Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Marea problemă a sărbătorilor – DIGESTIA

– O digestie eficientă se întreține ținând cont de buna funcționalitate a tuturor zonelor și organelor aparatului digestiv: cavitate bucală, esofag, stomac, ficat, colecist, pancreas, intestine –

Digestia începe în gură

Foto: Dreamstime

Digestia începe odată cu masticația, mărunțirea alimentelor în gură, unde trebuie să dăm timp enzi­melor și altor constituenți din salivă să acțio­neze pentru descompunerea amidonului și a unor gră­simi și formarea bolului alimentar. Pentru ca acest prim proces al digestiei să se desfășoare efi­cient, este important să nu înghițim în grabă ali­men­tele și să mâncăm într-o stare de calm, ne­lăsând emo­țiile și stările negative să își pună am­prenta pe pro­cesul digestiei, cu consecințe nefaste. În afară de aceste sfaturi, pe care nu le vedeți acum comu­nicate pentru prima oară, dar care cred că merită a fi subliniate mereu, este importantă și in­tegritatea cavității bucale, a mucoaselor și dinților.

Gemoterapia poate fi un ajutor la care să apelați pentru întreținerea stării de sănătate a cavi­tății bucale. Extractul din muguri de Brad și Extractul din muguri de Mesteacăn pufos, prin acțiunea re­mineralizantă, la care se adaugă acțiunea antisep­tică, antiinfla­ma­toare, cicatrizantă și imunomo­dulatoare, pot întreține, atât o dantură sănătoasă la copii și adulți, cât și sănătatea gingiilor. În cazul instalării bolii parodontale, sunt eficiente curele de întreținere, tot cu aceste gemo­terapice, la care adăugăm și Extractul din mlădițe de Sequoia sau Extractul din muguri de Stejar.

Persoanele care fac frecvent afte (sto­matită aftoasă), ar trebui să aibă în vedere o cură de întă­rire a imunității, ce poate com­pleta tratamentul ge­moterapic specific. Astfel, se va administra Extract din muguri de Coacăz negru, ca antiinflamator, Extract din muguri de Nuc, cu rol antibacterian, și Extract din mlădițe de Lemn câinesc, ca cicatrizant al mucoaselor.

În cazul candidozei bucale, care apare cel mai frecvent ca urmare a utilizării anti­bioticelor, vă poate ajuta o cură gemote­ra­pică cu Extract din mlă­dițe de Cimișir, Ex­tract din mlădițe de Lemn câinesc și Extract din mlădițe de Mur, cu efect anti­inflamator, cicatrizant și de întărire a imunității mu­coa­selor.

Protecția stomacului

Muguri de brad (Foto: 123RF – 2)

Pentru a ne proteja stomacul și a optimiza în general procesul digestiei la nivelul stomacului, dar și în următoarele etape, este importantă respectarea unor reguli de alimentație, privind combinația opti­mă a alimentelor și păstrarea unor pauze de 4-6 ore între mesele de peste zi.

Foarte frecvente sunt tulburările de la nivelul sto­macului, în special cu manifestări de tip hiper­secreție gastrică, care pot fi, de multe ori, și soma­tizări ale unor stări emoționale negative. Extractul din muguri de Smochin este gemoterapicul care normalizează secreţia gastrică, atât în tulburări de tip hipersecreție, cât și de tip hiposecreție. După o cură de 2-3 luni cu Extract din muguri de Smochin, mucoasa gastrică se poate reface și se instalează starea de bine. Efectul reglator al Smochinului se observă și în ceea ce privește motilitatea gastro-intestinală, fiind recomandat și în caz de reflux gastro-esofagian, asociat cu Extractul din mlădițe de Afin, sau în colite, în acest caz, în asociere cu Extractul din mlădițe de Merișor și Extractul din muguri de Nuc. În cazul prezenței Helicobacter pylori, gemoterapicul de Smochin se asociază, în general, cu Extractul din mlădițe de Iarbă neagră și Extractul din muguri de Nuc, în cure de lungă durată, iar evoluția bolii este important a fi moni­torizată de către un medic specializat în gemo­terapie.

Ficatul – o uzină producătoare de energie

Ficatul este o veritabilă uzină, locul unde o serie de substanţe sunt transformate în forme chimice simplificate. Este și sediul sintetizării secreției bi­lia­re, care se varsă apoi în vezicula biliară și par­ticipă la digestie, prin absorbția în intestinul subțire a grăsimilor și a vitaminelor solubile în grăsime. Ficatul este și un producător de energie pentru organism, de aceea, oboseala care persistă trebuie să ne atragă atenția și asupra susținerii bunei funcționări a ficatului. Între orele 23,00 – 3,00 este intervalul orar de care trebuie să ținem cont pentru refacerea funcțiilor ficatului și vezicii biliare. De aici, și recomandarea de a nu mânca după orele 19 seara și de a ne culca înainte de miezul nopții, căci altfel, un ficat obosit va permite să ajungă în sânge substanţe netransformate şi o serie de toxine. Ex­tractul din mlădițe de Rozmarin este gemoterapicul recomandat în curele de întreținere a funcțiilor fi­catului, ca hepatoprotector, prin acțiunile cumulate: antiinflamatoare, antioxidantă, coleretică (stimu­lează în ficat producția de secreție biliară) și cola­gogă (acțiune la nivelul colecistului, de eliminare a secreției biliare în intestin), hipocoleste­role­mian­tă. Pentru susținerea procesului de detoxifiere care are loc la nivel hepatic, putem ajuta ficatul cu ge­moterapicele de Rozmarin, Frasin și Ienupăr, ad­ministrate în cure periodice, de două ori pe an sau la nevoie.

Susținem colecistul

Multe persoane suferă de dischinezie biliară, în special în forma hipotonă – așa-numita „fiere le­neșă” – când vezica biliară nu se contractă sufi­cient pentru a se goli, în special după mesele foarte bogate, generând durere, gust amar, grețuri și eventual migrenă. Tot Extractul din mlădițe de Rozmarin este cel care poate fi de mare ajutor, dacă este administrat ca prevenție, în fiecare dimineață, sau înainte de fiecare masă, atunci când meniul este mai greu, cu multe grăsimi, cum se întâmplă de obicei de sărbători. Rozmarinul se poate asocia cu Extractul din muguri de Arțar, cu rol antiinfla­mator și de protecție împotriva formării noroiului biliar, care ar putea trece în timp sub formă de calculi biliari.

Enzimele pancreatice

Pancreasul este implicat în digestie prin sucul pancreatic, bogat în enzime cu rol esențial în de­gra­darea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, la nivelul intestinului subțire. Buna func­țio­nare a pancreasului exocrin (responsabil de secreția sucu­lui pancreatic), dar și a pan­creasului endocrin (care susține echili­brul secretării insulinei – hormonul hipo­glicemiant) poate fi reglată în gemoterapie cu Extractul din muguri de Nuc, recoman­dat în sin­droame de malabsorbție, în insu­ficiența pancrea­tică, stimulând secreția de suc pancreatic și având în plus și efect hi­po­glicemiant. Asociat cu Extrac­tul din mlă­dițe de Rozmarin, va fi îmbunătățită di­gestia la nivel hepatic, biliar și pancreatic.

Intestinele lucrează pentru starea noastră de bine

Foto: Shutterstock

Am lăsat la sfârșit intestinele, dar rolul lor este extrem de important, atât în pro­cesul digestiei, cât și în susținerea imuni­tății, asigurată de un micro­biom sănătos, precum și în starea noastră generală de bine, ca al doilea creier, unde se secretă, printre altele, cea mai mare cantitate de serotonină, hormon al fericirii. Principalul extract gemoterapic cu rol reglator la nivel intestinal este Extractul din mlădițe de Me­rișor. Administrat în cure periodice, acesta reglează flora intestinală și motilitatea, cu efect benefic în diaree și constipație. În colitele de fermentație, se va asocia cu Extractul din muguri de Nuc, cu acțiune antibacteriană, și cu Extractul din muguri de Smochin, pentru efect reglator la nivel neurovegetativ.

Câteva dintre extractele gemoterapice prezen­tate au și acțiune tonică la nivel cerebral, în special Extractul din mlădițe de Rozmarin și Extractul din muguri de Stejar, iar Extractul din muguri de Smo­chin reduce neurastenia, astfel încât starea de bine de la nivel digestiv va fi în mod fericit completată.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian