațiunile sunt toate vechi, le am de la bunica – inclusiv unele croșetate de mâna ei! Nu pun beteală, nu pun globuri moderne, din plastic, nu decorez bradul pe teme sau pe culori, pe care să le schimb în fiecare an, dar pun pe fundal colinde tradiționale, care să ne mângâie sufletele… Apoi, noi mergem duminică de duminică la biserică, „mergem acasă la Doamne-Doamne”, iar acum am început să-i explic Ritei, căci Vera e încă prea micuță, ce înseamnă Crăciunul și cine este Domnul Iisus. În perioada asta, am dat jos de pe raftul de sus al bibliotecii și cărțile cu povești despre Crăciun și am început să le citesc Ritei și Verei… Anul trecut, am mers acasă, la Iași, și împreună cu tata, am ales dintre vechile mele cărți de povești (care, de fapt, erau, în majoritate, ale lui) și am încărcat cu ele doi saci. Așa că acum, când le citesc fetelor mele povești, ele sunt infuzate și cu emoția copilăriei, dar mai ales cu una dintre ultimele mele amintiri cu tata, înainte să se prăpădească… De curând, am început să-i fac cunoștință Ritei și cu lumea teatrului radiofonic, care are darul să-i dezvolte imaginația. Chiar zilele trecute am ascultat o piesă superbă, despre Moș Crăciun, o poveste cu morală… Doamne, ce frumoasă a fost! Alături de Rita, copilul care s-a păstrat și în mine s-a bucurat și el nespus!
În noaptea de Crăciun, la biserică
– Laura, cum îți explici că suntem așa legați de trecut? De ce preferăm „Crăciunul de altădată” și nu pe cel de azi, atât de ofertant?

– Mie, cel puțin, mi se pare că sărbătorile, așa cum le-am trăit noi, în copilărie, sunt foarte greu de reconstituit în realitatea din prezent: unde să te mai plimbi azi cu sania pe străzi? Unde mai vin azi, la ușă, colindători adevărați? Unde mai sunt azi colindele noastre vechi, cântate în limba română? Le mai păstrăm în amintiri și, dacă avem noroc, pe discuri de pick-up. Acum, până și cadourile s-au schimbat: noi primeam niște fructe, o ciocolată și o jucărie, dar ne bucuram până la cer pentru ele, fiindcă erau „de la Moșu’”, nu ne întâlneam cu ele în fiecare zi, pe când azi, copiii cu părinți înstăriți sunt asaltați cu tone de cadouri, atât de multe cadouri, încât ele își pierd valoarea, nu mai sunt prețioase, în vreme ce copiii din familii sărace nu primesc niciun cadou, bieții de ei! Uite, anul trecut, pe lângă lucrurile pe care i le cumpăraserăm noi, Rita a primit o mulțime de cadouri și de la bunici, și de la prieteni apropiați. Se umpluse, efectiv, casa! Atunci mi-am dat seama că nu vreau ca ea să înțeleagă că asta înseamnă sărbătoarea Crăciunului: un munte de cadouri, pe care nu mai poate să le aprecieze! Așa că anul ăsta, deși s-au strâns din nou destul de multe daruri pentru fetele noastre, de Crăciun, ele vor primi doar câteva cadouri, iar pe restul, le vom da treptat, pe parcurs. Ca să se bucure de ele și ca să înțeleagă că sărbătoarea asta ține, înainte de toate, de suflet, de familie și de legătura cu Dumnezeu. Când eram eu mică, noi, la Iași, mergeam în fiecare an la concertul de Crăciun, de la Catedrala Romano-Catolică și nu pot să-ți descriu cât de minunat era acel concert și ce însemna el pentru noi, câtă bucurie era în sufletele noastre! Practic, atunci, prin acel concert din „casa lui Doamne-Doamne”, venea pentru noi Crăciunul! Ce mai pot să fac eu azi, ca să păstrez spiritul sărbătorii de odinioară, este să merg cu familia mea, în noaptea de Crăciun, la biserică, să pun pe masă cam aceleași bucate din anii copilăriei, iar înainte de a ne a așeza să mâncăm, să facem rugăciunea de Crăciun, și să le spun fetițelor mele povesea adevărată a sărbătorii, povestea nașterii lui Iisus, să le învăț că sărbătorile înseamnă familie și acasă, înseamnă să fim împreună, în iubirea de Dumnezeu și de creația Lui. În plus, eu și Cosmin, soțul meu, ne-am propus ca, după ce vom termina de renovat căsuța noastră țărănească din Maramureș, acolo să mergem în fiecare an de sărbători. Vreau ca Rita și Vera să aibă o apartenență, să simtă că aparțin unui loc. Nu doar pentru familia mea, ci pentru noi, toți, cred că a păstra sărbătoarea tradițională în spiritul ei creștin și tradițional înseamnă să-ți întreții sentimentul de apartenență la neam, la pământul natal și la istoria lui.
Când s-au aliniat stelele
– Laura, ești moldoveancă din Iași, dar te-ai măritat cu un ardelean. Ați izbutit să realizați și în familie Marea Unire a Țărilor Românești?

– Sunt moldoveancă, da, dar din părinți ardeleni, care s-au mutat, la un moment dat, în Moldova. Și-apoi, sincer, când m-am măritat cu Cosmin, nici măcar o secundă nu m-am gândit că e ardelean. Am fost cucerită de omul minunat care este și m-am bucurat să spun „da”.
– E momentul să-l lauzi. Ce are așa de deosebit?
– O, Cosmin are atât de multe virtuți! Însă mai presus de toate sunt două, ambele la fel de puternice: credința lui în Dumnezeu și felul în care își prețuiește familia. Cosmin e un om foarte credincios, se roagă în fiecare seară… Am sesizat asta încă de la începutul relației noastre: că avem în comun iubirea de Dumnezeu. Ceea ce, firește, ne-a apropiat la nivel profund, sufletește și spiritual. Apoi, pe lumea asta, pentru Cosmin nu există ceva mai presus de noi, familia lui! Pentru Cosmin nu există altă viață și altă preocupare decât familia: totul este pentru noi! Iubirea, gândurile, grija, munca lui, totul e pentru noi! Pur și simplu, el trăiește pentru noi și se încarcă din viața trăită alături de noi. Și mai e ceva special: acolo unde eu mă bazez pe instinct și pe emoție ca lucrurile să-mi iasă bine, el aplică logica și unele calcule matematice, și rezultatul este la fel de bun. Uite, de exemplu, când culcăm copiii: Cosmin are o anumită numărătoare și știe exact când copilul a ajuns în stadiul trei de somn și că poate să se oprească din legănat, din spus povești etc. Eu, în schimb, îmi dau seama de momentul când copilul a adormit așa, pur și simplu, din instinct, pentru că sunt mamă. Neașteptat, fiind un om analitic și lucid, Cosmin e și un om foarte bogat emoțional, foarte cald și iubitor și care știe să-și comunice pe deplin sentimentele. Pe de altă parte, suntem convinși că noi am fost făcuți să fim împreună, să alcătuim o familie, n-avem nicio îndoială că așa ne-a fost scris. Chiar dacă ne-am fi împotrivit acestei legături, tot împreună am fi ajuns. Eu și Cosmin ne cunoaștem din 2003, dar mult timp n-am format un cuplu, am fost doar prieteni. Apoi, brusc, s-au aliniat stelele, am devenit un cuplu, iar azi, uită-ne, tot împreună, o familie cu doi copii și cu destul de multe realizări. Pur și simplu, unele relații sunt destinate să existe și să reziste!
Teatrul – magie și terapie
– Cu toate că ești o familistă convinsă și ai o relație în care te implici, îți rămâne timp și pentru carieră…

– Sigur, ar fi existat și opțiunea asta, să renunț la carieră pentru familie. Cosmin ne poate întreține fără probleme. Iar în mine se dă continuu o luptă în sensul ăsta: dacă n-ar fi mai bine să-mi dedic chiar tot timpul copiilor, familiei. Ei sunt marea mea realizare! Pe de altă parte, vreau să-mi păstrez și o altă valoare în fața copiilor mei. Nu vreau să fiu doar o mamă care schimbă scutece și face de mâncare, ci vreau să fiu și un exemplu la nivel de profesie pentru fetele mele, așa cum părinții mei au fost un exemplu pentru mine. Ei au fost prezenți permanent în viața mea, dar, în același timp, și munceau foarte mult, iar eu i-am admirat și i-am prețuit și pentru asta. Cred că faptul de-a fi văzută de Rita și Vera implicându-mă și în proiecte independente de ele, aduce o valoare reală în mințile lor. Și mai există un „pe de altă parte”: în calitatea mea de actriță, simt că am o contribuție în societate, fiindcă, preț de două ore, cât durează un spectacol de teatru, ajut niște oameni să scape de rutina vieții, să se destindă, să se scuture de griul oprimant al existenței. Uite, și-acum, în pandemie, sau cu atât mai mult acum, în pandemie, oamenii vin la teatru cu o bucurie extraordinară, pe care sunt fericită să le-o întorc de pe scenă. Cu-adevărat, teatrul înseamnă pentru ei terapie!
– Cum se joacă teatru în pandemie, Laura? Cum poți să fii actor cu sala jumătate goală?
– Dacă joci într-o sală de 300 de locuri, din care doar 40% sunt ocupate, atunci simți asta, fiindcă valul de energie care vine către tine nu mai e la fel de mare, de puternic, dar într-o sală de teatru de dimensiuni normale, chiar și cu un număr mai redus de spectatori, tu, ca actor, îți faci meseria cu aceeași plăcere și pasiune. Fiindcă te raportezi la individ, nu la public, iar fiecare individ este un univers unic, căruia îi dăruiești toată energia și atenția ta. Deci experiența teatrului nu are legătură cu numărul de spectatori. Poate, cel mult, să aibă legătură cu tipul de spectatori, care sunt diferiți, de pildă, în funcție de regiuni. În turneele pe care le facem prin țară, întâlnim, în unele zone, spectatori cu mai mult umor, alții care se prind mai repede la întorsăturile de situație, și-atunci simți mai ușor când sala începe să se „încălzească” mai rapid sau mai lent. Și apropo de terapia prin teatru, despre care vorbeam: recent am fost în calitate de spectator la niște piese terifiante, atât de grele, de apăsătoare, de sumbre, și mă gândeam: „Doamne, ferește! Oare într-o lume atât de sumbră, ca aceea în care trăim, în care oamenii mor, în care sunt oameni singuri, sunt copii rămași fără părinți sau care nu au ce să mănânce, de ce ar vrea cineva să pună în scenă astfel de spectacole negre, care trezesc doar frustrări și gânduri apăsătoare?!” Pur și simplu, nu pot să înțeleg!
– În perioada asta, tu în ce spectacole joci?

– În „Barza domnului ministru”, o comedie franțuzească, inteligentă și spumoasă, cu care tocmai am fost într-un turneu prin țară. Apoi joc în „Ghici cine te sună”, în regia Taniei Popa, o comedie care se desparte de rețeta clasică, te solicită mai mult la nivel psihologic, dar care este foarte, foarte gustată de public. Sunt oameni care au venit deja de nu știu câte ori la spectacolul ăsta, fiindcă, zic ei, nu se satură de el! Și mai joc în „Rude cu nevastă-mea”, în regia lui Dan Tudor, o comedie pură, care deconectează și binedispune și care are un succes extraordinar – mergem foarte des cu ea și prin țară, și peste tot oamenii o adoră! În lumea de azi, oamenii nu mai vor doar televizor, ecrane, calculatoare, tehnologie, vor contact real cu alți oameni, vor o stare de bine… umană, adică exact ceea ce le oferă aceste spectacole. Iar bucuria lor e pentru noi cea mai mare recompensă și merită orice efort, că, să știi, turneele nu sunt întotdeauna ușoare: să mergi să joci la Pașcani sau la Bârlad sau la Făgăraș și să te întorci noaptea acasă, rupt de oboseală, după ce ai stat atâtea și-atâtea ore, numai cu masca pe față; să mergi să joci în săli unde adesea e un frig de-ți clănțăne dinții-n gură, pentru că oamenii de-acolo nu au bani și pentru căldură… Nu e ușor, dar mergi înainte din pasiunea pentru meserie și din iubirea de oameni!
– Și cu toate deplasările grele, continui să fii activă și pe partea de gastronomie: scrii pe blog, acum intenționezi să mai publici o carte de rețete pentru copii… De unde ai atâta imaginație culinară?
– Habar n-am! La mine, imaginația culinară e inepuizabilă! La câte idei îmi vin, aș putea să scot câte o carte de rețete în fiecare săptămână! Pur și simplu, așa sunt făcută: mereu gătesc lucruri noi, gătesc altfel, mereu amestec ingredientele, le învârt, le zăpăcesc, le combin… (râde)
Maramureș: timpul și sufletul la un loc
– Să ne întoarcem la Crăciunul care ne bate la ușă. Vorbeai cu drag de căsuța voastră din Maramureș. De ce ați ales tocmai această zonă a țării? Ce are Maramureșul special, de merită să bateți până acolo cel puțin o mie de kilometri?

– De ce am ales Maramureșul? Pentru că acolo am găsit acea ruralitate de-odinioară, pentru că acolo am găsit această căsuță tradițională, foarte veche, care ne-a fermecat cu pacea ei, dar, mai important decât toate, pentru că acolo, cel puțin pentru noi, timpul, pur și simplu, stă în loc. Or, în lumea de azi, cel mai greu e să ai timp: timp pentru sufletul tău, timp pentru bucuriile liniștite ale familiei, un timp ne-grăbit de presiunile vieții urbane… Noi asta simțim când ajungem acolo: că nu mai suntem presați și stresați de nimic, că timpul și viața ne aparțin. Intrăm în bătătură, se aud clopotele de la biserică, vântul prin frunze, tălăngile oilor… și, în sfârșit, respirăm deplin! Și fetițele au libertate: aleargă prin iarbă sau prin zăpadă, se duc la animale, privesc fascinate păsările și florile, și razele de soare printre copaci… Mergem împreună la bisericile acelea vechi de lemn, care sunt presărate prin toate satele dimprejur… Mergem în explorare la lacurile care ocolesc satul de jur împrejur sau pe Creasta Cocoșului, facem drumeții sau plimbări cu bicicletele… Apoi ne întoarcem acasă și ascultăm muzică maramureșană… Trăim în timpul nostru, care e acordat la sufletul nostru!
– Laura, în încheierea interviului nostru, te rog să faci tradiționala urare de sărbători adresată cititorilor revistei „Formulei AS”…
– În primul rând, să vă lase Dumnezeu ce v-a dat! Să vă umpleți sufletul cu lumină și cu credință! Și să vă puneți dorințe înțelepte… care să dea Dumnezeu să vi se îndeplinească!
Foto: ALEX GÂLMEANU, ANDREEA VELICAN, FELICIA SIMION