– Chiar dacă pandemia continuă să le bântuie viața, oferta culturală îi scoate pe oameni afară din casă. Au și de ce! Teatrul, muzica și umorul sunt cele mai bune leacuri pentru depresie –
TEATRU
Tudor Chirilă și „Visul American”
După o pauză de doi ani, Tudor Chirilă s-a lăsat sedus din nou de scena teatrală şi a acceptat să joace în „Visul American” (Drinking in America), piesa dramaturgului Eric Bogosian, un spectacol în premieră națională, pus în scenă de actrița și regizoarea Iarina Demian. Spectacolul este de tip „one man show” și a avut premiera la New York, la American Place Theater, în 1986. Teatrul lui Bogosian e un prilej pentru foarte popularul actor român să arate ce poate. Și având în vedere că Iarina Demian este chiar mama lui Tudor, cu siguranță că a știut ce ingrediente să folosească pentru a dobândi un succes fulminant. Rolul e greu. În piesa lui Eric Bogosian, drumul spre visul american trece întâi prin iad. Iadul dependenței de droguri și alcool, un vis din care te trezești de multe ori prea târziu.
„N-aș fi crezut că un text scris în 1986 poate să fie atât de actual, de parcă ar fi fost scris în 2021, la fel cum nu-mi imaginam că visul american devine visul românesc, o himeră care continuă să lase urme în noi toți. Veniți la teatru, rămâne una din cele mai frumoase forme de a ne oglindi cu bunele și relele noastre”, declara Tudor Chirilă.
(Accesul în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie este permis persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, în limita a 30% din capacitatea sălii și doar în baza prezentării certificatului verde. În timpul spectacolului, se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină. Biletele se pot achiziționa online, de pe platforma iabilet.ro.)
Unire prin artă: Teatrul din Chișinău, la București
La începutul acestui an, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va fi prezent pe scena Teatrului Național din Capitală cu un spectacol dublu premiat la Gala UNITEM de anul trecut – „Hamlet în sos picant”. Adaptat după un text de Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub, cu o scenografie de Iurie Matei și costume de Tatiana Popescu, piesa este împănată cu picanterii. Acțiunea se petrece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală, unde masterchef-ul Froggy (Petru Hadârcă) înscenează din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere.
„Hamlet în sos picant” a fost premiat la Gala Premiilor UNITEM 2021, ediția a XX-a, pentru „Cel mai bun rol masculin” – Petru Hadârcă, și „Cele mai bune costume teatrale” – Tatiana Popescu.
(Spectacolul va avea o singură reprezentaţie, pe 16 ianuarie 2022, de la ora 19, la Sala Studio. Nu le este recomandat tinerilor sub 16 ani! Biletele se găsesc online pe tnb.ro)
EXPOZIȚII
„Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”
Spirit universal și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput nu doar geniale picturi și sculpturi, ci și mașini de zburat, mașini de excavat, un tanc, biciclete și chiar un schimbător de viteze! Schițele lor, realizate de marele geniu renascentist, pot fi admirate într-o spectaculoasă expoziţie ajunsă din America în Ardeal, la Cluj-Napoca. Este vorba despre un circuit internațional care a inclus până acum 80 de orașe din întreaga lume. Expoziţia are un succes atât de mare, încât a stabilit un record de vizitare – peste 20 de milioane de vizitatori –, înscriindu-se astfel în galeria marilor evenimente de gen ale lumii.
Întinsă pe 600 mp, expoziția cuprinde 45 de modele realizate din lemn, ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, plus cinci reproduceri ale unor tablouri ale sale.
(Expoziţia are loc în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților. Pentru a avea acces în expoziție, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test Covid sau dovada că au trecut prin boală. Totodată, vor fi respectate regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei. Bilete puteţi găsi online pe myticket.ro.)
MUZICĂ
Sarmalele Reci: „Țara te vrea prost”
Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horvath, Ciprian Almășan, Bogdan Valentin Bereucă și Mihai Iordache, membrii actuali ai trupei Sarmalele Reci, au intrat în studio la finele anului trecut, după 28 ani de carieră muzicală, pentru o nouă variantă a celebrului lor disc de debut „Țara te vrea prost” (1995) „reînregistrat, recântat, viu și actual”.
Este primul vinil Sarmalele Reci, o producție marca „Trei Bețivi”. Un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, „Țara te vrea prost” este un disc emblematic al anilor ’90, la fel de actual și acum. Albumul a fost reînregistrat, cu un sunet mai proaspăt, cu o tehnologie mai nouă, cu o voce mai matură, cu o energie mai punk, cu un saxofon mai iscusit.
(Vinilul și tricourile „Țara te vrea prost” se găsesc de vânzare pe treibetivi.ro şi în rețeaua Cărturești!)