De câțiva ani, de când poluarea a devenit un subiect fierbinte, ANPM, instituție de bază a Ministerului Mediului, a fost deseori luată la țintă de societatea civilă. Măsurătorile calității aerului fie lipseau, fie erau prezentate trunchiat, comunicarea – opacă, explicațiile – neconcludente, toate acestea făcând ca încrederea în această instituție să scadă vertiginos. L-am rugat pe George Gârbacea, profesor universitar, doctor în Geofizică, cercetător științific și președinte, pentru o scurtă perioadă de timp, al ANPM, să ne explice de ce instituția nu este de partea cetățenilor în lupta pentru un aer mai curat.
„În România, mediul a fost tratat totdeauna cu superficialitate și lipsă de interes”
– Cum ați perceput agenția în aprilie 2021, când ați fost numit președinte?

– Am să spun că era loc de mai bine. Cu digitalizarea stătea prost, cu laboratoarele și cu dotările materiale prin țară, la fel, se vedea clar că nu se mai băgaseră bani. Însă măsurătorile erau prezentate corect, fostul ministru plătise mentenanța stațiilor automate și datele apăreau pe siteul calitateaaer.ro. Asta, după ce, între 2014 și 2016, nu înregistraseră date. Cred că atunci băieții au văzut că e o problemă serioasă cu poluarea și-au zis: „Și dacă monitorizăm, și dacă nu, tot ne trântește UE proces de infringement, așa că mai bine închidem stațiile și ne prefacem că e bine.” Asta, în București. Prin țară, unde valorile erau acceptabile, stațiile funcționau. Din păcate, statul român are prostul obicei de a ascunde mizeria sub preș. Când am ajuns eu, toată lumea în Agenție vorbea despre SIM, Sistemul Integrat de Mediu, esențial pentru transmiterea datelor la UE, pentru centralizarea tuturor datelor locale despre calitatea aerului, pe baza căruia se pot construi strategii. Se băgaseră vreo 30 de milioane de euro în el, dar nu știu dacă a funcționat vreodată, pentru că ministerul nu a mai alocat bani și pentru mentenanță. Era mort în păpușoi. Am chemat o firmă specializată, am văzut că avea o problemă de hardware, am pornit reparația și am început să transmitem datele la UE.
– Până atunci, cum se transmiteau?
– Nu se transmiteau, operatorii nu aveau unde să bage datele dacă SIM-ul nu mergea. România raporta că are probleme tehnice. Dar acum și-a schimbat și UE cerințele, are alte pretenții, nu mai merge așa. În primăvară se vor pune în funcțiune 20 de stații de monitorizare noi, moderne, vom sta chiar foarte bine la acest capitol. Problema foarte spinoasă rămâne însă lipsa inventarului de emisii, pe baza căruia se pot lua măsuri de combatere a poluării. Primăria Bucureștiului a venit anii trecuți cu un „Plan Integrat al Calității Aerului” greșit, pentru că nu arăta clar care sunt sursele poluării. Noi știm că un procent mare al ei este cauzat de trafic, altul de încălzirea rezidențială în anotimpul rece, dar asta grosier, în mare. Nu știm exact câte mașini diesel circulă prin oraș, câte centrale de apartament avem, câte case nu sunt racordate la gaze și se încălzesc cu combustibil fosil. În multe cartiere în care populația nu are o stare materială prea bună, se aruncă în sobe mase plastice, mobilă vopsită, deșeuri care eliberează în atmosferă substanțe chimice foarte toxice. Înainte mirosea a cocean de porumb băgat în sobă, acum a „lemn de cauciuc”. Nu s-a făcut acest inventar atât de important, pentru că în România mediul a fost tratat totdeauna, cu superficialitate și lipsă de interes.
– De ce nu există avertizări ale populației, în cazul perioadelor cu poluare majoră? Nici măcar când site-ul Agenției arată „extrem de rău”, oamenii nu sunt anunțați.
– Sunt întru totul de acord că ar trebui avertizați, o spune și legea. În București au existat acum câțiva ani panouri ce prezentau în timp real calitatea aerului, dar nu dădea bine pentru popularitatea Primăriei să vadă oamenii în ce oraș poluat trăiesc, așa că au dispărut. Legea spune că populația trebuie avertizată în zilele cu poluare intensă, dar asta se face printr-un flux ciudat: Agenția trimite o hârtie la Prefectură, care trebuie să ia măsuri. Digitalizarea are importanța ei. Putem face lucrurile cu viteza luminii, dar o facem cu cea a… hârtiei.
„Dacă un director local de Agenție vrea să clarifice situația, în secunda doi zboară din post”
– Cetățenii care locuiesc în jurul multor fabrici de ciment acuză grave probleme de sănătate. Se pare că în cuptoare sunt arse și deșeuri europene toxice. Cum măsoară statul român ce iese pe coșul unei fabrici de ciment?

– Fiecare operator economic cu autorizație de mediu trebuie să dețină un sistem de monitorizare la coș și să raporteze datele către ANPM-ul local. Datele ar trebui, conform legii, să fie publice, dar nu sunt, le văd doar cei de la Agenție. Ce fac cu ele, nu se știe. Nu există voință politică pentru a fi făcute publice. Agenția dispune de laboratoare mobile, ce ar putea analiza calitatea aerului în zonele cu probleme, însă le folosește foarte rar. Dacă un director local de Agenție vrea să facă mai mult, să clarifice situația, în secunda doi zboară din post, așa că se uită în altă parte, se face că plouă, nu vede, indiferent ce elimină în aer acel operator economic protejat politic. Avem legi, dar cine le aplică? Nici Garda de Mediu, nici Agenția de Mediu nu-și fac treaba, dintr-un motiv extrem de simplu: totul e politizat. Și politica de trei lei a fost mereu: să nu deranjăm pe cine nu trebuie.
– La fel se întâmplă și în cazul marilor gropi de gunoi din jurul orașelor?
– Hidrogenul sulfurat, gazul acela cu miros de ouă clocite, caracteristic depozitelor de deșeuri, se măsoară printr-o metodă învechită, din anii ‘80. Operatorul transmite la Agenție doar o medie a emisiilor, astfel încât dacă emite o cantitate foarte nocivă pe o perioadă de timp, și apoi pe o perioadă mai lungă e curat, el e acoperit. Uneori, pentru economie, dă drumul în aer la emisii fără vreo protecție. Pute de te-ndoaie, dar media e bună. Dacă aceste raportări ar fi făcute în timp real, nu și-ar mai permite. De aceea vreau să propun în Parlament un proiect de lege a raportării continue, în timp real, a emisiilor industriale toxice. Este o mare problemă ce se poate rezolva cu investiții tehnice minime.
– Studiați evoluția calității aerului în ultimul deceniu. Sunteți optimist?
– Poluarea nu-i un subiect atât de simplu, ai sursa și știi totul. Nu, depinde de mulți factori, printre care și cel atmosferic. Iar fizica atmosferică înseamnă un domeniu foarte complex. Din graficele mele rezultă că cel mai poluat an a fost 2008. Poate părea greu de crezut, dar, în prezent constat o evoluție descendentă, de aceea sunt optimist. Am discutat de curând cu câțiva primari de sector și cu primarul general al Bucureștiului. Sunt măsuri ce se pot lua. De pildă, s-ar putea diminua cu 43%, poluarea cu particule în suspensie PM 10, prin simpla spălare zilnică a străzilor, astfel încât praful ăla să nu mai fie ridicat de mașini în aer. Dar pentru asta, trebuie renegociate contractele cu firmele de salubritate, care în trecut au fost încheiate la prețuri foarte mari. Primăria Bucureștiului are o strategie inteligentă de gestionare a traficului, cu rezultate în îmbunătățirea calității aerului, dar este foarte scumpă și va dura câtva timp până se va implementa. Pe de altă parte, ministrul Mediului susține că vrea să taxeze mașinile poluante, pentru a descuraja achiziționarea și folosirea lor. Însă există o problemă esențială: inventarul de emisii se poate rezolva doar dacă statul înțelege să nu mai ascundă problemele. Dacă vrem să respirăm un aer mai curat, să trăim mai sănătos, trebuie să punem presiune pe politicieni și pe autoritățile locale. Degeaba ai toate dotările tehnice, totul se măsoară corect, dacă la nivel local nu se iau deciziile și măsurile necesare.