Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ALEXANDRA – Iași, F. AS nr. 1496: „Am fost diagnosticată cu tiroidită cronică autoimună”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Este important să precizăm de la început că nu este vorba aici, neapărat, despre o afecțiune endocrină, ci despre o afecțiune autoimună, care afectea­ză și tiroida. În această situație tra­tamentul acestei afecțiuni in­clu­de și un tratament endocri­no­logic (hormonal), care nu este ne­cesar întotdeauna, însă în toate cazurile, este necesar un tratament care să se adreseze sistemului imun. Cauza apa­riției acestei afecțiuni este dereglarea sistemului imunitar și, în primul rând, a celulelor T, cu rol de limitare a răs­punsului imun. De asemenea, este implicat și un mecanism prin care se produc anticorpi de un anumit tip. Trebuie să precizăm că marea majoritate a afecțiunilor tiroidiene cronice au drept cauză sistemul imun dereglat. Chiar și Boala Basedow Graves, care evo­luează cu hipertiroidie, este de fapt o afecțiune autoimună. Întot­deauna când tabloul clinic suge­rează o problemă tiroidiană, tre­buie efectuate investigații amă­nun­țite. Aceasta presupune exa­mi­narea imagistică a tiroidei prin ecografie (cel puțin), dar și a orga­nelor genitale interne (ovare, uter) și glandelor mamare, când în cauză sunt femei. Spun aceasta pentru că în practică am observat frecvent această asociere a tiroi­di­tei Hashimoto cu mastopatie fibro­chistică, fibrom uterin sau chis­turi ovariene. Tratamentul hor­­mo­nal de substituție cu Eu­thyrox este necesar doar atunci când hormonii tiroidieni nu mai sunt produși în cantitate suficientă. Aceasta înseam­nă fie că TSH este crescut (dar trebuie să fie peste 10 microUI/ml), fie că FT4, principalul hormon tir­oidian, este scăzut sub pragul minim. Atunci când TSH este doar ușor crescut sau chiar în limite și FT4 are valori normale, nu este nevoie de tratament hormo­nal de substituție, chiar dacă valoarea anti­cor­pilor ATPO și ATG este crescută. Există și o ex­cepție în această situatie: femeile care doresc să rămână în­săr­cinate. În această situație se recoman­dă ca TSH să fie sub 2,5 sau chiar 2microUI/ml și atunci pent­ru a ajunge la această valoare, este indicat trata­men­tul cu Euthyrox. De obicei, atunci când este necesară inițierea tratamentului de sub­stituție hor­monală, acesta trebuie menținut toată viața, în canti­tăți din ce în ce mai mari. Există și excepții de la această regulă. În foarte puține cazuri, tiroida își poate relua funcția normală spontan, fără un alt tratament. A doua excepție este la cei care asociază tratamentului hormonal și un tratament imuno­mo­dulator homeopat, dublat de altul cu plan­te tera­peutice. Trebuie să menționez faptul că tra­tamentul cu Euthyrox nu duce la îngrășare, ci chiar ajută la slăbire, atunci când greutatea în exces se datorează hipotiroidiei. Boala în sine produce spor în greu­tate, și dacă dozele de Euthyrox nu sunt suficiente, pacienții cresc în continuare în greutate, și apare această confuzie.

În cazul dvs., TSH fiind în limite normale, nu este necesar să începeți tratamentul cu Euthyrox, decât în situația în care doriți să rămâneți însăr­ci­nată, și atunci TSH ar trebui să fie în jur de 2 microUI/ml. Trebuie urmărită funcția tiroidiană în continuare și urmat un tratament imunomodulator. În această situație, vă recomand Vitamina D 2000 ui pe zi și Seleniu 100 micrograme pe zi. Puteți urma un tratament homeopat cu Bromium ch6, Ti­roidinum d6, administrate de 2 ori pe zi, și Calca­rea carbonica ch200 administrat o dată pe săptămâ­nă. În plus, sunt recomandate și următoarele plante: extract de Sânziene, extract de Luminiță de seară, sod – extract de orz verde, ashwagandha și ciuperci terapeutice (cordyceps), în cure de câte 3-6 luni. Foarte eficiente sunt și uleiurile vegetale care con­țin Omega 3. O combinație bună din aceste ule­iuri o găsiți în Mixul 4 uleiuri, de la Centrul de sănătate și viață Armonia din București. Evaluarea funcției tiroidiene și a anticorpilor se face la interval de două luni, iar evaluarea ecografică a tiroidei și organelor genitale se face, inițial la 6 luni, și apoi, dacă se stabilizează evoluția, la interval de 1 an. Important de menționat, în cazul unei sarcini, TSH trebuie monitorizat lunar, și dacă este crescut, tre­buie intervenit cu tratament de substituție hormo­nală.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Nu mă simt bine după colecistectomie” (Răspuns pentru C.M. – București, F. AS 1491)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă, după o operație de colecis­tectomie, trebuie să știți că este foarte important să mențineți un regim alimentar prin cantități reduse de gră­sime (carne gra­să, lactate cu conținut mare de grăsime) și alimente procesate și, în ge­neral, orice aliment care con­statați că nu vă face bine. În lipsa veziculei biliare, bila (secreția biliară) produsă de ficat se va vărsa direct în duoden (prima porțiune a intestinului subțire). Faptul că nu a putut fi salvat cole­cistul, ba a existat pe lângă numeroșii calculi și o infec­ție (cum spu­neți, puroi), este un motiv în plus să încercați să țineți sub control funcțio­narea ficatului și a orga­nelor aflate în vecinătate: intestin și pancreas. Vă recomand să încercați și o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Rozmarin (protector hepa­tic), Extract din muguri de Arțar (antiinflamator), Extract din muguri de Nuc (antibacterian și pro­tector pan­creatic) și Extract din muguri de Frasin (susține drenajul – eliminarea toxinelor de la nivelul căilor biliare, rinichi și articulații). Luați timp de două luni Extract din mlădițe de Roz­marin, 2 ml dimi­neața, Extract din muguri de Arțar și Extract din muguri de Nuc, câte 2 ml la prânz, și Extract din muguri de Frasin, 2 ml seara.

Numai bine!

„La 8 luni băiețelul meu are o eczemă” (Răspuns pentru ALEXANDRA, F. AS 1492)

Dragă mămică, în mod ideal ar fi ca băiețelul dum­neavoastră să beneficieze de un tratament blând, fără reacții adverse, iar acesta este trata­mentul homeopat. Găsiți un medic homeopat și veți constata că băiețelul va fi ajutat, fără a apela la cre­me (care nu rezolvă pro­blema, ci doar o ame­lio­rează sau maschează vin­decarea). Un copil care va fi tratat mereu de un me­dic homeopat se va dez­vol­ta frumos și veți con­sta­ta că va fi nevoie să ape­lați la medicamente foarte rar. Ne puteți con­tac­­ta pentru a vă recomanda un me­dic homeo­pat ([email protected]). Dacă este vorba de o dermatită atopică, puteți încerca și admini­strarea de două ori pe zi de Extract din muguri de Coacăz-negru (1 picătură/kg corp), diluat în 20-30 ml de apă. Numai bine!

„Am eructații după gastrită” (Răspuns pentru DIANA – Filiași, F. AS 1496)

Din mesajul dumneavoastră am înțeles că ați fost diagnosticată cu dischinezie biliară și gastrită cronică, pentru care ați primit o serie de medica­mente, iar stările de vomă și eructațiile amare, de la fiere, s-au ameliorat. Ceea ce vă deranjează acum sunt eructațiile acide, de după fiecare masă. Vă propun să apelați la gemoterapie, atât pentru dischinezia biliară, cât și pentru gastrita cronică, ambele putând fi responsabile pentru stările neplăcute pe care le aveți. În acest sens, extractele gemoterapice de Smochin, Măr pădureț, Arțar și Frasin pot fi de mare ajutor. De urmat o cură de două luni de zile, cu Extract din muguri de Smo­chin și Extract din muguri de Măr pădureț, dimi­neața, la prânz și seara, câte 2 ml din fiecare, iar Extractul din muguri de Arțar și Extractul din mu­guri de Frasin, câte 2 ml din fiecare, o dată pe zi, în cursul zilei. Extractele gemoterapice se vor ad­ministra la distanță de mese (pe stomacul gol, preferabil cu aprox. 20 de minute înainte de masă), diluate în 30-50 ml de apă, care se va bea în înghi­țituri mici. Gemoterapicele de Smochin și Măr pădureț vor reduce aciditatea gastrică, având și un efect protector, alcalinizant și cicatrizant al micro­leziunilor mucoasei gastrice și esofagiene. Arțarul și Frasinul îmbunătățesc funcționalitatea veziculei biliare și a căilor biliare, prin reducerea inflamației și prin efectele hipocolesterolemiant și detoxifiant. Fiind vorba de afecțiuni cronice, dacă această cură o să vă ajute, vă propun să o repetați de două ori pe an, pentru rezultate de durată și vindecare. Țineți cont și de posibile cauze emoționale, ce ar fi putut    declanșa stresul, stările de furie, de frică, sau alte situații greu „digerabile” pentru dumnea­voastră. Numai bine!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Ajutați-mă să-mi salvez mama de la dializă” (Răspuns pentru CARMEN Z. – Craiova, F. AS 1494)

În urmă cu 37 de ani, m-am confruntat și eu cu aceeași problemă, aparent fără soluție: insuficiență renală, creatinina 8. Am avut șansa să găsesc informația și o argilă excep­țională, adusă în Alba Iu­lia, de la granița cu Mongolia. M-am vindecat surprinzător de ușor, iar acum, la 65 de ani, am creatinina 0,8. Acest tra­tament nu are niciun efect secundar. Revista „Formula AS”, care este inter­ac­tivă și care editează opiniile cititorilor, a publicat articole cu vindecări senzaționale și în alte afec­țiuni considerate incurabile: boli digestive, ciroze, hepatite cronice, bolnavi care făceau dia­liză, dia­bet, tiroidă. Ar­gila este foar­te puternic antito­xi­că, elimină me­ta­lele grele.

În cazul mamei dum­nea­voastră, recomand 200 g de argilă, timp de 2-3 luni, până la vinde­carea com­pletă, când creatinina, ureea și toți ceilalți pa­ra­metri vor fi în limite nor­male. Argila „ALGO” este un produs avizat de Mi­nisterul Sănătății.

Pentru alte detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian