Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de înțărcat durerile

– Într-un fel sau altul, durerile ne însoțesc toată viața, dar asta nu înseamnă că trebuie lăsate în voia lor. Chinul poate să fie oprit, iar cele mai la îndemână soluții sunt remediile simple, „de casă”, ușor de preparat și de suportat –

Foto: Shutterstock

Activate de frig, durerile de articulații, de tendoane și oase pot fi tratate cu alifii și tincturi preparate preponderent din plante: brustur, sunătoare, arnică etc. În cazul dure­rilor „proaspete”, cea mai bună terapie anti-durere o reprezintă frigul, sub formă de comprese reci, apă de la frigider și cuburi de gheață. Temperatura scă­zută reduce viteza de conducție a nervilor și mic­șorează activitatea receptorilor durerii.

Există însă împrejurări în care căldura este cea care calmează durerile, deoarece accelerează local irigarea sanguină și reduce sensibilitatea nervilor, ceea ce ajută mai ales în cazul contracturilor și al durerilor articulare cronice. Și durerile abdominale reacționează bine la căldură, mai ales sub formă de compese umede și calde sau de perne umplute cu diverse grăunțe sau sâmburi încălziți. Iar comple­mentar, se poate apela și la plante medicinale, pre­cum rădăcina de angelică sau coada-racului.

Tinctură de arnică

– Dureri de mușchi și tendoane –

Ingrediente: 50 g flori uscate de arnică, 500 ml alcool (de 70 de gra­de).

Preparare: – Se pun florile într-un bor­can, se aco­peră cu alcool și se în­chide bine borcanul. – Se lasă să se pătrundă vre­me de 4 săptămâni, la tem­peratura camerei, scu­turând zilnic. – Se strecoară și se toarnă în sticluțe de culoare închisă.

Utilizare: Pentru com­pre­se și frecții se diluează 10 ml de tinctură cu 100 ml de apă.

Tinctură de scoarță de salcie

– Calmarea durerilor cronice –

Ingrediente: circa 100 g de scoarță proaspăt cojită (de pe o creangă tânără), 500 ml alcool (70 de grade).

Preparare: – Se pune scoarța într-un borcan mare și se acoperă cu alcoolul. – Se lasă să se pă­trundă 4-6 săptămâni, la tempe­ratura camerei, scuturând borca­nul din când în când. – Se filtrează și se toarnă în sticluțe cu picu­rător, de culoare închisă.

Utilizare: Se iau zilnic, de două ori pe zi, câte 20 de picături.

Tinctură de crețușcă

– Dureri interne și externe de orice fel –

Ingrediente: 100 g crețușcă înflorită și uscată, 500 ml alcool (de 40 de grade).

Preparare: – Se mărunțește planta, se pune într-un borcan și se toarnă peste ea al­coolul, cât s-o acopere complet. – Se închide bine borcanul și se ține 4-6 săptămâni într-un loc întunecos și rece, scuturându-l în fiecare zi. – Se strecoară tinctura și se toarnă în sticluțe cu picurător.

Utilizare: Se iau de 3-4 ori pe zi, cu puțină apă, 20 de picături.

Extern: Se frecționează cu tinctură încheieturile și mușchii care dor.

Alifie de tătăneasă

– Dureri articulare cronice și acute –

Ingrediente: 125 g rădă­ci­nă proaspătă de tătăneasă, 125 ml ulei de migdale sau de măs­line, 20 g ceară de albine.

Preparare: – Se taie rădă­cinile felii subțiri, se încing în ulei (fără a fi prea fierbinte) și se lasă să se pătrundă o zi. – După care se mai încălzesc o dată și se trec printr-o sită fină. – Se adaugă ceara de albine, se mai încălzește o dată alifia și se toarnă în borcănele de sticlă.

Utilizare: Se aplică de 2 ori pe zi pe zona afectată și se masează ușor în piele.

Ulei de sunătoare

– Calmează durerile provocate de leziuni pe piele –

Ingrediente: 125 g de plantă proaspătă, înflorită, 500 ml ulei de măsline.

Preparare: – Se zdrobește planta (într-o piu­liță), se pune într-un borcan și se acoperă complet cu uleiul. – Se închide borca­nul și se lasă să se pătrundă la soare, vreme de 3-5 săp­tămâni, scuturând borcanul zilnic. – Se strecoară într-o sticlă de culoare închisă.

Utilizare: Se masează de două ori pe zi zona dureroasă, sau se aplică într-un strat gros pe piele. Se acoperă apoi cu un bandaj și se ține peste noapte.

Ceai de crețușcă

– Dureri ușoare și febră –

Ingrediente: 1 lingură de flori uscate de crețușcă.

Preparare: – Se opăresc florile uscate cu o ceașcă de apă clocotită. – Se lasă să se infu­zeze, cu capac, 10 minute, după care se strecoară.

Utilizare: Se bea câte-o ceașcă de ceai, de 3 ori pe zi.

Ceai de coada-racului

– Calmarea crampelor dureroase (dureri paroxistice) –

Ingrediente: 1 linguriță de plantă înflorită, uscată.

Preparare: – Se toarnă peste plantă o ceașcă de apă clocotită. – Se lasă să se in­fuzeze, cu capac, 10 minute, și se strecoară ceaiul.

Utilizare: Se bea câte o ceașcă de 3-4 ori pe zi.

Alifie de ardei iute

– Dureri ale aparatului locomotor –

Ingrediente: 10 g ardei foarte iute uscat, 100 ml ulei de măsline, 15 g ceară de albine.

Preparare: – Se mă­runțește ardeiul iute în­tr-un mojar (sau se maci­nă), se pune în uleiul încins și se lasă pe foc 30 de minute, fără să se prăjească. – Se lasă să se răcească și să se pătrundă bine peste noapte. – Se încinge din nou uleiul cu ardei iute, se strecoară și se toarnă într-un borcan. – Se ține borcanul cald pe baie de aburi și se încorporează ceara de albine. Se lasă să se răcească și se închide.

Utilizare: Se aplică alifia pe zona dureroasă. Du­pă 3 zile, se face o pauză de cel pu­țin o săptămână, pentru ca pielea să nu se irite prea tare.

Cum acționează remediile anti-durere de la farmacie!

* Acidul acetilsalicilic (Aspirina) stopează en­zimele care „răspund” de formarea prostaglan­di­nelor, având, astfel, un efect calmant asupra dure­rilor. În plus, reduce febra, împiedică coagularea sân­gelui și previne trombozele. Din păcate, aspirina dău­nează stomacului.

* Ibuprofenul și diclofenacul stopează și ele producerea prostaglandinelor. Calmează durerile, scad febra și sunt puternic antiinflamatoare. Nu prea in­fluențează coagularea sângelui, dar au, de aseme­nea, un efect negativ asupra stomacului sau rinichilor.

* Paracetamolul acționează, parțial, deja de la nivelul creierului, asupra regularizării durerilor și a temperaturii, dar mecanismul exact este încă necu­noscut. Calmează durerile, reduce febra, dar nu sto­pează inflamațiile. Este „prietenos” cu stomacul și ușor de suportat, dar poate provoca probleme hepa­tice grave.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian