Cu inima lângă Ucraina
Atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei a dat naștere unei crize umanitare de proporții. Peste 1 milion de oameni, în special femei și copii, au fugit din calea bombelor. Și acesta e abia începutul. Alte milioane vor lua, pentru a scăpa de război, drumul negru al bejeniei. Iar fuga de moarte trece prin țara noastră, o țară nu tocmai bine apreciată în Europa, și care acum dă lecții model de umanitate. Înainte ca autoritățile să se mobilizeze, voluntarii români erau deja la granițele cu Ucraina, ajutând cu tot ce era nevoie: transport, cazare, o masă caldă, produse de strictă necesitate. Reacția României la criza ucraineană este aplaudată de la Bruxelles, iar presa occidentală scrie cu entuziasm despre umanitatea românilor. „Sunteți obrazul nostru. Vă mulțumim!”, a spus Ursula von der Leyen. Nu ne-ar ajunge întreaga revistă, ca să scriem despre faptele minunate ale concetățenilor noștri. Am adunat într-o pagină doar câteva fapte, menite să dovedească dragul și grija românilor față de oameni greu încercați de destin.
Doi pentru eternitate
Totul a început de la câțiva tineri dinamici și săritori la necaz, care n-au pierdut o secundă când au aflat de nenorocirea abătută peste ucraineni. Încercarea de trecere în România, de la Odesa, a unei femei ucrainene, însărcinată în luna a opta, a creat o întreagă rețea a solidarității. S-au organizat transporturi gratuite de pe teritoriul Ucrainei până la noi. Doi moldoveni, Smaranda Hristodorescu din Iași și Dragoș Pavăl din Focșani, au reușit să aducă în România sute de refugiați din sudul Ucrainei! „Am plecat cu mașina să ajut o persoană despre care citisem pe rețelele sociale și, de la primul transport, am adus în România două femei gravide și alte șase persoane”, povestește Dragoș. Mai apoi, ajutați de cei care li s-au alăturat, Smaranda și Dragoș au închiriat autocare, au adunat bani pentru combustibil și au făcut tot mai multe transporturi pentru refugiații din regiunea Odesa.
Patronul cu inimă de aur
Unul dintre punctele fierbinți în criza refugiaților ucraineni a fost Hotelul Mandachi din Suceava, condus de cunoscutul om de afaceri Ștefan Mandachi, care și-a pus întreg hotelul, plus o uriașă sală de evenimente și restaurantele din oraș, la dispoziția celor veniți de peste graniță. În „tabăra de refugiați” de la Mandachi Hotel au dormit peste 2.000 de ucraineni, în vreme ce alți 6.000 de refugiați au fost cazați în apartamente intermediate de către echipa de 150 de voluntari pe care o conduce omul de afaceri sucevean.
Roșia Montană, alături de Ucraina
Tică Darie, cunoscutul luptător pentru cauza Roșiei Montană, care are o mică firmă de confecții chiar în localitatea din inima Apusenilor, a oferit 500 de căciuli din lână, făcute de femeile roșiene, precum și medicamente. Dar din dar se face rai.
Ajutor medical pentru refugiați
Câteva dintre cele mai mari clinici medicale private din România își arată și ele generozitatea: MedLife România a trimis asistență medicală la frontiera cu Ucraina; Rețeaua „Regina Maria” oferă servicii medicale gratuite pentru cetățenii ucraineni, în toate policlinicile și centrele partenere din întreaga țară, iar Life Dental Spa oferă refugiaților ucraineni tratament gratuit al urgențelor dentare, în clinicile din Iași, Cluj, Oradea, Brașov, Sibiu, Arad, București.
Școală gratuită pentru „copiii războiului”
Școlile private din România se oferă să ajute, și ele, anunță Asociația Școlilor Particulare. „Copiii ucraineni au nevoie urgentă de siguranță și stabilitate. Continuarea educației în școlile românești poate fi sprijinul de care refugiații au nevoie în aceste momente. Peste 100 de unități particulare de învățământ și-au oferit sprijinul de a școlariza gratuit, pe perioada refugiului în România, copiii ucraineni. De asemenea, oferim sprijin și familiilor acestor copii, prin cazare sau loc de muncă”.
Biserica ortodoxă, în prima linie
Biserica Ortodoxă Română a fost și ea în prima linie, pentru ajutorarea ucrainenilor. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a implicat, la Vama Siret, din prima zi: măicuțe, preoți și enoriași au ajutat cu mâncare, haine și cazare, în mânăstirile din zonă. Patriarhia a transmis, la rându-i, un puternic apel, „de solidarizare cu creștinii români ortodocși din Ucraina”. „Îi îndemnăm pe toți clericii și mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică și să se implice în acte caritabile, menite să aducă un sprijin real și o mângâiere celor striviți acum de teamă şi neputință”.
De la o cameră, la un hotel
Imediat după ce ajung în România, prima problemă a refugiaților este să aibă un acoperiș deasupra capului, până hotărăsc încotro o apucă: rămân la noi sau merg spre Occident. Listele cu români care oferă cazare ucrainenilor sunt absolut impresionante: de la familii sărace, care pun la dispoziție o cămăruță pentru o mamă și un copil, și până la echipe de fotbal, și antrenori, care cedează cantonamente și hoteluri întregi pentru cei aflați în necaz. La Turda, Casa Rațiu, proprietatea urmașilor marelui om politic, Ion Rațiu a pus la dispoziție camere și hrană pentru adulți și copii. Superba Casă Filip, din Sarichioi (Delta Dunării) a oferit 60 de locuri de cazare. Au apărut agenții imobiliare care caută locuințe pentru ucraineni. Lumea universitară a fost și ea la înălțime. Universitățile din Arad, Bacău, Cluj, București, Iași, Galați și Timișoara au pus la dispoziție mii de locuri de cazare, plus masă caldă și asistență medicală.
Locuri de muncă pentru ucraineni
Pentru miile de ucraineni care decid să rămână în România pe durata războiului cu Rusia, o problemă va fi, cât de curând, găsirea unui loc de muncă. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a emis un ordin prin care ucrainenii pot munci în România, până la 9 luni, fără aviz de angajare. Importante firme de recrutare ajută pentru ca refugiații să-și găsească o slujbă. Au apărut și oferte ferme: Complexul Muzeal Astra din Sibiu oferă cinci locuri de muncă și cazare pentru cei care au lucrat în sectorul cultural. Directorul muzeului, Ciprian Ștefan, a anunțat că va fi conceput un program dedicat culturii tradiționale din Carpații Europei, care ajung și în Ucraina. Va fi reconstruită o gospodărie de haholi (vechii ucraineni) din Delta Dunării. Refugiații care vor lucra la muzeu vor fi cazați chiar în incinta din Dumbrava Sibiului.
Bravo, români! Bunătatea voastră aduce mai repede primăvara!