Cei trei iepurași de angora au fost darul neașteptat din partea nașei mele. „Să-ți faci o vestă frumoasă și călduroasă”, a fost urarea cu care nașa, scoțându-i dintr-un coșuleț, ni i-a pus în brațe. Nu i-am prea înțeles recomandarea…
Erau finețea întruchipată: albi ca neaua proaspătă, cu urechiușe lungi și botișoare catifelate. S-au cuibărit în șorțulețul meu albastru și abia am reușit să-i țin, că mă ardeau ca niște cuptorașe. Ai mei cumpăraseră o cușcă specială, cu tot dichisul, pentru noii musafiri, semn că treaba era pusă la cale din vreme. I-am instalat rapid în fortăreață și mi i-am întipărit bine în minte, după câteva semne particulare, poreclindu-i: Pic, Ric, Vic.
De-acum, universul meu de joacă se mutase în fața cuștii cu iepurași. Îi supravegheam, le așezam frunzulițele de napi chiar sub botișor, alegeam cei mai frumoși morcovi din stratul din grădină și-i ademeneam pe prietenii mei rozători, îndemnându-i cu vorbe blânde să guste delicatesele.
Tare-i mai îndrăgeam! Cărasem cu găletușa mea de plastic nisip în fața cuștii și făceam din el „forme”, explicându-le amicilor mei îmblăniți: „Uite, asta-i o stea, asta-i o inimioară, asta-i chiar o lună”. Curioșii mei prieteni priveau, din când în când, „formele”, după care își vedeau de-ale lor. Câteodată, mă supăra indiferența protejaților mei. Eu le dedicasem viața, iar ei? Mai ales Pic și Vic parcă mă luau peste picior, negăsind prea interesantă expoziția mea de „forme”.
Dintre toți, Ric era mai contemplativ. Întindea botișorul printre zăbrele și-mi făcea impresia că dorește să iasă din cușcă. Și chiar mi s-a făcut milă de el simțindu-l că vrea puțină libertate. Într-una din zile, l-am luat ușor în brațe, l-am așezat în cărucior – jucăria mea pentru păpuși – și-am plecat cu el la plimbare, prin grădină, printre straturile de morcovi și de pătrunjel și printre aracii care sprijineau tufele de fasole. Ric tremura din toate mădularele, la micile hopuri, închizând și deschizând ochișorii. În sinea mea, se adeverea zicala pe care o auzisem de atâtea ori. „Ești fricos ca un iepuraș”. Da, Ric era un fricos! Atunci i-am pupat o urechiușă și l-am încurajat. Și, de la o vreme, ca să nu fie cu supărare în cușcă, i-am plimbat zilnic pe toți cei trei urecheați. Tare-i mai îndrăgisem, și cred că și ei mă plăceau, că-mi făceau „ochi dulci”, după cum spunea Nana Veta, vecina noastră, care dădea târcoale cuștii mereu.
Iepurașii se îmblăneau tot mai mult, parcă se înfofoleau în pufoaice albe. Mai spre iarnă, într-o zi mohorâtă, i-am găsit pe cei trei… golași, urâți, cu pielea roșiatică, retrași zgribuliți unul într-altul, în fundul cuștii. Ce spaimă am tras! „Doamne, ce-i cu ei? Sunt bolnavi?”, m-am întrebat. Am alergat speriată să-i duc vestea mamei. „Cineva mi i-a schimbat pe Pic, Ric, Vic”. Am primit cel mai neașteptat răspuns: „Nana Veta le-a tuns lâna și-ți face din ea o vestuță”. Vestea m-a îngrozit. Am jelit o zi întreagă, plângând sub tufele de zmeur din grădină. Pe Nana Veta, de-acum înainte, o ocoleam, deși ea îmi zâmbea complice. Sper că nu-și imagina că eram de acord cu crima ei.
N-a trecut prea mult timp până când vecina noastră, nu-i mai spun numele, mi-a adus o vestuță tricotată, albă, moale și pufoasă, pe care mi-a pus-o în brațe, zicând: „O meriți, că i-ai îngrijit!”. Sufocată de furie, am înhățat vesta și m-am dus glonț la cușcă și le-am pus-o dezblăniților în față, că doar era darul lor. Când și-au dat seama că au în față rodul chinului lor, au început s-o tăvălească prin cușcă, până ce a ajuns un morman de puf, amestecat cu frunze și cotoare de napi, cu resturi de morcovi și cu grăunțe. Răzbunarea lor m-a împăcat și pe mine, mai ales când Nana Veta a rămas cu gura căscată în fața dezastrului. Războiul era câștigat.
LUCIA S. – Alba Iulia