Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Despre UDMR, pe limba lui

– Premierul Ungariei are oamenii lui, chiar în guvernul de la București –

E multă vreme de când toxicitatea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) în mediul politic de la noi e de notorietate. Deși putea să-și folosească cele 5-6 pro­cente electorale pentru a-și „șan­taja” partenerii din coaliții să facă lucruri bune pentru România – im­plicit, pentru votanții săi, etnicii ma­ghiari, formațiunea condusă de Ke­lemen Hunor, a preferat să gire­ze toate catastrofele post-decembriste, interesată doar de binele clientelei sale.

Nici direcția pe care a luat-o, în ultimii ani, Uni­unea nu e chiar dreaptă! Pentru că privi­legiile politice dobândite la București nu mai erau suficiente, UDMR s-a „mufat” și la fon­du­rile generoase ale Budapestei. Zeci de milioane de euro au zburat dinspre surse apropiate pre­mierului Viktor Orban către organe de presă, organizații și afaceri controlate de ștabii UDMR. Odată cu banii, au venit și pretențiile. UDMR s-a transformat într-un monolit care nu mai răspunde decât la ordinele Budapestei. Practic, Viktor Orban are oamenii lui chiar în guvernul de la București!

Toate lucrurile acestea, despre care am mai scris, se știu. Lipsea, totuși, o confirmare credi­bi­­lă, din interiorul maghiarimii. Supusă unei presiuni extraordinare, comunitatea maghiară a ezitat să ridice vocea. A făcut-o, în fine, un grup de intelectuali maghiari, în frunte cu binecu­nos­cutul Eckstein-Kovács Péter, fost consilier al pre­ședintelui Traian Băsescu. Iar realitatea pe care acești intelectuali maghiari o descriu este teribilă.

„Clientelismul și arbitrarul promovat în po­litica din Ungaria a devenit dominant și dincolo de granițele ei, cu consecințe nefaste. Discursul public din Transilvania s-a atrofiat, spațiul pu­blic e inundat de propagandă fățișă, iar luările de poziție raționale sunt reprimate, ori nici nu ajung să fie formulate, de teama represaliilor. Această stare nu poate fi menținută în con­ti­nuare, pentru că miza e viitorul vieții politice, cul­tu­rale și economice a comunității maghiare din Transilvania, credibilitatea ei morală. Tăce­rea ar confirma logica din Ungaria, care susține că politica din Transilvania se reduce la urmă­ri­rea unor interese personale imediate. Respin­gem această idee, pentru că întărește o imagine falsă despre maghiarii din Transilvania cum că ei votează motivați doar de un calcul pragmatic, personal. Este inacceptabil să fim priviți în acest mod”, spun intelectualii maghiari, care confirmă că UDMR a devenit „reprezentantul FIDESZ” în România și că a suprimat democrația din or­ganizație. „Am ajuns să punem la îndoială ma­ghia­rismul din noi. Dacă nu-ți place o inițiativă po­litică din Ungaria, ți se spune că nu ești ma­ghiar. Vor să ne trimită comenzile în scris din­spre Budapesta. În ziare, în media nu mai avem loc”, mai spun aceștia.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este eterogenă, cu opțiuni politice diverse: de stân­­ga, liberală, ecologistă, conservatoare, in­de­ciși”, confirmă „rebelii”. Din păcate, toate aces­­te voci, cenzurate azi de UDMR, nu-și gă­sesc loc în partidele politice de la noi, care, în 30 de ani, n-au fost în stare să facă o ofertă co­erentă și serioasă electoratului maghiar, n-au fost în stare să-l asculte, să-i vorbească „pe limba lui” și să și-l apropie. Consecința o vedem acum, cât se poate de clar: dacă nu o facem noi, are grijă Viktor Orban să o facă. Cu metodele lui, de­sigur, pe care au ajuns să le critice chiar ma­ghiarii din Ardeal!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian