Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… Ucraina: „Incertitudinea este singura certitudine”

– În timp ce lumea aștepta cu sufletul la gură rezultatul negocierilor ruso-americane cu privire la situația tensionată de la granița Ucrainei, trupe rusești au intervenit pentru înăbușirea revoltelor din    Kazahstan. Poate fi vorba de o „încălzire” pentru un conflict militar cu Ucraina? Ce șanse sunt ca SUA să-l liniștească pe Vladimir Putin pe calea discuțiilor? Sau se va ajunge la sancțiuni?

– După toate probabilitățile, intervenția în Ka­zahstan se încadrează în politica Rusiei de sus­ținere a regimurilor autoritare din statele vecine și sea­mănă mai degrabă cu sprijinul acordat anterior dic­tatorului belarus Lukașenko. Putin a exploatat un context fa­vorabil, pe care nu l-a creat el, ci preșe­dintele kazah Tokayev, care s-a blocat într-un trans­fer de putere ce s-a dovedit problematic și a cerut sprijinul Rusiei. Ucraina este ceva mult mai grav. Putin a declarat-o „parte a spațiului rusesc”, pe care Occidentul ostil ar vrea s-o acapareze. Important este să definim exact care este obiectivul urmărit de Putin prin crearea unei situații tensionate la gra­nița cu Ucraina, unde nu se întâmpla nimic care să justifice masarea a 100 000 de militari cu tehnică de luptă. Pentru unii analiști, problemele lui Putin sunt de fapt de ordin intern și țin de nesiguranța tot mai accentuată, ge­ne­rată de pierderea sprijinului unei mari părți a popu­lației – fenomen firesc pen­tru o oligarhie coruptă, cum este regimul de la Krem­lin. Această nesiguranță generează un soi ne pa­ranoia, care s-a manifestat și în tentativa de asasi­nare a dizidentului Alexei Na­valnîi și încarcerarea lui ulterioară, în desființarea    organizației „Me­morial”, care cerceta crimele și abu­zurile regimului sovietic, în expulzarea jurnaliștilor străini și, în general, în prigonirea oricărui cetățean rus care îndrăznește să-și reclame drepturile. Nesigur în plan intern, Putin recurge la naționalismul rus ex­trem și agită stindardul supremației asupra Ucrai­nei „trădătoare”, încercând să forțeze Occidentul să ac­cepte o zonă de influență a Rusiei, care să in­cludă nu numai Ucraina, ci și alte state de la pe­riferia CSI. SUA nu pot accepta aceste pretenții, mo­tiv pentru care rezultatul negocierilor de la Ge­neva nu poate fi anticipat, prima zi încheindu-se neconcludent după opt ore de discuții. Incerti­tudinea este singura cer­ti­tu­­dine, căci nimeni nu știe deocamdată cât de de­parte este dispus să meargă Putin. Dar toată lumea se teme de deciziile unui lider autoritar care se simte nesigur pe poziție.

Ungaria: „UDMR a devenit o misiune «Fidesz» în România”   

– Ungaria se pregătește de alegeri în primăvara acestui an. Ce șanse are opoziția să întrerupă lunga hegemonie a lui Viktor Orban, care e premier din 2010? După cum știm, o parte din electoratul maghiar se află în Transilvania, având dublă cetățenie, română și maghiară, în ce fel poate influența lupta pentru putere din Ungaria situația politică de la noi?

– Actualul lider al opoziției alcătuite din șase partide, Peter Marki-Zay, a generat multe speranțe cu privire la înlăturarea de la putere a lui Viktor Orban, la alegerile din aprilie. Poziția sa în sondaje pare încurajatoare, dar victoria nu este deloc sigură, pentru că FIDESZ, partidul lui Orban, domină toate instituțiile statului și mai ales mass-media, preluând și difuzând mesajele propagandei guvernamentale. Mai mult, Viktor Orban a anunțat deja măsuri ge­ne­roase pentru populație, echivalente cu o mituire a elec­toratului, cum ar fi restituirea impozitului pe venit angajaților cu copii, sau plafonarea dobânzilor cre­ditului ipotecar. El se bazează, totodată, și pe elec­toratul maghiar cu cetățenie dublă din statele ve­cine, mai ales pe cel din Transilvania. Va fi deci greu de învins, dar nu imposibil. Problema va fi, în cazul unei victorii a opoziției, dacă noua putere va avea majoritatea de două treimi, necesară anulării legis­la­ției „iliberale” instituite de Orban pentru a-și con­so­lida puterea și sistemul corupt. Fără o asemenea majoritate, cu un președinte aliat cu Orban, o Curte Constituțională numită de Orban și un guvernator al Băncii Naționale fidel actualului premier, o ipotetică nouă coaliție de guvernare va avea mâinile legate și nu va reuși să realizeze prea multe. În ceea ce ne privește, este greu de prevăzut cum se va poziționa UDMR în cazul unei victorii categorice a opoziției, pentru că nu știm dacă viitorii guvernanți de la Bu­dapesta ar investi în Transilvania la fel de mult ca gu­vernul FIDESZ.    Sigur este însă că o nouă vic­torie a lui Orban ar întări curentul „iliberal” repre­zentat de UDMR, devenită o misiune a FIDESZ în Româ­nia, dar și de PSD. Ambele partide au pro­movat – UDMR pe față, PSD, mascat – „ilibe­ralis­mul” de tip ungar în România. Ambele au sabotat, de pildă, demersurile USR privind reforma justiției, alegerea primarilor în două tururi de scrutin și transparența în cheltuirea banilor publici. De fapt, o victorie a lui Or­ban ar întări pozițiile anti-refor­miștilor și suve­ra­niștilor în toată Europa. Să ținem deci pumnii pentru o victorie a opoziției.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian