Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de primăvară – UNTIȘORUL, ȘTEVIA și LEURDA

– Când vine Martie, spui Păpădie și Urzici. Există însă și alte plante, nu așa de la modă, dar care merită să fie în­cercate ca leac –

UNTIȘORUL

Foto: Dreamstime

* Ajutor digestiv. Frunzele de Untișor au darul de a stimula secreția gastrică și peristaltismul intestinal. Se recomandă pentru combaterea digestiei dificile, a constipației și balonării.

Se consumă de 2 ori pe zi, îna­inte de mesele principale, câte o salată preparată din frunze de untișor proaspete, bine spălate, zvântate și ase­zonate cu suc de lămâie și puțin ulei. Cereți părerea cuiva, când cumpărați Untișor. Există o grămadă de șme­cheri ai piețelor, care îl înlocuiesc cu alte plante.

* Varice și hemoroizi. Anumite substanțe conținute în Untișor contribuie la tonifierea venelor și a vaselor capilare, stimulând circulația sângelui.

* Salată de Untișor. O mână de frunze de Untișor bine spălate și alese se prepară ca o salată obiș­nuită. Se consumă zilnic, pe o perioadă de cel puțin 20 de zile. E ideală și pentru post.

* Comprese cu Untișor. Aplicați suc proas­păt stors în centrifugă din frunze de Untișor, sub formă de compresă, pe zonele afectate de varice sau hemoroizi.

ȘTEVIA

Foto: Shutterstock

* Detoxifiere și binefaceri digestive. Ște­via are importante proprietăți depurative, fiind in­di­cată pentru detoxifierea de primăvară, pentru elimi­narea toxinelor acumulate în timpul iernii. De ase­me­nea, Ștevia previne și combate o serie de afecțiuni hepato-biliare și, datorită efectului său laxativ, înlă­tură constipația.

* Infuzie de Ștevie. Două lin­guri de frunze de Ștevie mărunțite se opăresc cu o cană de apă cloco­tită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.

* Salată de Ștevie. Alegeți 5-8 frunze fragede de Ștevie și amestecați-le cu tot atâtea frunze de Salată verde. Tăiați-le mărunt și adăugați un praf de sare, suc de lămâie sau oțet de mere și câteva picături de ulei de măsline. Consumați câte o salată proaspăt preparată în fiecare zi, cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz.

* Feluri cu Ștevie. Consumați cât mai des câte o porție de mâncare scăzută de Ștevie, de piure de Ștevie sau ciorbă de Ștevie.

* Abcese și furuncule. Se aplică frunze fierte de Ștevie, sub formă de cataplasme, pe abcese și furuncule, pentru a le grăbi maturarea.

LEURDA

– Ajutor în boli respiratorii sau post-Covid –

Foto: 123RF

* Salată de Leurdă. Consumați de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de Leurdă tăiată mărunt, în amestec cu mă­rar, pătrunjel sau câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin untdelemn.

* Infuzie de Leurdă. Peste o lingură de frunze de Leurdă mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 20 de minute în vas a­co­perit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi.

* Tinctură de Leurdă. Luați 30 de picături de tinctură de Leurdă, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă. Se găsește în farmacii.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian