Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Obrazul și iarna – CĂTINA și MĂCEȘELE

– Galbene ca aurul și roșii ca rubinele, fructele de Că­tină și de Măceșe rezistă, pe tufe, și iarna. O „tărie de ca­racter” care trece și în pielea obrazului, dacă le folosim –

Loțiune tonică de cătină

Foto: Shutterstock

Ingrediente: 2 linguri cu fructe uscate de cătină, o cană cu apă.

Puneți pe foc două linguri cu că­tină zdrobită, într-o cană cu apă, și lăsați să fiarbă două minute. Se aco­peră şi se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se păstrează la fri­gider, nu mai mult de 5-6 zile.

Utilizare: Se pulverizează fața, gâtul și decolteul, dimineața și seara, înainte de a aplica cremele obișnuite. Are efect tonic, revigorant.

Comprese cu cătină

Se înmoaie discuri de vată în in­fuzie de cătină, se apli­că zilnic, pe faţă şi pe ochi, vreme de 15-20 de mi­nute. Sunt bune pen­tru toate tipurile de ten. Redau elasticitatea şi supleţea pielii, previn şi estompează ridurile. Mai ales pe vreme friguroasă, pe vânt, umezeală ori uscăciune prea mare, sunt excelente pentru a proteja tenul.

Gheaţă cosmetică cu cătină şi gălbenele

Se prepară infuzia de cătină, după rețeta prezentată mai sus, și se adaugă şi două linguri de flori de gălbenele. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, se strecoară li­chidul, se pune la în­ghe­țat în congelator, în tăviţa pentru cuburi de gheaţă. Se masează cu ele tenul şi decolteul, curățate în prea­labil, prin mişcări circulare, timp de câteva minute. Pielea devine mai fer­mă, iar ridurile se estompează.

Ulei de cătină

Poate fi obținut prin macerarea fructelor de cătină în ulei comestibil sau se poate cumpăra de la maga­zinele natu­riste. Vitamina C conținută în el are un efect tonifiant extrem de puternic asupra pielii. Se folosește ca atare sau în combinații de alte uleiuri sau creme.

Ulei de cătină cu ulei de migdale

Înlocuiește, prin efect, cele mai sofisticate creme.

Ingrediente: o linguriţă ulei de migdale, 4-5 picături ulei de cătină.

Se foloseşte o cantitate mică de amestec, care se masează bine pe tenul spălat, seara, înainte de culcare. Surplusul de ulei se tamponează cu un şerveţel. Se poate folosi şi pentru corp.

Loțiune tonică cu măceşe

Ingrediente: 500 ml apă, 3 linguri măceșe uscate.

Se pun pe foc 500 ml apă. Când fierbe se adaugă 3 linguri cu măceșe curățate de sâmburi și puf, uscate şi mărunţite. Se fierb la foc scăzut, timp de 5 minute, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se obţine o loțiune vitaminizantă şi tonifiantă, care se pulverizează pe față și decol­teu în fiecare dimineață și seară. Se păstrează la frigider, 5 zile. Înainte de a o folosi, nu uitaţi să o agitaţi. De­coc­­tul de măceșe poate fi aplicat și sub formă de comprese. Aplicate de 3-4 ori pe săptămână (de preferat sea­ra), compresele fac minuni, mai ales în cazul tenului îmbătrânit.

Mască cu măceşe

Ingrediente: 2 lin­guri cu pulbere de mă­ceşe (obținută prin măcinarea foarte fină a măceşelor uscate), 2 linguri argilă, ceai con­centrat de mă­ceșe.

Amestecaţi pulbe­rea de măceșe cu argila și adăugați puțin câte puțin ceai de măceșe amestecând, până se transformă într-o pastă groasă, pe care o întin­deţi pe faţă şi gât. După o jumătate de oră, clătiţi cu apă călduţă. Are efect astringent, matifiant, de îmbună­tățire a microcircu­lației, de împrospătare și revitalizare.

Ulei de măceșe

Se procură din ma­gazinele na­tu­riste. Reduce ridurile și redă elastici­ta­tea pielii, o protejează de agresiu­nile exterioare, cal­mează roșeața, iri­tația, acneea, estompează petele întu­necate și cicatricele. Pentru rezultate optime, alegeți ulei de măceșe orga­nic, presat la rece. Pentru a-i prelungi valabi­litatea, depozitați uleiul într-un loc răcoros și întunecat.

Utilizare:

Este bine să începeți prin a testa uleiul pe o zonă mică (cum ar fi în interiorul antebrațului) pentru a vă asigura că nu aveți o reacție alergică la el (iritație, înroșire). După 24 ore, dacă totul merge bine, aveți undă verde la folosirea lui.

* Masaj ușor cu câteva picături de ulei de măceșe pe față, gât şi decol­teu. În scurt timp, pielea îşi regăseşte supleţea şi catifelarea.

* Adăugaţi în crema de zi câteva picături de ulei de măceşe.

* Adăugaţi în loțiunile de corp pe care le folosiți câteva picături de ulei de măceşe.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian