Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

IANUARIE – Afiș cultural

– Chiar dacă pandemia continuă să le bântuie viața, oferta culturală îi scoate pe oameni afară din casă. Au și de ce! Teatrul, muzica și umorul sunt cele mai bune leacuri pentru depresie –

TEATRU

Tudor Chirilă și „Visul American”

După o pauză de doi ani, Tudor Chirilă s-a lăsat sedus din nou de scena teatrală şi a acceptat să joace în „Visul Ame­rican” (Drinking in America), piesa dramatur­gului Eric Bogosian, un spectacol în premieră națională, pus în scenă de ac­trița și regizoarea Iarina Demian. Spec­tacolul este de tip „one man show” și a avut premie­ra la New York, la American Place Thea­ter, în 1986. Tea­trul lui Bogo­sian e un prilej pentru foarte popu­larul actor român să arate ce poate. Și având în vedere că Iarina Demian este chiar mama lui Tudor, cu sigu­ranță că a știut ce ingrediente să fo­losească pentru a dobândi un succes fulminant. Rolul e greu. În pie­sa lui Eric Bogo­sian, drumul spre visul ameri­can trece întâi prin iad. Iadul dependenței de droguri și al­cool, un vis din care te tre­zești de multe ori prea târ­ziu.

„N-aș fi crezut că un text scris în 1986 poate să fie atât de actual, de parcă ar fi fost scris în 2021, la fel cum nu-mi imaginam că visul american de­vine visul românesc, o himeră care continuă să lase urme în noi toți. Veniți la teatru, rămâne una din cele mai frumoase forme de a ne oglindi cu bunele și relele noastre”, declara Tudor Chirilă.

(Accesul în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie este permis persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, în limita a 30% din capacitatea sălii și doar în baza prezentării certifica­tului verde. În timpul spectacolului, se folosesc lumini stroboscopice, ca­re pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină. Biletele se pot achiziționa online, de pe platforma iabilet.ro.)

Unire prin artă: Teatrul din Chișinău, la București

La începutul acestui an, Teatrul Na­țio­nal „Mihai Eminescu” din Chi­șinău va fi prezent pe scena Teatrului Național din Capitală cu un spectacol dublu premiat la Gala UNITEM de anul trecut – „Ham­let în sos picant”. Adap­tat după un text de Aldo Ni­colaj, în regia lui Alexandru Cozub, cu o scenografie de Iu­rie Matei și costume de Tatiana Popescu, piesa este împănată cu picanterii. Acțiunea se pe­trece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucă­tăria regală, unde masterchef-ul Froggy (Petru Ha­dârcă) înscenează din polonic, cuțite și pahare, tra­gedia prințului danez bântuit de himere.

„Hamlet în sos picant” a fost premiat la Gala Premiilor UNITEM 2021, ediția a XX-a, pentru „Cel mai bun rol masculin” – Petru Hadârcă,    și „Cele mai bune costume teatrale” – Tatiana Po­pescu.

(Spectacolul va avea o singură reprezentaţie, pe 16 ianuarie 2022, de la ora 19, la Sala Studio. Nu le este recomandat tinerilor sub 16 ani! Biletele se găsesc online pe tnb.ro)

EXPOZIȚII

„Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”

Spirit universal și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput nu doar geniale picturi și sculpturi, ci și mașini de zburat, mașini de excavat, un tanc, biciclete și chiar un schimbător de vi­teze! Schițele lor, realizate de marele geniu renascentist, pot fi admi­rate într-o spectaculoasă expoziţie ajunsă din America în Ardeal, la Cluj-Napoca. Este vorba despre un circuit internațional care a inclus până acum 80 de orașe din întreaga lume. Expoziţia are un succes atât de mare, încât a stabilit un record de vizitare – peste 20 de milioane de vizitatori –, înscriin­du-se astfel în galeria marilor evenimente de gen ale lumii.

Întinsă pe 600 mp, expoziția cuprinde 45 de modele realizate din lemn, ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, plus cinci reproduceri ale unor tablouri ale sale.

(Expoziţia are loc în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie, la Casa de Cul­­­tură a Studenților. Pentru a avea acces în expoziție, adulții și co­piii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, re­zul­tatul ne­ga­tiv al unui test Covid sau dovada că au trecut prin boa­lă. Totodată, vor fi respectate regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei. Bilete puteţi găsi online pe myticket.ro.)

MUZICĂ

Sarmalele Reci: „Țara te vrea prost”

Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Hor­vath, Ciprian Almășan, Bogdan Valentin Bereucă și Mihai Iordache, membrii actuali ai trupei Sar­malele Reci, au intrat în studio la finele anului tre­cut, după 28 ani de carieră muzi­ca­lă, pentru o nouă variantă a celebrului lor disc de debut „Țara te vrea prost” (1995) „reînregistrat, re­cântat, viu și ac­tual”.

Este primul vi­nil Sarmalele Reci, o producție marca „Trei Be­țivi”. Un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi fol­clor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, „Țara te vrea prost” este un disc emblematic al anilor ’90, la fel de actual și acum. Albumul a fost reînregistrat, cu un sunet mai proaspăt, cu o tehnologie mai nouă, cu o voce mai matură, cu o energie mai punk, cu un saxofon mai iscusit.

(Vinilul și tricourile „Țara te vrea prost” se gă­sesc de vânzare pe treibetivi.ro şi în rețeaua Cărtu­rești!)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian