Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de casă contra durerilor

– Vă dor capul, spatele sau stomacul? Nu vă repeziți la medica­mente! Ele pot fi înlocuite cu remedii „casnice” la fel de eficiente și fără urmări nedorite –

DURERI DE CAP

Masaj cu ulei de mentă

Uleiul eteric de mentă și-a dovedit eficiența în cazul du­rerilor ușoare și medii de cap. E la fel de bun ca paraceta­molul sau aspirina și e natural. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universi­tatea din Kiel (Germania). Se aplică uleiul de mentă pe tâmple și pe frunte și se masează ușor în piele, cu mișcări circulare. „Elixirul” își face efectul după doar 15 minute.

Espresso cu zeamă de lămâie

Nu prea este pe gustul nostru, dar e foarte util. Zea­ma de lămâie stimulează puterea de calmare a du­rerilor proprie organismului, iar cofeina dilată vasele de sânge din creier. Procedați în felul urmă­tor: stoar­ceți o jumătate de lămâie și amestecați zeama cu un espresso neîndulcit, proaspăt preparat.

Acupresură

Tehnica masajului este parte a medicinii tradi­ționale chineze și se folosește cu succes, conform studiilor, și în cazul durerilor de cap produse de con­tracțiile musculare. Masajul se execută astfel: puneți degetele arătător sau mijlociu pe ambele tâmple, cam la un lat de deget distanță de colțul exterior al ochiului, și apă­sați punctele circa 1 minut sau masați-le cu mișcări circulare. Mutați apoi ambele degete pe capătul interior al sprâncenelor și masați zonele tot vreme de 1 minut.

DURERI DE DINȚI

Cuișoare

Eugenolul existent în cuișoare împiedică dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor și a virusurilor și are, în plus, efect calmant. Puneți o cuișoară pe locul dureros și apă­sați-o câteva minute cu dinții. Alternativ, se poate înmuia puțină vată în ulei de cuișoare care se aplică apoi pe locul corespunzător.

Spălături cu sare

Metoda s-a dovedit a fi eficientă în cazul durerilor ușoare de dinți. Dizolvați 1/2 de linguriță de sare în 200 ml de apă caldă și lăsați lichidul să se răcească. Clătiți-vă apoi cu el cavitatea bucală, vreme de 2 minute, după care scuipați-l.

Cataplasmă cu varză

Anumite enzime existente în varză vindecă gingiile inflamate. Folosiți o frunză proaspătă de varză. Îndepărtați cotorul, presați-o ușor cu sucitorul și înveliți-o cu un prosop de bumbac (sau de in) umezit. Aplicați cataplasma pe obrazul dureros și apăsați-o ușor. Nu vă pierdeți răbdarea: efectul calmant se simte abia după 30 de minute.

Bine de știut. Când apelăm la medic?

O durere acută dispare, de multe ori, de la sine. Și o putem trata cu succes noi înșine, cu remedii de casă, fără a apela la produse farmaceutice. Dacă problemele durează însă mai mult de 3 zile, tre­buie consultat medicul. Același lucru este valabil și atunci când durerile se instalează brusc, fără să cunoaștem cauza. În cazul unor simptome secundare precum greața, amețeala, vărsăturile sau crampele, se impune un control medical neîntârziat!

DURERI DE FICAT

Ceai de mesteacăn

Cinci linguri cu mesteacăn – frunze, mu­guri sau un amestec din ele – se pun într-un litru de apă clo­cotită și se fierb 20 de mi­nute. La început se bea cu în­ghițituri mici un pahar și jumă­tate de lichid foarte fierbinte, timp de 20 de minute. Pe urmă, se beau câte 100 ml după fie­care urinare, astfel ca pe par­cursul zilei să fie consumată toată can­titatea de ceai.

Monede de cupru

Folosiți monede sau cerculețe decupate din cupru și aplicați-le pe toa­tă zona ficatului, cu leu­coplast, timp de 2 zile. Dacă nu aveți nimic din cu­pru, puteți încerca cu bucăți din sta­niol de la cio­colată. Ideal ar fi ca sta­niolul să fie energizat în prealabil de o per­soană care are cunoștințe în do­meniul bio­ener­giei. Sta­nio­lul poate fi folosit pentru elimi­narea durerilor din diferite zone ale corpului, dacă este aplicat pe locul bolnav.

DURERI DE CEAFĂ

Automasaj rapid

Un masaj scurt al mușchiului trapez poate aduce alinare. Prindeți cu mâna din partea opusă zona grasă de mușchi dintre umăr și gât. Executați, mai întâi, zece mișcări circulare blânde, cu buricele dege­telor, după care întindeți mușchiul cu ceva mai multă presiune spre exterior. Musculatura gâtului se bucură și ea de o terapie manuală scur­tă. Fixați buricele degetelor de la ambele mâini în stânga și în dreapta, puțin dedesubtul bazei craniului, și trageți încet, cu presiune moderată, în jos (în direcția cefei). Repetați de cel puțin 10 ori.

Baie în cadă

O baie totală, plăcută, are efect relaxant asupra aparatului loco­motor. Temperatura ideală a apei este între 36 și 38 de grade. Adaosuri precum levănțica, rozmarinul, roinița și camforul destind, în plus, țesuturile. Durata maximă a băii: 20 de minute.

Pernuță cu sâmburi de cireșe

Pernuțele cu boabe sau sâmburi înmagazinează căldură pe durată mai lungă și o „transmit” treptat, treptat, zonelor tensionate. Se încing – între 60 și 90 de secunde – în cuptorul cu microunde (la 600 wați), sau se țin 10-15 minute în cuptorul de la aragaz, încins la 150 de grade. Important: înainte de aplicare, trebuie verificată căldura, pentru a evita eventualele arsuri.

DURERI DE GENUNCHI

Împachetări cu varză

Autorii unui studiu au con­­statat că durerile de ge­nunchi declanșate de gonar­troză pot fi calmate de cata­plasmele cu frunze de varză tot atât de bine ca și de apli­cațiile cu un gel analgezic. Se presu­pune că aceasta s-ar da­tora efectului răco­ritor al ule­iurilor de muștar pe care le con­ține leguma. Cea mai in­dicată pentru împache­tări este varza creață. Frunzele se întind pe un tocător, li se înde­păr­tează ner­vura centrală și apoi sunt stri­vite cu un făcăleț, până când lasă zeamă. După aceea sunt în­fășurate în jurul genunchiului, fi­xate cu un ban­daj și lăsate să acțio­neze peste noapte.

DURERI DE GÂT

Cataplasme cu brânză de vaci

La primele semne ale unei in­fecții a amigdalelor se reco­mandă brânza de vaci. Amestecați 4-5 lin­guri de brânză călduță cu puțină apă caldă, întindeți amestecul pe o fașă de tifon și aplicați-o direct pe gât. Deasupra legați-vă cu un fular din lână. Lăsați brânza să acționeze două ore. Apelați neapărat și la medic. Numai el poate să decidă dacă afec­țiunea poate fi tratată cu un leac aflat la îndemână în casă sau trebuie să se recurgă la me­di­camente.

Cataplasme cu cartofi

Cartofii fierți stochează mult timp căldura, fiind foarte po­triviți pentru a fi folosiți sub for­ma unei comprese care încălzește și stimulează circu­lația sângelui. Iată cum se pro­cedează: șase cartofi se pun la fiert în coajă până se înmoaie, se înfășoară într-un prosop de bucătărie și se zdrobesc. Apli­cați cataplasma caldă (dar nu înainte de a vă asigura că nu e prea fierbinte), fixați-o cu aju­to­rul unei eșarfe și lăsați-o să acționeze circa o oră.

Gargară cu infuzie de salvie

Faceți gargară cu infuzie de salvie, preparată în felul următor: 1 lingură de frunze uscate se opă­resc cu 1/2 litru de apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoa­ră, se adaugă 1 lingură de oțet de me­re și 1 lingură de miere. Se face gargară de mai multe ori pe zi.

DURERI DE STOMAC

Apă de cartofi

Amidonul existent în cartofi leagă surplusul de acid gastric. Dați pe răzătoarea mare 3-4 cartofi cruzi și stoar­ceți-i printr-o sită sau printr-un tifon. Diluați zeama cu puțină apă și beți-o imediat (altfel devine amară) cu în­ghițituri mici.

Compresă pe ficat

Metoda ajută și în cazul balonărilor și al senzației de sa­țietate. Umpleți o buiotă cu apă fierbinte. Înmuiați o treime din­tr-un prosop de bumbac în apă caldă și înfășurați partea uscată în jurul buio­tei. Culcați-vă pe pat și aplicați com­presa sub arcul costal drept. Stați așa 20 de minute, având grijă să aveți pi­cioarele calde.

Respirație destinsă

Ajută în caz de stomac irita­bil și dureri de stomac provo­cate de nervi și stimulează me­tabolismul. Întindeți-vă relaxați pe pat, cu mâinile pe abdo­men, la nivelul ombilicului. Inspirați profund și relaxat vreme de 4 secunde și ex­pirați la fel. Imaginați-vă că aveți un burete în partea inferioară a bazinului, care se umple de apă când inspirați și pe care-l stoarceți    când expirați. Această imagine „adâncește” respirația abdominală. Repetați exercițiul câteva minute.

DURERI MENSTRUALE

Ceai de crețișoară

Se opă­rește o linguriță de crețișoară cu apă clocotită, se lasă la in­fu­zat doar o jumătate de minut, apoi se stre­coa­ră. Se beau două căni cu ceai pe zi, înghi­țitură de înghițitură.

Dacă tulburările apar în peri­oada adolescenței, se recomandă un amestec în părți egale de creți­șoară și coada-șoricelului. Se opă­reș­te o linguriță cu vârf de amestec, cu o cană de apă clo­cotită, se lasă o jumătate de mi­nut să se in­fu­zeze, apoi se stre­­coară. Se beau două căni pe zi, înghițitură de înghițitură.

Perne cu cimbru

Apariția crampelor dureroase în perioada men­stre­lor se rezolvă prin aplicarea pe abdomen a unei perne cu cimbru. O față de pernă se umple cu flori și tulpi­nițe uscate de cimbru și se aplică pe burtă, înainte de a merge la culcare.

Rețetă alsaciană

Într-un vas se pun câte 50 de grame din urmă­toarele plante: pe­tale uscate de tran­dafir, cre­ți­șoară, mușețel și sal­vie. Se dă în fiert 1 litru de apă și se toarnă peste plante. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. În pe­ri­oada men­struală, se beau câte trei căni de ceai pe zi. În pri­ma zi a peri­oadei, când du­re­rile sunt foarte puternice, se pot bea 6 căni de ceai pe zi.

DURERI DE SPATE

Masaj cu mingi de tenis

Este eficient împotriva durerilor din zona infe­ri­oară a spatelui. Întindeți-vă pe spate (pe podea) și plasați câte o minge de tenis în stânga și în dreapta coloanei vertebrale, puțin mai jos de mijlocul spatelui. Inspi­rați și expirați profund de 5 ori și mutați, apoi, mingile cu 2-3 cm mai jos. Repetați procedu­ra, până când min­gile vor ajun­ge puțin deasupra ba­zinului.

Relaxare în poziție cu picioarele ridicate

În cazul unor dureri acute ușoare, poziția aceasta le poate calma, deoarece „despovă­rea­ză” discurile interverte­brale. Culcați-vă pe podea (pe o pă­tură) și ridicați gambele pe un scaun. În­cheieturile șoldurilor și ale genunchilor tre­buie să formeze un unghi de 90 de grade. Mențineți poziția 10 minute.

Îndoirea spatelui

Mobilizează spatele. Așezați-vă în patru labe: înche­ieturile genunchilor pe linia șoldurilor și mâinile, pe cea a umerilor. Executați, alternativ, o extensie a spatelui și o încovoiere (spate de pisică). Repetați de 15 ori.

DURERI REUMATISMALE

Sirop de aloe și brusture

Se dau prin mașina de tocat carne 200 g de aloe, o lămâie fără sâm­buri și 4-5 rădăcini de brusture. Se amestecă totul cu 400 g de miere de albine și 400 ml de vin roșu sec. Amestecul se fierbe în aburi timp de 30 minute, se strecoară și din el se con­sumă câte o lingură zilnic.

Tinctură de arnică

Această plantă medicinală are capacitatea de a combate inflamarea articulațiilor, în caz de reuma­tism. Se amestecă 1 lingură de tinctură de arnică (de la farmacie) cu 250 ml de apă și se îmbibă bine un prosop. Se înfășoară articulația, se fixea­ză deasupra cu un prosop uscat și se lasă să acțio­neze 15-20 de minute.

Baie cu fiertură din crengi de pin

Se pre­pară dimineața, apoi se lasă acoperită cu capac, iar baia se face seara. Crengile se taie în bucăți de 10-15 cm lungime, se pun într-o cratiță mare, până la jumătate. Vasul se umple cu apă fierbinte, se fierbe maximum 5 minute. Seara, fiertura se strecoară, se toarnă în cada cu apă caldă, unde se dizolvă și 0,5 kg de sare. Se stă în cadă 20 de minute. La ieșirea din cadă, pielea nu se șter­ge, ci se tamponează cu un prosop. Cel mai bine este să lăsați pielea să se usuce de la sine. Băile se repetă de 5-6 ori, reco­mandându-se câte două băi pe săptămână.

Băi cu argilă

Un kilogram de argilă se dizolvă în apa de 37-38 grade din cada de baie. Se pot face 12-15 ședințe a câte 10-15 minute fiecare.

Argila se folosește și pentru aplicații externe pe articulațiile bolnave. Se amestecă cu fiertură din ace de pin.

DURERI DE URECHI

Aburi cu mușețel

Substanțele active ale plantei calmea­ză inflama­țiile. Opăriți 2 linguri de flori de mușețel (sau 2 plicuri de ceai) cu 1 l de apă clocotită. Lăsați să se pătrundă, cu ca­pac, vreme de 5 minute, după care țineți pavi­lionul urechii peste aburi câteva minute.

Cataplasmă cu muștar

Făina de muștar (de la farmacie) are efect antiinflamator și antibacterian. Amestecați puțin praf cu apă fierbinte, puneți terciul pe un prosop (o cârpă), pliați mar­ginile și țineți cataplasma 10-15 minute pe ureche.

Cataplasmă cu ceapă

Este un remediu simplu de casă care calmează durerile ușoare. Tăiați mărunt o jumătate de ceapă și zdrobiți-o puțin. Puneți-o într-un șervet de bucătărie și încălziți-o scurt în cuptorul cu microunde. Aplicați cataplasma pe ureche și fixați-o acolo pentru circa 2 ore cu o basma sau cu o căciulă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian