Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GABRIEL PĂUN (Director „Animals International Romania”): „România e singura țară din Europa care vinde la liber antibiotice”

„Alimentele din magazinele noastre sunt catastrofice”

– În ultimul timp, preocupările tale ecologice par să depășească zona consacrată a tăierilor de pă­duri. Recent, ai făcut publice rezultatele în­gri­jorătoare ale unei anchete despre „calitatea” ali­men­telor din magazine. Ce ai descoperit, mai exact?

– Am descoperit un dezastru. Faptul că ali­men­tele pe care le cumpărăm din magazine și le punem în farfurie conțin fie antibiotice, fie bac­terii rezis­tente la antibiotice, inclusiv e.coli și stafilococ au­riu. Într-o primă fază, am luat un­sprezece probe de lap­te, ouă și carne. Dintre ele, cinci au ieșit cu re­ziduuri de antibiotice. Au fost la limita detec­tabi­lității, dar a fost un semnal clar că animalelor li s-au dat antibiotice. Așa că am trecut la a două fază a analizelor, și am luat alte șapte probe, să vedem câte bacterii rezistente la antibiotic conțin: carne de porc, carne tocată în amestec de porc și vită, file de pui, burger de vită, ciocănele de pui și cârnați văr­sați de porc. Am fi testat mai multe, dar aceste ana­lize sunt foarte scumpe. În plus, nu le-am făcut în România, ci în Austria, la un labo­ra­tor federal, după ce am fost dați afară de la sin­gurul laborator din Ro­mâ­nia care făcea ase­­menea analize, pe motiv că ei nu lu­crea­ză pentru jur­na­liști și ONG-uri. Ce­le șapte probe le-am luat din cele mai în­tâlnite produse de pe rafturile din Româ­nia, din su­permar­ket-uri ale­se alea­to­riu. Nu am țintit un produs anu­me sau un magazin anume, ci fenome­nul. Așa cum am spus, din ce­le șapte probe, șa­se au fost cu an­ti­biotice și pa­tru au fost cu bac­terii mul­ti-rezistente la anti­biotice, așa-nu­mi­tele super-bac­terii. Catastrofic, aș zice, pentru un con­trol de rutină!

– Ce te-a făcut să pornești o astfel de anchetă?

– Au fost două motive care m-au determinat să încep investigația. Unul dintre ele a fost „tradiția ro­mânească” de a da antibiotic cu nemiluita și la oa­meni, și la animale, înainte chiar de a exista un di­agnostic clar. În plus, Dragnea, imediat ce a venit la putere, a promulgat o lege    prin care schimba le­gislația veche și dădea liber la vânzarea de antibio­tic fără prescripție. Așa că am început investigația în farmaciile veterinare din mai multe orașe ale României. Am descoperit că este un singur lanț de farmacii care vinde antibiotice, „Farmavet”. Am cumpărat cu lejeritate orice antibiotic am vrut să cumpăr, indiferent de cantitate și de puterea lui, nu doar fără prescripție, ci și fără prospect. Nu m-au în­trebat dacă știu să fac injecții, dacă știu să îl folo­sesc sau pentru ce problemă îl iau. Le-am cumpărat, pur și simplu, la liber. Și ca să văd până unde se poa­te merge, într-una dintre farmacii le-am zis că am listă de la mai mulți vecini din sat, că unul are o vacă bleagă, unul are găinile amețite… și aș vrea să cumpăr și pentru ei. Nu credeam că s-ar putea în­­tâmpla, dar am plecat de acolo efectiv cu o gă­leată de antibiotice! Apoi am mers în ferme mici, alături de un reporter de la Pro TV și am zis că sun­tem stu­denți, să ne primească și pe noi în practică. Așa am putut să vedem ce se întâmplă. Fermele mici au, practic, propria lor farmacie, un colț cu substanțe, și de acolo le dau animalelor antibiotic, după cum cred ei, la ochi… În fermele mari, am avut un coleg sub acoperire, care a documentat cum se adminis­trează antibioticul profilactic fie în hrană, fie în apă…

„Animalele sunt crescute înghesuit, în mizerie”

– Antibiotic, administrat profilactic? Există așa ceva?

Ferma de găini ”fericite”

– Da… pentru că în ferme sunt niște condiții atât de infecte, încât n-ai cum să crezi că animalele nu se vor îmbolnăvi sau nu vor    muri dacă nu le pui antibiotic în apă sau în hrană. Există un regulament al Comisiei Europene care interzice așa ceva, inter­zice profilaxia cu antibiotic, dar totuși la noi se în­tâmplă! România nu doar că nu respectă acest regu­lament, dar nici nu este pregătită să o facă. Pentru asta ar trebui să schimbe standardele în care se cresc animalele – densitate, igienă și climat. Din ce am investigat noi, igiena lipsește cu desăvârșire, densitatea e o catastrofă, animalele sunt crescute înghesuit, în mizerie. Deci, nicio legătură cu ani­malele fericite, pe pa­jiști verzi, puse pe eti­cheta produselor.

– Din moment ce antibioticele se vând la liber oricui, s-ar putea să găsim aceeași marfă infestată și la țărani? Produsele lor se bucură de mare încredere pe pia­ță…

– Ori de unde cum­peri, din ferme sau de la țărani, problema este aceeași: România este singura țară din Europa care permite antibiotice la liber, fără prescripție. Medicii veterinari au tras un semnal de alarmă, încă de când se pregătea Dragnea să dea legea, au spus că nu e bine și că es­te o greșeală. Nu s-a ținut cont de opinia lor și sun­tem azi unde suntem. Niciun guvern și niciun parla­mentar nu a vrut să se opună… practic, nimeni nu a vrut să se pună cu „Farmavet”, firma care vinde antibioticele și care deține monopol, dar nici cu industria cărnii, foarte lacomă și foarte puternică.

„Doar în 2019, aceste bacterii au omorât peste cinci milioane de oameni în lume”

– Spui că suntem singura țară din Europa care vinde la liber antibiotice? În alte părți nu se în­tâmplă la fel?

– Nici vorbă de așa ceva! Dacă aș fi încercat să fac oriunde în Europa ce am făcut în farmaciile noas­tre, să cer antibiotic fără prescripție, ar fi zis că sunt nebun… Am umblat din Austria până în Portu­galia și Țările Scandinave în controale anunțate și neanunțate. Standardele de creștere a animalelor erau respectate în marea majoritate a situațiilor. Ei nu dau antibiotic preventiv, au înțeles că rezistența la antibiotic le-ar distruge total afacerile. Dacă ani­ma­lele se îmbolnăvesc, nu mai au cu ce să le trateze. Ori, la noi deja avem rezistență la e.coli și sta­filococul auriu! Degeaba iei antibiotic, pentru că nu mai are efect. Și exact aceste bacterii le-am găsit în probele prelevate din magazine.

– Cât de periculoase sunt aceste bacterii?

– Sunt foarte periculoase! Doar în 2019, aceste bacterii au omorât peste cinci milioane de oameni în lume. Pentru comparație, COVID a omorât atâția oameni în doi ani, și pentru el există acum vaccin și tratament. La aceste bacterii nu avem nimic… nu au tratament. Din cauza asta, ONU privește cu în­grijorare problema și spune că aceste numere se vor înzeci în următorii ani. Sistemul de sănătate va colapsa, pentru că nu poate îngriji atâția oameni. Pes­te 80% dintre aceste infecții sunt datorate fer­melor de animale, abia apoi spitalelor. Es­te o prog­-noză sumbră, și de aceea eu am consi­derat că pro­blema este de siguranță națională și am propus ca ea să fie discutată în CSAT. Ăsta e viito­rul și trebuie să ne pregătim, pentru că este deja târ­ziu, suntem pe un drum fără întoarcere. Pe lângă CSAT, ar tre­bui implicați de urgență experții din domeniul ști­ințific și veterinar.

„E imoral să lași un animal să trăiască în condiții mizere, doar ca să ajungă în farfuria ta”

– E groaznic ce spui! Cum putem să ne pro­tejăm și să mâncăm cât de cât sănătos, în con­dițiile actuale?

Gata de cuțit

– Sugestia mea este fie să renunțăm pe cât po­sibil la carne, fie să trecem pe produse bio. Dacă stăm să ne gândim, părinții și bunicii noștri mân­cau carne foarte rar, poate o dată pe săptămână. Ar trebui să mai renunțăm la carnea din farfurie și pentru sănătatea noastră, și pentru a reduce această industrie gigantică de creștere a animalelor. Noi mâncăm carne și de trei ori pe zi, ceea ce este un abuz și pentru animale, și pentru corpul nostru. Deci, ne putem întoarce la mai puțin și mai bun. E și imoral să lași să trăiască animale în condiții mi­zere doar ca să ajungă în farfuriile noastre. Și pentru restul alimentelor ar trebui să trecem total pe bio, pentru că sunt cele mai verificate produse. Altă soluție nu exită în acest moment pentru con­sumator. Cât despre producători… ar trebui res­pec­tate strict regulile de igienă și densitate în crescă­torii și ar trebui interzisă vânzarea antibioticului la liber sau doar pentru profilaxie.

– Crezi că în România avem destule produse bio la raft ca să putem trece la un astfel de stil de viață?

– În acest moment nu, dar asta, tocmai pentru că Ministerul Agriculturii, unde avem un ministru toxic, preferă să subvenționeze agricultura inten­si­vă în locul celei bio. Dacă ar schimba și ar da sub­venții mai multe pentru bio, cu siguranță am avea de unde alege, și la prețuri mai atractive. E rușinos că România, care este una dintre cele mai sărace țări din Europa, are cele mai scumpe produse bio. Imediat ce treci spre Austria, între produsele bio și celelalte, diferențele de preț sunt foarte mici, oa­me­nii sunt încurajați în felul ăsta să mănânce sănătos. În centrul și vestul Europei, aproape că nici nu simți în bugetul personal, dacă alegi să mănânci bio, tocmai pentru că aceste state au subvenționat masiv agricultura curată și sănătoasă. În plus, au reușit să facă agricultura bio atractivă și pentru producători, ceea ce nu este cazul în România, unde subvențiile sunt mici și birocrația este uriașă. Din păcate, clasa politică este, la noi, partea rușinoasă a problemei.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian