Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

De ce în unele locuri se poate, și în altele nu?

Multă vreme după 1989, România s-a complăcut în prejudecata că e condamnată să stea în coada ori­căror clasamente ce măsoară bunele practici euro­pene. Deschiderea granițelor ne-a con­vins însă că nici în Occident nu curge numai lapte și miere. Dezvoltarea Româ­niei din ultimii ani, vizibilă și macroeco­nomic, dar și în detaliile de zi cu zi, do­vedește că nu suntem atât de departe de vârfurile Euro­pei pe cât ne-am obișnuit să ne lamentăm. În unele domenii, am recuperat de­calaje istorice, în alte zone suntem încă tributari dez­mățului care a guvernat țara după revenirea la capitalism. După 15 ani în UE, nu există domeniu în care să nu avem, în țară, măcar una sau două exem­ple de bune practici, care se pot bate de la egal cu egal cu cele din țări de top. Avem, de-acum, modele chiar la noi în țară, nu doar în străinătate. Frustrant e faptul că exemplele bune prind în unele locuri, iar în altele nu…

Ne plângem că infrastructura nu e cum ne-am dori-o, dar realitatea arată că în unele județe dru­murile sunt impecabile, în vreme ce în altele sunt jal­nice. De ce în unele locuri se poate, iar în altele nu? De ce Hunedoara (probabil județul campion în pri­vința infrastructurii rutiere) a asfaltat jumătatea sa din „Drumul poștalioanelor”, până în Pasul Vâlcan, iar cei din Gorj sunt încă la faza promisiunilor? Sigur, sunt zone privilegiate în privința alocărilor bugetare, dar discrepanțele sunt, chiar și așa, nejus­tificate. Căci nu ține totul numai de bani. Sunt și lucruri care țin de adoptarea unor reglementări de bun simț, iar asta nu mai costă nimic. E cazul jude­țului Bihor, unde președintele Ilie Bolojan e hotărât să pună ordine în arhitectura zonei montane, pe care o are în grijă. Cine a fost măcar o dată în Austria sau în nordul Italiei, știe unde bate șeful CJ Bihor. Parte din frumusețea Alpilor vine și din felul în care arată satele de acolo: case și cabane făcute după un spe­cific montan al zonei, fără stridențe, fără case roșii, cu acoperișuri albastre, fără „pagode” și turnulețe argintii…

La noi, în 30 de ani, fiecare a construit după cum i-a trăsnit prin cap. O ieșire de iarnă pe valea Râului Mare, la intrarea în Rezervația Retezat, e de-ajuns să îți dea măsura haosului: un „cartier” de colibe a fost ridicat, în disprețul oricăror reguli igienice, de­versându-și mizeriile în vale: „Bun venit în Rete­zat!”.    Întrebarea revine: de ce într-un județ se poate da un semnal pentru intrarea într-o logică estetică a zonei, iar în alte zone își face fiecare de cap? Nu doar de bani avem nevoie ca să intrăm în rândul lumii bune, ci, uneori, doar de un pic de bun simț și de un dram de respect pentru lege.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian