Comori de apă pe Marte
Cercetătorii de la „Esa”, împreună cu „Institutul de cercetări cosmice al Academiei Rusiei” au descoperit noi surse de apă pe Marte. Succesul a venit cu ajutorul sondei „Exo Mars Trace Gas Orbiter”, lansat în 2016, și care de atunci face înconjurul planetei. Orbiter a descoperit apă imediat sub solul marțian, în Valea Marineris, un sistem de tip canion, de zece ori mai întins și de cinci ori mai adânc decât Grand Canyon-ul american. „Partea centrală a văii este plină de apă, cu mult mai multă decât ne-am fi așteptat”, afirmă cercetătorii ruși. Cele mai mari cantități de apă de pe Marte se aflau până acum în zonele polare ale planetei. Marineris se află în zona ecuatorială. Speranțe mari legate de colonizarea planetei Marte cu oameni.
„Coliba extratereștrilor”
O sondă spațială chinezească a descoperit pe fața nevăzută a Lunii, un obiect bizar, care formează un unghi de 90 de grade cu orizontul. De când imaginea a fost dată publicității, lumea încearcă să afle despre ce ar putea fi vorba. „Agenția chineză pentru zboruri cosmice” a botezat obiectul „Coliba secretă” și afirmă că ar putea fi vorba despre un adăpost construit de extratereștri după prăbușirea pe solul Lunii a unui OZN. Psihologul german Rainer Mansfeld, profesor la Universitatea din Kiel, are o explicație complet diferită. „Coliba de pe Lună” n-ar fi altceva decât un caz de „pareidolie”, un reflex al minții omenești care vede în formele norilor, fețe sau alte reprezentări iluzorii. Pareidolie vine din limba greacă și înseamnă „imagine falsă”. Planetologii au și ei un punct de vedere: obiectul de pe Lună ar fi un bloc de piatră catapultat printr-o izbitură în poziția verticală. Pentru a se afla adevărul, sonda chinezească „Jadehase 2” va trebui să se apropie mai mult de obiect. Distanța este de doar 80 de metri, dar drumul e greu. Pentru fiecare metru, roverul are nevoie de o zi.
Sodoma, distrusă de un asteroid
Într-un studiu publicat în luna septembrie în revista „Nature”, se afirmă că un grup de cercetători au descoperit dovezi cum că, în urmă cu circa 3.600 de ani, în actualul oraș Tall el-Hammam, din Iordania, s-a produs o explozie asemănătoare celei din Tunguska. Un asteroid aflat la circa patru kilometri deasupra solului a provocat o explozie de aproximativ o mie de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima. Temperatura a crescut la peste 2.000 grade Celsius, incendiind tot orașul, topind până și cărămizile clădirilor. Unda de șoc provocată de explozie a avut proporții cu adevărat… biblice. Nu doar clădirile cetății din Tall el-Hammam au fost culcate la pământ, ci și zidurile Ierihonului, aflat la 22 kilometri distanță. Cercetătorii au notat că tradițiile orale născute în urma cataclismului ar fi putut sta la baza celebrei istorisiri despre cetățile Sodoma și Gomora, despre care Vechiul Testament ne învață că au fost rase de Dumnezeu de pe fața pământului, din cauza fărădelegilor care se petreceau acolo.
Clima salvată de ciuperci
Deși pământul pe care călcăm ni se pare banal, sub picioarele noastre începe necunoscutul. Pe tot cuprinsul Planetei Albastre solul e „țesut” în plase gigantice, formate de miceliile unor ciuperci. Necercetate până acum, ele fac obiectul studiului „Societății pentru protecția subsolului” care va vrea să dezlege misterul lor. Pe pământ există mai multe specii de ciuperci decât de plante, în total ele au o greutate gigantică: cântăresc mai mult decât toate animalele la un loc. Jumătate din biomasa existentă în pământ e formată din miceliile ciupercilor, care țes globul ca într-o plasă. O simplă linguriță de humus conține 500 de metri de filamente! Oamenii de știință afirmă că ele pot juca un rol extrem de important împotriva crizei climatice, pentru că ajută la blocarea pătrunderii gazelor produse de poluare în atmosferă. Rețeaua de ciuperci subterane aprovizionează plantele cu substanțe hrănitoare, stabilizează solul, împiedică eroziunea, ocrotesc rădăcinile plantelor de dăunători și fixează mari cantități de bioxid de carbon în pământ. Cu ajutorul „salvatorilor” din pământ, ecosistemele pot fi salvate de încălzirea globală. Pentru asta este nevoie ca ele să nu fie distruse prin tăieri de păduri, miriști arse (cum se întâmplă la noi) și extinderea agriculturii industriale, bazate pe îngrășăminte chimice. Pământul e gata să lupte, dar trebuie ajutat.
„Omenirea a atins Soarele”
Pentru prima dată în istorie, o sondă spațială a pătruns în atmosfera Soarelui. Pe 28 aprilie 2021, Sonda Parker a ajuns la aproximativ 1,3 milioane de kilometri deasupra suprafeţei solare, intersectându-i coroana și preluând probe de particule şi câmpuri magnetice. „Această piatră de hotar nu ne oferă doar perspective mai profunde asupra evoluţiei Soarelui şi a impactului său asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învaţă şi mai multe despre stelele din restul universului”, au notat reprezentanții NASA. Următoarea incursiune a sondei Parker în coroana solară urmează să aibă loc în ianuarie 2022.
America, menționată de italieni cu 150 de ani înaintea lui Columb
Profesorul Paolo Chiesa, expert în literatura latină medievală, a descoperit un document senzațional. Numit „Cronica universalis”, el a fost scris pe la 1350, de călugărul dominican Galvaneus Flamma, un autor cât se poate de serios, autor și de alte lucrări literare în limba latină, în special subiecte istorice. Analizându-i și traducându-i lucrarea, profesorul Paolo Chiesa a descoperit indicii care par să ateste că America, despre care cărțile de istorie ne învață că a fost descoperită de genovezul Cristofor Columb, în anul 1492, le era de fapt cunoscută marinarilor cu mult timp înainte, chiar dacă numai din auzite. Călugărul a scris că în rândul navigatorilor circulau zvonuri legate de un pământ numit „Marckalada”, situat la vest de Groenlanda și bogat în copaci. „Ne aflăm în prezența primei referiri din zona mediteraneană, la continentul american”, a notat profesorul italian, într-un studiu publicat în iulie, în revista „Terrae Incognitae”. „Cronica universalis aduce dovezi fără precedent despre continentul american, provenite din surse nordice, care au circulat în Italia cu un secol și jumătate înainte de Columb”, afirmă profesorul italian.
Mărgelele care rescriu istoria
Nu doar observațiile făcute de profesorul Paolo Chiesa par să pună sub semnul întrebării cronologia descoperii Americii. Un studiu publicat în ianuarie 2021, în revista „American Antiquity”, vorbește despre o altă ciudățenie: în trei situri arheologice din Alaska au fost descoperite niște mărgele din sticlă albastră, datate de specialiști undeva între anii 1440 și 1480. Mărgelele fuseseră produse pe insula Murano din Veneția, care în secolul al 15-lea era, la fel ca și astăzi, un important centru european de fabricare a sticlei. Renumiții meșteșugari din Murano își vindeau produsele în lumea întreagă, iar multe dintre ele ajungeau să fie comercializate de-a lungul celebrului Drum al Mătăsii, care lega Europa de Asia. Specialiștii bănuiesc că mărgelele albastre din Veneția au fost transportate de negustori în Extremul Orient rus, de unde ar fi ajuns în Strâmtoarea Bering, pentru a ajunge în cele din urmă în Alaska. „Este primul exemplu documentat al prezenței materialelor europene indubitabile, în siturile preistorice din emisfera vestică, ca urmare a transportului terestru pe continentul eurasiatic”, au subliniat autorii studiului dedicat misterioaselor mărgele.
Robotul procuror din China
Printre știrile care au făcut o mare vâlvă în luna Decembrie, s-a numărat cea despre redutabilul robot procuror din China. Potrivit cercetătorilor chinezi care l-au dezvoltat folosind inteligența artificială (IA), acesta e în măsură să identifice opt tipuri de infracţiuni de drept comun, între care furtul, șofatul imprudent și agresiunea. Robotul procuror, ai cărui creatori susțin că are o acuratețe de 97%, a fost deja testat cu succes de cel mai mare parchet districtual din China. „Sistemul poate înlocui, într-o anumită măsură, procurorii, în procesul de luare a deciziilor”, a scris cercetătorul Shi Yong în revista „Management Review”. Procurorul robot nu i-a băgat însă în sperieți doar pe infractori, ci și pe unii dintre propriii săi colegi de breaslă. O dovedește luarea de poziție a unui procuror în carne și oase, care a îndrăznit, sub protecția anonimatului, să pună în „South China Morning Post” câteva întrebări de bun simț: „Ce se întâmplă dacă IA trimite pe cineva la închisoare din greşeală? Cine îşi va asuma responsabilitatea? Magistratul, maşina sau cel care a conceput algoritmul?”.
Camera de sclavi din Pompei
Arheologii care lucrează în Pompei, orașul antic îngropat acum aproape 2.000 de ani sub un strat gros de cenușă în urma erupției vulcanului Vezuviu, au anunțat, în noiembrie, o descoperire remarcabilă. Ei au găsit, într-o vilă, o cameră excelent conservată, despre care se crede că era locuită de sclavi. În încăperea de 16 metri pătrați, amplasată între un dormitor și o magazie, erau înghesuite trei paturi confecțonate din sfoară și scânduri de lemn. În cameră s-au mai găsit unele obiecte care i-au făcut pe cercetători să creadă că printre îndatoririle locatarilor se număra și aceea de a se îngriji de un splendid car ceremonial descoperit de arheologi în aceeași vilă. În cameră se mai aflau o oală de noapte și câteva amfore puse într-un colț. În alte două amfore aflate sub paturi, sclavii îşi păstrau, probabil, bunurile. Singura sursă de lumină naturală din încăpere era o fereastră micuță, aflată în partea de sus a unui perete. „Această încăpere, datorită stării sale excepţionale de conservare, ne oferă o perspectivă rară asupra vieţii cotidiene a sclavilor”, a comentat directorul general al sitului arheologic de la Pompei, Gabriel Zuchtriegel. „Cel mai mult frapează natura precară și înghesuită a acestei încăperi, care era ceva între o celulă și un depozit. (…) Această cameră reprezintă o mărturie unică despre adevărata viață a sclavilor, cei mai vulnerabili membri ai societății antice.”