– Când vine Martie, spui Păpădie și Urzici. Există însă și alte plante, nu așa de la modă, dar care merită să fie încercate ca leac –
UNTIȘORUL
* Ajutor digestiv. Frunzele de Untișor au darul de a stimula secreția gastrică și peristaltismul intestinal. Se recomandă pentru combaterea digestiei dificile, a constipației și balonării.
Se consumă de 2 ori pe zi, înainte de mesele principale, câte o salată preparată din frunze de untișor proaspete, bine spălate, zvântate și asezonate cu suc de lămâie și puțin ulei. Cereți părerea cuiva, când cumpărați Untișor. Există o grămadă de șmecheri ai piețelor, care îl înlocuiesc cu alte plante.
* Varice și hemoroizi. Anumite substanțe conținute în Untișor contribuie la tonifierea venelor și a vaselor capilare, stimulând circulația sângelui.
* Salată de Untișor. O mână de frunze de Untișor bine spălate și alese se prepară ca o salată obișnuită. Se consumă zilnic, pe o perioadă de cel puțin 20 de zile. E ideală și pentru post.
* Comprese cu Untișor. Aplicați suc proaspăt stors în centrifugă din frunze de Untișor, sub formă de compresă, pe zonele afectate de varice sau hemoroizi.
ȘTEVIA
* Detoxifiere și binefaceri digestive. Ștevia are importante proprietăți depurative, fiind indicată pentru detoxifierea de primăvară, pentru eliminarea toxinelor acumulate în timpul iernii. De asemenea, Ștevia previne și combate o serie de afecțiuni hepato-biliare și, datorită efectului său laxativ, înlătură constipația.
* Infuzie de Ștevie. Două linguri de frunze de Ștevie mărunțite se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de 3 ori pe zi.
* Salată de Ștevie. Alegeți 5-8 frunze fragede de Ștevie și amestecați-le cu tot atâtea frunze de Salată verde. Tăiați-le mărunt și adăugați un praf de sare, suc de lămâie sau oțet de mere și câteva picături de ulei de măsline. Consumați câte o salată proaspăt preparată în fiecare zi, cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz.
* Feluri cu Ștevie. Consumați cât mai des câte o porție de mâncare scăzută de Ștevie, de piure de Ștevie sau ciorbă de Ștevie.
* Abcese și furuncule. Se aplică frunze fierte de Ștevie, sub formă de cataplasme, pe abcese și furuncule, pentru a le grăbi maturarea.
LEURDA
– Ajutor în boli respiratorii sau post-Covid –
* Salată de Leurdă. Consumați de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de Leurdă tăiată mărunt, în amestec cu mărar, pătrunjel sau câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin untdelemn.
* Infuzie de Leurdă. Peste o lingură de frunze de Leurdă mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 20 de minute în vas acoperit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi.
* Tinctură de Leurdă. Luați 30 de picături de tinctură de Leurdă, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă. Se găsește în farmacii.