– Dacă vrem să ne putem bizui pe ea și la bătrânețe, memoria noastră are nevoie de provocări, de antrenament și de hrană potrivită –
Uleiul de Lămâie

Uleiul eteric de Lămâie înviorează, împrospătează și însuflețește. Dar poate face și mai mult. Conform unui studiu efectuat în Japonia, el poate spori capacitățile mentale și gândirea analitică. Cercetătorii au demonstrat că răspândirea mirosului de lămâie în birouri poate ameliora concentrarea și puterea de a memora a angajaților. Cu ajutorul lui s-a putut reduce, de pildă, numărul greșelilor existente în teste, cu mai mult de 50%.
Rozmarinul
Planta mediteraneană aromată nu se remarcă doar prin gustul ei deosebit, ci și prin ajutorul pe care ni-l poate oferi pentru dezvoltarea capacității noastre de înțelegere. Atât consumul plantei, cât și simpla inhalare a mirosului ei au o influență semnificativă asupra capacității noastre intelectuale. Substanțele eterice pe care le conține provoacă o ameliorare măsurabilă a facultății noastre de gândire.
Broccoli
Abundă, pur și simplu, în substanțe energizante. Una dintre acestea este colina, o substanță de care avem nevoie, printre altele, pentru o transmitere rapidă a semnalelor la nivelul creierului. Un deficit de colină se face remarcat prin probleme de concentrare și prin lipsă de memorie (uitare). Ca să nu fim puși în această postură, ar trebui să includem, cât mai des, buchețelele de broccoli în meniurile noastre.
Jurnalul de zi
„Îmi dai și mie…”?. Cei ce suferă de probleme în găsirea unor cuvinte uzuale, ar trebui să citească mult sau să țină un jurnal de zi, scris pe hârtie. Notarea întâmplărilor trăite și vizualizarea lor „negru pe alb” ne sporește capacitățile intelectuale și creativitatea și competența de a rezolva problemele.
Afinele

Cei ce vor să-i „joace o festă” pierderii – din ce în ce mai vizibile – a memoriei, ar trebui să mănânce cât mai des afine. De dragul creierului! Sunt bogate în flavonoide care, printre altele, pot amâna cu cel puțin 5 ani reducerea performanțelor noastre intelectuale provocate de înaintarea în vârstă.
Instrumentele muzicale
Cântatul la un instrument, pian, chitară, flaut sau tobe este cel mai bun antrenament pentru capacitatea creierului nostru de a obține performanțe. Corpul calos care leagă cele două emisfere cerebrale își mărește dimensiunea, astfel că, pe durată lungă, prin muzică se ameliorează nu doar atenția, ci și performanța intelectuală și memoria.
Dansul
Fie că e vorba de un vals sau de o sârbă: mișcarea ritmică pe muzică este un antrenament perfect pentru creierul nostru. Cei ce dansează frecvent își îmbunătățesc atenția, echilibrul și flexibilitatea, după cum rezultă dintr-un studiu efectuat în Germania. În plus, dansul ameliorează, pe durată lungă, performanțele memoriei și poate întârzia „instalarea” demenței.
Salvia
Încă din Evul Mediu, învățații cunoșteau proprietățile frunzelor de Salvie în ceea ce privește stimularea memoriei. Cercetările recente arată că un ceai de Salvie stimulează creierul la fel ca și cafeaua, iar uleiurile eterice ale Salviei întăresc capacitatea cognitivă și memoria.
Meditația
Exercițiile de întărire a atenției acționează pozitiv și asupra memoriei și a capacității de concentrare. După cum demonstrează cercetările efectuate, meditația practicată în mod repetat provoacă creșterea hipocampului, o zonă a creierului care „răspunde” de memoria noastră și de capacitatea de a învăța.
Spălatul pe dinți

Îngrijirea dinților este importantă, nu doar pentru a evita mirosul neplăcut al gurii, ci și pentru a reduce numărul bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală. Nu doar că acestea provoacă gingivită, dar produc și o proteină care, conform studiilor, poate distruge celulele nervoase din creier. Acest proces favorizează la rândul lui pierderea memoriei și chiar Alzheimer-ul. O idee ingenioasă este spălatul pe dinți cu „cealaltă” mână, adică, dreptacii cu mâna stângă și stângacii, cu mâna dreaptă. Această „schimbare” ajută la întărirea legăturilor neuronale din creier și la crearea unora noi.