Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii pentru o memorie bună

– Dacă vrem să ne putem bizui pe ea și la bătrâ­nețe, me­moria noastră are nevoie de provocări, de antrena­ment și de hrană potrivită –

Uleiul de Lămâie

Uleiul eteric de Lămâie învio­rează, împrospătează și însuflețește. Dar poate face și mai mult. Conform unui stu­diu efectuat în Japonia, el poate spori capacitățile men­tale și gândirea analitică. Cercetătorii au demonstrat că răs­pândirea mirosului de lămâie în birouri poate ame­liora con­centrarea și puterea de a memora a angajaților. Cu aju­torul lui s-a putut reduce, de pildă, numărul greșelilor exis­tente în teste, cu mai mult de 50%.

Rozmarinul

Planta mediteraneană aromată nu se re­marcă doar prin gustul ei deosebit, ci și prin ajutorul pe care ni-l poate oferi pentru dez­voltarea capacității noastre de înțelegere. Atât con­sumul plantei, cât și sim­pla inhalare a mirosului ei au o influ­ență semnificativă asu­pra capaci­tății noas­tre inte­lec­tuale. Sub­stanțele ete­rice pe care le con­ține pro­voacă o ameliorare mă­su­rabilă a facul­tății noas­tre de gân­dire.

Broccoli

Abundă, pur și simplu, în sub­stanțe ener­gi­zan­te. Una dintre aces­tea este colina, o substanță de care avem ne­voie, printre al­tele, pen­tru o trans­mi­tere rapidă a semna­lelor la nivelul cre­ierului. Un de­ficit de co­lină se face remarcat prin pro­bleme de concentrare și prin lipsă de memorie (uitare). Ca să nu fim puși în această postură, ar trebui să includem, cât mai des, bu­chețelele de broc­coli în me­niurile noastre.

Jurnalul de zi

„Îmi dai și mie…”?. Cei ce suferă de probleme în găsirea unor cuvinte uzuale, ar trebui să citească mult sau să țină un jurnal de zi, scris pe hâr­tie. No­tarea în­tâmplă­rilor trăite și vizua­lizarea lor „negru pe alb” ne sporește capaci­tățile inte­lectuale și creativitatea și com­petența de a rezolva problemele.

Afinele

Foto: Shutterstock – 2

Cei ce vor să-i „joace o festă” pierderii – din ce în ce mai vizibile – a memoriei, ar trebui să mănânce cât mai des afine. De dra­gul creie­ru­lui! Sunt bogate în flavonoide care, printre altele, pot amâna cu cel puțin 5 ani reduce­rea perfor­manțelor noastre in­te­lectuale pro­vocate de înaintarea în vârstă.

Instrumentele muzicale

Cântatul la un instrument, pian, chitară, flaut sau tobe este cel mai bun an­trena­ment pen­tru ca­pacitatea cre­ierului nos­tru de a obține per­for­manțe. Cor­pul calos care leagă cele două emisfere ce­rebrale își mărește dimensiunea, ast­fel că, pe durată lungă, prin mu­zică se amelio­rează nu doar aten­ția, ci și per­formanța intelectuală și memoria.

Dansul

      Fie că e vor­ba de un vals sau de o sâr­bă: miș­carea rit­mi­că pe mu­zică este un antre­nament perfect pen­tru creierul nostru. Cei ce dan­sează frecvent își îmbună­tățesc atenția, echili­brul și fle­xibilitatea, după cum re­zul­tă dintr-un studiu efec­tu­at în Ger­mania. În plus, dan­sul amelio­rează, pe durată lungă, perfor­man­țele memo­riei și poate în­târzia „insta­larea” demenței.

Salvia

Încă din Evul Mediu, în­vățații cunoșteau proprie­tă­țile frunzelor de Salvie în ceea ce privește stimularea memo­riei. Cercetările recen­te arată că un ceai de Salvie stimu­lează creierul la fel ca și ca­­feaua, iar uleiu­rile ete­­rice ale Sal­viei întă­resc ca­pa­ci­ta­tea cog­ni­tivă și me­mo­­­ria.

Meditația

Exercițiile de întărire a aten­ției acționează po­zitiv și asu­pra me­mo­riei și a ca­paci­tății de con­centrare. Du­­pă cum de­mon­strează cer­ce­tările efec­tua­te, meditația prac­tica­tă în mod repetat provoa­că creș­te­rea hi­po­cam­pului, o zo­­nă a cre­ie­rului care „răs­pun­de” de me­moria noas­tră și de capa­cita­tea de a învăța.

Spălatul pe dinți

Îngrijirea dinților este impor­tantă, nu doar pentru a evita miro­sul neplăcut al gurii, ci și pentru a reduce numărul bacteriilor dăună­toare din cavitatea bucală. Nu doar că acestea provoacă gingivită, dar produc și o proteină care, conform studiilor, poate distruge celulele nervoase din cre­ier. Acest proces favorizează la rândul lui pierderea memoriei și chiar Alzheimer-ul. O idee ingenioasă este spălatul pe dinți cu „cealaltă” mână, adică, drep­tacii cu mâna stângă și stângacii, cu mâna dreap­tă. Această „schimbare” ajută la întărirea le­gă­turilor neuronale din creier și la crearea unora noi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian