Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Întrebări pentru România de mâine

„Lumea se va schimba. Nimic n-o să mai fie ca înainte”. Așa sună cele două avertismente care fac, în ultima vreme, înconjurul Europei și-al globului. Agresiunea Rusiei asupra Ucrai­nei redeschide războiul rece și bătălia pentru zonele de influență. Occidentul pare mai unit ca înainte, dar China și Rusia rămân două superputeri dic­tatoriale, care vor avea un cu­vânt greu de spus, mai ales că au susținători atât în Occident, cât și la noi. Sunt maeștri ai propagan­dei. Efectul se vede deja, în min­ciunile care-i orbesc pe rușii de rând, când ma­ma de la Mos­cova nu crede că fiica de la Odesa e ne­voită să fugă la București, din calea bom­belor! Am trăit și noi în lumea mincinoasă a co­mu­nismului din anii ’80, și nu cred că vrem să ne întoarcem aco­lo, iar ucrainenii, care au trăit bles­temul co­munismului chiar sub cizma Ru­siei, tocmai lup­tă cu disperare, pentru a-și apă­ra libertatea și dreptul la un viitor după inima lor.

Faptul că știm cum vrem să trăim – în nici un caz ca în China, sau ca în Rusia – nu ne dă în­să răspunsul întreg despre ce ne așteaptă, când năpastele din zilele astea vor fi trecut. Ne suntem datori, pentru început, cu o analiză lim­pede și onestă, la o justă evaluare a tuturor lu­cru­rilor bune pe care momentele de criză ni le-au evidențiat. Trebuie să știm pe ce ne ba­zăm, mai întâi, aici, la noi acasă. Cu prilejul evenimentelor din Ucraina, s-a văzut limpede câte „cozi de topor” are regimul Putin în Ro­mânia, s-a văzut, iarăși, destul de clar, cum de­cizii care ne-ar fi asigurat un mai mare con­fort energetic sau geo-strategic au fost influen­țate de personaje-trucate, cu un profil demas­cat în lu­mina ultimelor evenimente.

Nu-i mai puțin adevărat că și blocul euro-atlantic și-a arătat unele limite în evaluarea pe­ri­colului din Est. Politicile „verzi”, promovate agresiv, vor fi puse, se pare, între paranteze. Asta înseamnă noi negocieri serioase la Bru­xelles, dar și oportunități pentru economia lo­cală. Oarem avem oameni pregătiți – nu doar pro­fesional, ci și moral – să ducă aceste ne­gocieri în interesul Româ­niei? Ne pregătim sau așteptăm „ce-o fi”? Știm răs­­punsul pentru cri­zele care vin? N-ar fi mo­men­tul să vedem niște planuri strategice pe agri­­cultură, să nu ne trezim în penurie de ali­mente, constrânși să devastăm magazinele? În plus, răz­boiul din Ucraina ne-a devoalat, încă o dată, superfi­cialitatea cu care statul nostru a tratat comu­nitățile românești din afara granițelor. Suntem pregătiți cu o nouă abordare, în cazul când lu­crurile acestea se vor rediscuta? Pe cine ne pu­tem baza, cu adevărat, la greu? Cum joacă Un­garia, e destul de clar. N-ar fi cazul să pri­vim mai departe de „curtea vecinului” și să pregă­tim parteneriate solide, cu țări de care ne apro­pie interese cât se poate de clare, precum Polo­nia și Țările Baltice? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care crizele din ultimii doi ani ni le-au adus în față. Cu cât mai repede vom avea răspunsuri la ele, cu atât mai sigură și mai bună va fi lumea nouă în care vom trăi…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian